Yolsuzlukla suçlanan eski Bakanlardan ikinci itiraz!

Bakanlardan itiraz üzerine itiraz... Adı yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna karışan eski bakanlar, bilirkişi raporuna yeni belgeler ile bir kez daha itiraz etti...
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL


YOLSUZLUKLA SUÇLANAN BAKANLARDAN İTİRAZ ÜZERİNE İTİRAZ...

Yüce Divan oylamasının yapılacağı gün, bilirkişi raporuna itiraz eden eski bakanlar, oylamanın 5 Ocak'a ertelenmesine neden olmuştu... 5 Ocak'a sayılı günler kala Erdoğan Bayraktar  dışındaki 3 bakan, geçen hafta sundukları ek belgelere, yeni ek belgeler ekledi... Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış 26 Aralık'ta komisyona sundukları bu yeni  ek belgelerin de bilirkişi tarafından incelenmesini istedi...



BAKANLARIN BİRİNCİ DERECE YAKINLARININ MAL VARLIĞI İNCELENMEDİ

Soruşturma Komisyonu, sadece adı iddialarda geçen bakanların mal varlıklarını inceledi ve bakanların iki kez itiraz ettiği mal varlığı incelemesi de bu verilerle yapıldı. Oysa muhalefet, birinci derece yakınların servetlerinin de incelenmesini istemişti. Yasalar ve etik kurallar çerçevesinde birinci derece yakınların mal varlıklarının da incelenmesini talep eden muhalefetin bu girişimi ise sonuçsuz kaldı. HDP'li tek üyenin, komisyonla ilgili haberlere getirilen yayın yasağına tepki olarak istifa etmesi nedeniyle CHP ve MHP'nin artık birlikte yürüttüğü muhalefet, ek beyanları da inandırıcı bulmadı...

YÜCE DİVAN OYLAMASI YİNE ERTELENİR Mİ?

Oylamanın yapılacağı gün, bilirkişi raporuna Erdoğan Bayraktar dışındaki 3 bakan itiraz etmiş ve komisyona ek belgeler sunmuştu.  O belgeleri incelemek için zamana ihtiyac duyulması nedeniyle, Yüce Divan oylaması 5 Ocak'a ertelenmişti. Söz konusu itirazı aklama çabası ve algı yönetimi olarak değerlendiren muhalefet daha tepkisini ortaya koyamadan, 3 bakan bir kez daha itirazda bulundu... Ek belgelerine yeni belgeler ekledi...

PEKİ BAKANLARIN YENİ İTİRAZ BAŞVURULARINDA NELER VAR?
 
MUAMMER GÜLER:

Muammer Güler verdiği ek beyanda, soruşturmanın sadece  Bakanlık dönemi ile ilgili olduğunu, Bakanlık öncesi ve sonrasının soruşturma komisyonunun görev alanına  girmediğini söylüyor.

Bu nedenle  eşi, oğlu ve kızının mal varlıklarının soruşturmaya dahil edilmeyeceği ve onların mal varlıklarıyla ilgili yorum getirilemeyeceğini öne sürüyor.

KIZININ MAL VARLIĞIYLA İLGİLİ TARTIŞMAYI HATIRLATTI

Daha önce verdiği dilekçede  son 11 yıllık görevlerinde maaş dışında elde edilen gelirleri saydığını ve bileşik faizleri nazara almadan komisyona sunduğunu vurgulayan Güler, bu kez milletvekili seçiline kadar elde ettiği maaş ve geliri de eklemiş.  "Milletvekili gelirime daha önce aldığım  Emekli İkramiyesi,İdareci Vakfı Emeklilik ödentisi, Kira ve Faiz Gelirleri, Satılan bir gayrimenkulün bedeli, emekli maaşları eklenirse elde ettiğim gelir ile  aile fertlerine katkı yapabilecek seviyede gelir elde ettiğim ortaya çıkar" değerlendirmesini yapmış. 

"KIZIMA BEN KATKI YAPTIM"

Kızının mal varlığıyla ilgili inceleme yapılamayacağını belirten Güler, Bakanlığı döneminde kızının gelirinde "maaş,kira ve faiz gelirleri dışında hiçbir artış olmadığını" söylüyor.  Bilirkişi raporundaki mal varlığı ile gelir orantısızlığı tespitinin yanlış olduğunu vurgulayarak, "mevduat hesapları benim ve abisinin katkısına ek olarak kendi geliriyle orantılıdır" açıklaması yapıyor.  30 yaşındaki kızının  mevduat hesaplarının bu katkı ile  345.179 TL. olduğunu ifade ediyor.  

İlk itirazında olduğu gibi, ikinci itirazda da oğlu Barış Güler’in çok iyi bir eğitim aldığını özel sektörde çok yüksek maaşlarla görev yaptığını vurgulayan Güler, ailesinin mal varlıklarında bir hukuksuzluk olmadığını savunuyor. 
 
 ZAFER ÇAĞLAYAN'DAN PİYANO AÇIKLAMASI 

Çağlayan da soruşturmanın Bakanlığı ile sınırlı olduğunu eşi, çocuklarının mal varlığının araştırılmasının, mal bildirimlerinin incelenmesinin kanuni olmadığını ifade ediyor. 

İLK İTİRAZ:  "BİLDİRİM YAPTIM"
İKİNCİ İTİRAZ: "PİYANOYU BİLDİRMEDİM  ÇÜNKÜ MECBUR DEĞİLİM"

İlk itiraz dilekçesinde iddialara konu olan saat ve piyanoya ilişkin bildirimlerin zamanında ve usulüne uygun olarak yapıldığını söyleyen ve mal bildirimindeki artış ve azalışları  ise; kendilerine verilen ’matbu mal bildirimi' formunda böyle bir 'sütun' olmadığı için belirtmediklerini ifade eden Çağlayan bu kez farklı bir gerekçeye yer veriyor. 

"GELİRİMİN 5 KATINA KADAR ARTIŞI BİLDİRMEK ZORUNDA DEĞİLİM"

Bilirkişi raporundaki 'evindeki piyanonun mal bildiriminde yer almadığı' eleştirisini  yanıtlayan Çağlayan, yasalara göre toplam gelirinin 5 katına kadarlık artışların bildirimden muaf olduğunu vurguluyor. 

"2013 ‘te Milletvekili Maaşı 13.393 TL, Emekli Maaşı 6973 TL. Bakanlık ödemeleriyle toplam 24.276 TL ediyor. Ayrıca 15.000 TL. de ayrı geliri var. Böylece toplam aylık 40.000 TL geliri bulunuyor. Dolayısıyla 40.000x5 =200.000 TL'lik artışa kadar mal bildiriminde bulunmam gerekmiyor" açıklaması yapıyor. 

"EVDEKİ PİYANOYU BİLDİRMEK GEREKMİYOR"

2013 yılında piyano için ödediği paranın dönemin kuru üzerinden 40.000 euro=106.400 TL. olduğunu ifade eden Çağlayan, ev eşyası sınıfında olduğu gerekçesiyle mal bildiriminde bulunmadığını ve  piyanonun parasının 40.000 eurosunu eşinin 47.000 euro parasından ödediğini kaydediyor. 

ARAZİLER, ÇOCUKLARIN DÜĞÜNÜNDEN... 

Ahmet Çağan Çağlayan, Mehmet Şenol Çağlayan ve Salih Kaan Çağlayan adlı üç çocuğu olan Zafer Çağlayan 29.08.2012 -01.08.2013 tarihleri arasında alınan arazilerin çocuklarının  düğününde elde edilen gelirle edinildiğini belirtiyor. 

Çağan Çağlayan'ın düğününe yaklaşık 5000 kişinin katıldığını ve yüklü miktarda mücevher, altın, para takıldığını belirten Zafer Çağlayan, takı parasının büyüklüğünü de çiçek örneği ile anlatıyor. 

ÇİÇEK BEDELİ BİLE 359.000!

Düğünden bir gün önce Van depreminin meydana geldiğini ve düğüne çiçek göndereceklerden, o para ile depremzedelere yardım yapılmasını istediklerini belirten Çağlayan " Van depremine yardım olarak 359.000 TL’lik çiçek parası yatırılmış. Sadece çiçek parasının miktarının bile  359.000 TL. olması düğünde takılan mücevher ve paranın büyüklüğünü açıklar" değerlendirmesi yapıyor.  

İkinci itiraz dilekçesine göre; 
Çağan Çağlayan'ın Ankara Çankaya İlçesi  Karataş Mahallesindeki  arsası düğünlerde toplanan paralardan bozdurulan 453.000 euro karşılığı 1.055.000 TL ile alınmış..

DÜĞÜNDE 2.537.000'LİK ALTIN VE MÜCEVHER

Kaan Çağlayan'ın Mühye, Ankara’da aldığı arsanın parası da düğünde elde ettiği takı ve döviz ile karşılamış.  Söz konusu düğüne 4.500 kişi katılmış.

"ALTINLARI ZARRAF'IN ADAMI BOZMADI"

Bilirkişinin,  düğünde hediye edilen takı ve dövizin bozdurulduğu Altınbaş A.Ş ile soruşturma evrakında Rıza Sarraf'ın adamı olduğu iddia edilen  Hüsamettin Altınbaş arasında  bağlantı olduğu iddiasını bir kez daha yalanlayan Çağlayan, bu kez 
2.537.000  tutarında  altın mücevherin  Altınbaş A.Ş'ye bozdurulma nedenini İstanbul'un kuyumculuk sektörünün merkezi olmasıyla açıklamış. 

EGEMEN BAĞIŞ

Egemen Bağış ise ikinci itirazında, daha önceki beyanında yer verdiği 3 adet taşınmazla ilgili ayrıntılı doküman verdi. 

1- Ankara-Çankaya Dikmen İlkadım Mahallesi'ndeki  taşınmazın daha önce sattığı bir taşınmazın satışından elde edilen para ile alındığını belirtmiş. Satışın 2011’de ancak  tapu devrinin 2013’te yapıldığını ifade etmiş. Sattığı daire ile zilliyet ilişkisini 2011 yılında kestiğini dair belgeleri de komisyona sunmuş. 

"ANNEM, DAİREYİ ABİMLE BANA BÖLÜŞTÜRDÜ"

2- Konur Sokakta Bulunan Taşınmaz
Annesi Güler Bağış adına kayıtlı iken annesinin arzusu ile Egemen Bağış ve abisi arasında yarı yarıya paylaştırılan taşınmaz... Bu bilginin bilirkişi raporunda dikkate alınmadığı öne sürülmüş. 

3. daire için ise daha önceki "taksitle alındığına dair'" beyanının kabulünü tekrar istemiş.  

YÜCE DİVAN OYLAMASI 5 OCAK'TA

İlk itirazların incelemesi gerekçesi ile toplantısını bitiremeyen Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan oylamasını, Meclis'in tatilinin biteceği  5 Ocak günü yapacak. Yeni itirazların da yeniden erteleme nedeni sayılıp sayılmayacağı merak konusu... 



Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM










    :

    :

    :

    :

    "Yolsuzlukla suçlanan eski Bakanlardan ikinci itiraz!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ