İşte HDP'nin dokunulmazlık kararı için B ve C planı

HDP'nin, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliğinin iptal istemini reddetmesinden sonra "B" ve "C" planları belli oldu.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Anayasa Mahkemesi'nin “dokunulmazlık” kararına ilişkin, “Şekil itibarıyla Anayasa Mahkemesi'ne yeniden başvuru yapmak için 110 milletvekili imzasıyla götürülecek olan tasarı metnini imzaya açacağız. Yine olası soruşturma ve yargılama süreçleri devreye girdiğinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkımızı kullanacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne hukuk komisyonumuz hızla başvuracaktır. Hukuki açıdan bitmiş bir süreç yoktur” dedi.

Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

HDP’NİN “DOKUNULMAZLIK” YOL HARİTASI

Anayasa Mahkemesi’nin “dokunulmazlık” kararına ilişkin soruya Baluken yanıt verirken bundan sonraki yol haritalarını da şöyle anlattı:

“Anayasa Mahkemesi'nin bu kadar hızlı karar vermesini gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden bu şekilde alelacele karar vermesini doğrusu son derece manidar buluyoruz. Asgari hukuk kriterleri işletilmiş olsa bu ‘ret’ kararının verilmemiş olması gerekirdi. Ancak bununla ilgili ayrıntılı değerlendirme yapmamız için gerekçeli kararı beklemek durumundayız.

“ANAYASA MAHKEMESİ'NİN NASIL BASKI ALTINA ALINDIĞINI DA HEPİMİZ GÖRDÜK”

Bu kısa süre içerisinde Anayasa Mahkemesi'nin işlettiği bu hızlı süreçte Anayasa Mahkemesi'nin nasıl baskı altına alındığını da hepimiz gördük. Yani bu ülkede Adalet Bakanlığı görevini yürüten kişinin Anayasa Mahkemesi'nin hangi kararı vermesiyle ilgili açıklamasını hepimiz ibretle izledik. Yüksek yargının Cumhurbaşkanına bağlı olduğunu, yargının başının Cumhurbaşkanı olduğunu Başbakan Yardımcısı'ndan işittik. Yine Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişinin kendisini yasama ve yürütme dışında yargının başı olarak tanımladığını hep beraber izledik, bunların tamamı Anayasa Mahkemesine birer mesajdı. Anayasa Mahkemesi üzerinde bilinçli bir baskı oluşturmaydı, şimdi belli ki bu baskı altında gerekli inceleme süreçleri sağlıklı bir şekilde işletilmeden büyük bir panikle hızlı verilmiş bir kararla karşı karşıyayız.

“HUKUKİ SÜREÇLE İLGİLİ DİĞER YÖNTEMLERİMİZİ DE DEVREYE KOYACAĞIZ”

Bizim açımızdan bu hukuk mücadelesi hukuki süreç bitmemiştir, yaptığımız başvuru Anayasa 85. Madde kapsamındaki başvuruydu, bununla ilgili 'ret' kararı verildikten sonra bu hukuki süreçle ilgili diğer yöntemlerimizi de devreye koyacağız.

“ŞEKİL İTİBARIYLA ANAYASA MAHKEMESİ'NE YENİDEN BAŞVURU YAPMAK İÇİN TASARI METNİNİ İMZAYA AÇACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı'nın imzasından çıkıp Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra şekil itibarıyla Anayasa Mahkemesi'ne yeniden başvuru yapmak için 110 milletvekili imzasıyla götürülecek olan tasarı metnini imzaya açacağız.

“BİREYSEL BAŞVURU HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ”

Yine olası soruşturma ve yargılama süreçleri devreye girdiğinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkımızı kullanacağız.

“AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE HUKUK KOMİSYONUMUZ HIZLA BAŞVURACAKTIR”

Ve belki de en önemli yöntemlerden biri de bu kararla birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne hukuk komisyonumuz hızla başvuracaktır. Hukuki açıdan bitmiş bir süreç yoktur.”

“BİNALİ YILDIRIM BU AÇIKLAMASIYLA BİRLİKTE ANAYASAL SUÇ İŞLEMİŞTİR”

“Başbakan’ın anayasa konusundaki açıklamalarına ne diyorsunuz” sorusuna da Baluken, “Açık bir anayasa ihlali. Bu söylemlerin tamamı aslında suçtu, anayasal suçtur yani Binali Yıldırım bu açıklamasıyla birlikte anayasal suç işlemiştir” yanıtını verdi.

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "İşte HDP'nin dokunulmazlık kararı için B ve C planı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete