Ölüler sandığa gidiyor

Seçim hazırlıkları son hız sürüyor. Özellikle CHP ve MHP seçimde sandık güvenliğini korumak için çok özel çalışmalar yapıyor.
Burcu ORAL EVREN | RÖPORTAJ | KARŞI GAZETE

SEÇİMDE ÖLÜLERE OY KULLANDIRACAKLAR

CHP'de oyların güvenli bir şekilde merkezde toplanması ve analiz edilmesi görevi Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanlarından İzmir Milletvekili Erdal Aksünger'de. 

Karşı Gazete Erdal Aksürger ile seçim hazırlıklarını, neden son günlerde 'seçim hilesi' konusunun gündemi meşgul ettigini konuştu. Aksünger de muhalefetin seçim güvenliğiyle ilgili endişelerinin kaynağını anlattı. 

İşte o söyleşi: 

- Son günlerde seçimde, sandıklarda hile yapılacağı endişesini çok sık dile getiriyor muhalefet. Neden böyle bir endişe yaşanıyor?

YSK VE TÜİK VERİLERİ NİYE BİRBİRİNİ TUTMUYOR?

Seçime giderken elimizde doğru verilerin olması çok önemli. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verileriyle ilgili konu kafamızda tereddüt yaratıyor. Çünkü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ile YSK verileri bir türlü birbirini tutmuyor. TÜİK, adrese dayalı sistemden, YSK ise verileri MERNİS'ten alıyor. Aynı aynı döneme ait verilerde ciddi çarpıklıklar var. 

- Size verilen seçmen bilgilerinde çelişkiler var yani... En büyük çelişki ya da sorunu nerede görüyorsunuz?

”YSK, ÖLEN SEÇMEN BİLGİLERİNİ BİZE VERMİYOR"

Ölen insanların hepsinin verilerinin bize gelmesi lazım.  YSK'dan istedik hala alamıyoruz
Seçime iki - üç hafta bile kalmış  olsa, son ana kadar olan ölüm verilerini bize ulaşmasına ihtiyaç var. Çünkü o kişiler adına  oy kullanılıp/ kullanılmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.

-Şu an sandık görevlileri ile ilgili çalışmanız ne aşamada?

"450 BİN KİŞİYE İHTİYACIMIZ VAR"

Bizim  450 bin civarında  insana ihtiyacımız var.  173 bin sandık var. Her sandık başında
bir müşahit, okul sorumluları olacak. Ayrıca ilçelerde veri girecek kişiler ve hukukla / itirazlarla ilgilenecek kişiler dahil en az 450 bin kişiye ihtiyacımız var. Şu an onları sabitlemeye çalışıyoruz. 

 - YSK'nın kullandığı seçim sistemiyle ilgili endişeler daha önceki seçimlerde de dile getirilmişti.  Devam ediyor mu?

"YSK'NIN SEÇİM SİSTEMİNİ AKP ETKİSİNDEKİ HAVELSAN YAPTI!"

YSK'nın kullandığı Seçim Sonuçları Paylaşım Sistemi (SEÇSİS) hakkında ciddi problem var. Bu programı Havelsan yaptı. Havelsan kadrosu, AKP'ye yakın. Haliyle buradan bize verilerin hızlı akması konusunda kafamızda problem var. Veri transferiyle ilgili şüphelerimiz var. Sonuç olarak ilçe seçim kurulundan bize bilgi akması önemli ama bu durumda en önemlisi sandık başında olmak!

"YEDEK PUSULA NİYE KULLANILMIŞ, TESPİT ETMEK LAZIM"

- Bir de hep merak edilen fazladan bastırılan, yedek oy pusulalarının akibeti...

Fazladan bastırılan oy pusularının sayısı bellidir. Ama kullanılan o yedek pusula, niye kullanıldı, onun belirlenmesi ihtiyacı var. 

- Seçimde görevli polislerin mükerrer oy kullandığı haberlerini de çok duyduk... Buna yönelik bir önlem alınabilir mi?

"SEÇİMDE GÖREVLİ POLİSLERİN LİSTESİNİ BİZE VERMELERİ LAZIM"

En büyük sorunlardan birisi sandık başındaki kolluk listesinin  bize ulaşması... Onların mükerer oy kullanmasını önlemek. O yüzden o listelerin bize mutlaka verilmesi lazım. 

"GÜVENLİK İÇİN YENİDEN PARMAK BOYAMAYA DÖNMELİYİZ!"

Dijital yapılan tüm oylamalarda her zaman için manipülasyon olabilir. Bizim bu ihtimale en aza indirmemiz gerek. Bu nedenle bence parmak boyama ya da varsa parmak izi kaydeden bir sisteme girilerek kontrol sağlanmalı. 

”YABANCI GÖZLEMCİLER, SEÇİMİ İZLEMEYE GELMELİ"

Aslında tüm bu endişeler nedeniyle, seçim gözlemcimiz olmalı. Avrupa Parlamentosu'nda gündeme gelirse bize de seçim gözlemcisi gönderilmeli.  Ukrayna ve  Bulgaristan seçimleri için gözlemci gönderildi.  Türkiye için onlardaki geçerli gerekçelerin on katı söz konusu. 

”GENÇ KİTLE SEÇMENDE KAYDIRMA VAR"

TÜİK ve YSK verileri karşılaştırıldığında genç kitlede ciddi kaydırmalar yapıldığını görüyoruz.  Gençlerden bizim daha çok oy alma potansiyelimiz olduğu dikkate alınırsa, bu önemlidir. Bununla ilgili de çalışma yapıyoruz.  

"SİVİL DENETİM GİRİŞİMLERİNE DAHİL OLACAĞIZ"

Ayrıca sivil inisiyatif  seçim girişim platformları var. Ciddi çalışmalar yapıyorlar. İstanbul'da bir girişim var. Sanatçılar, avukatlar, mühendisler, mimarlar teşvikiyle ortaya çıkan girişim grubu var. Bize de  ulaştılar. Dahil olacağız. Türkiye genelinde çalışma yapılıyor. 

- Seçim hazırlığı dışında, bir de sizin partiye yönelik projeleriniz vardı. Onlar ne aşamada?

"CHP LİYAKAT PROJESİNİ ÇOK YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ"

CHP, önümüzdeki haftalarda yeni liyakat projesini, yeni yüzünü açıklayacak.  Hem seçmen hem üye açısından CHP'nin yenilenmiş alt yapısı tanıtılacak. Bu beş yıllık bir programın temeli... Altı aydır yürüyen bir proje. Aktif üyelikler, örgüt, liyakat, iletişim gibi geniş kapsamı var. Hem seçmen hem de üye tarafında ve  partiyi yönetenler açısından ayrı bacağı var. Birkaç hafta içinde lansmanını yapacağız. 

Bu proje ile yeni kurumsal kimlikler, 2015 genel seçiminde kullanılacak kimlik sistemi, yeni iletişim platformları, yeni örgüt sistemleri ortaya çıkacak.  Ben partinin geleceğini bu projede görüyorum. Biz sosyal demokrat ve solcu bir partiyiz. Liyakat bizim 'olmazsa olmazımız'. olmalı.  

-Projenin içinde başka neler var?

İçinde sosyal medya, seçmen üye profilinin tanımladığı, ilçe il örgütlerinin, belediye meclis üyelerinin, MYK nın hatta Genel Başkan'ın olduğu, şeffaflık hedefleyen bir yönetim sistemi. 
Meşakkatli bir proje. İki-üç ayda meyve vermez,  şu an bir fidan... Sulandıkça büyüyecek...

"HAKSİZATAMALAR.ORG İHBAR SİTESİNE, İHBAR YAĞIYOR"

-Haluk Koç'un açıkladığı VIP Torpil Listelerinden sonra, bir ihbar sitesi oluşturmuştunuz. 
"haksizatamalar.org" İhbar geliyor mu hala?


Ciddi ihbarlar geldi. Bizim takip ettiğimiz bazı dosyalara,  soruşturma dosyalarına bile ordan dem verebiliriz. İhale yolsuzlukları konularında bile ışık tutacak ip uçları geliyor. Bunları kontrol ettirmeden açıklayamalız ama binlerce ihbar var. Tasnif ettikten sonra onlar da açıklanacak. 

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Ölüler sandığa gidiyor" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ