CHP MYK değişecek mi?

CHP'de olağanüstü kurultay süreci yarın ilk imzanın atılmasıyla başlıyor.
KARŞI GAZETE | ÖZEL
 
15 gün içinde delegenin salt çoğunluğunun desteği alınırsa, genel başkanlık yarışı da başlayacak... Şu ana kadar adaylık için en çok adı geçen isimler Muharrem İnce, Umut Oran ve Mustafa Balbay...

Kılıçdaroğlu'nun önünde üç seçenek var...

-Ocak ayındaki olağan kurultay

-Muhaliflerin çağrısına kulak vererek yapacağı bir olağanüstü kurultay/ imzaların toplanmasıyla zorunlu olağanüstü kurultay

-Ya da başarısızlığın faturasını Merkez Yönetim Kurulu'na keserek hızla  yeni bir  MYK oluşturmak ve kurultaya yeni ekiple gitmek...

MUHARREM İNCE  OLAĞANÜSTÜ KURULTAY İMZASINI YARIN ATACAK

Muharrem İnce daha önceki kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına çıkan tek isim olma özelliğini taşıyor.

177 imzayla aday gösterilen ancak 415 oy ile -kaybetse de- beklenenin üzerinde destek alan İnce, bugüne kadar sessizliğini korumuştu.

ÖNSEÇİM- KONTENJAN TAKTİĞİ...

Genel Merkez cephesi İnce'yi rakip olarak görmeyi sürdürmüş, hatta milletvekili adaylığı için  ön seçim yapılacak iller belirlenirken Yalova'da önseçim yapılması yerine  kontenjan adayı gösterilmesi kararı alınmıştı.  7 Haziran öncesi alınan bu karar parti içinde "İnce'nin yeniden genel başkan adayı olması halinde 'önseçimle gelen güçlü milletvekili' yerine  'kontenjan adayı'  algısının yaratılması ve elinin  zayıflatılmasının planlandığı öne sürülmüştü.

İnce, olağanüstü kurultay çağrısı yaparken Oran ve Balbay'dan farklı olarak arkasında büyük destek olduğuna dair görsel mesaj da verdi...

MİLLETVEKİLLERİ VE İL BAŞKANLARI YANINDA

Parti Meclisi'nde son anda  adı çıkarıldığı  için Tokat'tan bu kez aday gösterilmeyen Orhan Düzgün, Niğde'den önseçimde çıktığı halde, 1 Kasım'da üzeri çizilen tek isim olan eski Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ve Bolu Milletvekili Tanju Özcan İnce'nin yanındaydı.

Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve  Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü'nün ise isimlerini okuyan İnce, yanında olmasalar da bu üç ismin de olağanüstü kurultaya destek verdiğini açıkladı.

Yalova, Edirne ve Kırklareli belediye başkanları ile  42 il başkanın da olağanüstü kurultay için desteğini alan İnce, imza sürecinin yarın (10 Kasım 2015) başlayacağını da açıkladı.

UMUT ORAN, KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞECEK

Bir diğer aday ise Umut Oran...

Kılıçdaroğlu'nun  eski Genel Başkan Yardımcılarından olan Umut Oran, 7 Haziran'da  kontenjan adaylığı için başvuru yapmış ancak listeye konulmamıştı. Daha sonra  Mersin adayları arasında yer alan Mustafa Baysan'ın sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekilmesiyle Oran'ın, Mersin'den aday olabileceği konuşulsa da bu olasılık gerçekleşmemiş ve yine Meclis dışında kalmıştı. 1 Kasım'da da tablo değişmedi, CHP'de değişiklik gerektiğini savunan Umut Oran, olağanüstü kurultay çağrısı yaptı.

UMUT ORAN'IN CUMHURBAŞKANI ADAYI KILIÇDAROĞLU

Katıldığı bir programda "Genel Başkan olursam gidilecek ilk seçimde iktidar olamamamız halinde istifa ederim" diyen Oran bir de şaşırtan açıklama yaptı. "Genel Başkan olursam Cumhurbaşkanı adayım Kılıçdaroğlu olacak."


MUSTAFA BALBAY: "OLAĞANÜSTÜ KURULTAYA GEREK YOK"

Adaylar içinde farklı yaklaşımı ile dikkat çeken isim ise Mustafa Balbay... Balbay,  İnce ve Oran'ın aksine olağanüstü kurultay istemiyor. Zaten olağan bir kurultay süreci içinde olunduğunu ve Ocak ayında kurultayın toplanacağını ifade eden Balbay, "verilen görevi yapmaya hazırım" demişti.

Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yazılarına da Ocak ayı sonuna kadar ara veren Balbay, sık sık çatışma yerine uzlaşmadan yana olduğunu vurgulayan açıklamalar yapıyor. Ergenekon tutuklusu olan ve tutukluyken milletvekili olarak aday gösterilen Balbay, dışarı çıktıktan sonra İzmir'den milletvekili olmuş özellikle Ege illerindeki örgütlerin ve seçmenin sevgisini kazanmıştı.

CHP'de olağan kurultay Ocak ayında. Seçimli olağanüstü kurultay için ise toplam delegenin salt çoğunluğunun imzasının 15 gün içinde toplanması gerekiyor. Bu sayının da 613 olduğu ifade ediliyor.  Ancak 613 imza ile  ya da Kılıçdaroğlu'nun kendisinin olağanüstü kurultay çağrısı yapması halinde seçimli bir olağanüstü  kurultay CHP'nin gündemine gelecek.

Kulislerde genel başkanlık için adı geçen Metin Feyzioğlu, Ümit Kocasakal ve Fikri Sağlar gibi isimlerden ise henüz  adaylıkla ilgili bir açıklama yok.

karsigazete.com.tr
 

    :

    :

    :

    :

    "CHP MYK değişecek mi?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete