Yeni Güvenlik Paketi için acil çağrı: Tasarı geri çekilsin, yoksa...

Yeni 'Güvenlik Paketi' bu hafta komisyona girecek... Ancak muhalefetin Güvenlik Paketi'yle ilgili endişeleri oldukça fazla. Endişelerini tek tek sıralayan ana muhalefet, iktidara "paketi geri çekin" çağrısı yaptı...
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL


Alt komisyon görüşmeleri sona eren ve perşembe günü Meclis İçişleri Komisyonu'nda ele alınmaya başlanacak olan Güvenlik Paketi'ne, CHP şerh düştü... Endişelerini tek tek sıralayan ana muhalefet, iktidara "paketi geri çekin" çağrısı yaptı...

İŞTE GÜVENLİK PAKETİNE YÖNELİK EN AYRINTILI ELEŞTİRİLER...

CHP'nin şerhinde tasarıda Anayasanın; Hukuk Devleti ilkesine, kuvvetler ayrılığı ilkesine, yargı yetkisine "yaşama hakkı"na, kişi hürriyeti ve güvenliği ilkesine, özel hayatın gizliliği ve konut dokunulmazlığı ilkesine, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına, kanuni hakim güvencesi ilkesine, çalışma hakkı ve ödevi ilkesine, olağanüstü hal ilanı yetkisini düzenleyen ilkelerine ve mahkemelerin bağımsızlığı ilkesine aykırı hükümler olduğu vurgulandı.

HAKİM KARARI OLMADAN 24 SAAT GÖZALTI

Kolluğun arama ve gözaltına alma yetkisi genişletilmektedir. Bu yetki çerçevesinde kolluğa hakim kararı gerekmeksizin detaylı arama yapma ve 24 saate kadar gözaltına alma yetkisi tanınmaktadır. Bu uygulama ile Anayasa’nın eşitlik ilkesi, özel hayatın gizliliği, kişi dokunulmazlığı ve hâkim güvencesi ihlal edilmekte, aynı zamanda hakim kararı
ile kolluk amiri arasında yetki karmaşası oluşturulmaktadır

ADLİ SÜRECE, İDARE MÜDAHALE EDECEK

Arama kararını ve emrini verecek olan Cumhuriyet Savcısıdır. Tasarı ile getirilen düzenleme ile Adli bir süreçte Cumhuriyet Savcısının görevi Mülki Amire devredilmektedir ki; bu adli sürece idarenin müdahalesini beraberinde getirmektedir.

MÜLKİ İDARENİN KEYFİ İŞLEMLERİNİN ÖNÜ AÇILACAK

Tasarı ile getirilen düzenleme ile siyasi iktidarın emir, talimat ve yönlendirmesine müsait olan mülki idarenin, gerçekleştireceği keyfi uygulamalarla kişilerin itibarsızlaştırılmasının, onur kırıcı işlemlere muhatap olmasının önü açılmaktadır.

Tasarıyla, polise verilen görevler arasına “Kendisinin veya başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, eylem veya durumun niteliğine göre; koruma altına alır, uzaklaştırır ya da yakalar ve gerekli kanuni işlemleri yapar” hükmü ekleniyor. Muhelefetin ısrarı üzerine "kendisinin" ifadesi kaldırılmış olsa da tehlike devam ediyor.

MASUM VATANDAŞI "TEHLİKELİ" DİYE YAKALAYACAKLAR

CHP'ye göre tasarıyı hazırlayanların amacı, "başkasının can güvenliğini tehlikeye düşürüyor" bahanesiyle kolluğa; - özellikle toplumsal olaylarda- masum vatandaşları da "tehlikeli" diyerek "koruma altına alma bahanesiyle" yakalama yetkisi vermek.

KİŞİLERİN, SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANACAK

Ayrıca, kolluğa; istediği kişi için "tehlike oluşturuyorsun" gerekçesi ile "uzaklaştırma" adı altında bir il, ilçe ya da bölgeye girmesini engelleme yetkisi verilmektedir.

MİLLETVEKİLLERİNİN ZİYARETLERİ ENGELLENEBİLİR

Bu madde ile kolluk, bir milletvekilinin bir bölgeye girmesini, 'eylemi tehlike oluşturuyor'
bahanesiyle engelleyebilecektir.

"POLİS BİLGİ ALMA BAHANESİYLE EVLERE GİRECEK"

Tasarı ile polis kanununa “Polis: müşteki, mağdur veya tanık ifadelerini ikamet ettikleri yerlerde veya iş yerlerinde de alabilir….” şeklinde bir fıkra eklenmiştir. Bu düzenleme de kötüye kullanılmaya açık bir düzenlemedir. Bu hüküm ile kolluk, bilgi almak amacıyla kişilerin evlerine ve işyerlerine girme hakkı elde edecektir. Burada kullanılan "ifade" tanımı kastı aşan bir tanımdır.

BOYALI SU İLE FİŞLEYECEKLER...

Tasarıya göre artık barışçıl gösterilere katılan herkesin boyalı su sıkılarak işaretlenmesine fırsat verilecek. Barışçıl gösteriye katılıp, şiddete bulaşmadığı halde polisin sıktığı boyalı su ile işaretlenen şahıslar gösteriden sonrada şiddet yaratan kimseler olarak yakalanacak ve ağır cezalara çarptırılmak iddiasıyla suçlanıp yargılanacaktır.

POLİSE ORANTISIZ GÜÇ KULLANMA YETKİSİ VERİLECEK...

Özellikle toplumsal olaylarda molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs eden kişilere, “kademelilik” ve “ölçülülük” ilkesi
gözetilmeden doğrudan kolluğa ateşli silah kullanma yetkisi verilmektedir.

POLİS 72 SAAT DİNLEYECEK

İletişimin tespiti, dinleme ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ile ilgili süre 24 saatten 72 saate kadar çıkarılmaktadır. Yani hakim kararı olmadan bir kişinin iletişimi 72 saate kadar polis tarafından dinlenebilecek ve kayıt altına alınabilecektir. Bu düzenleme Anayasanın haberleşme hürriyeti ile ilgili hükümlerini açıkça ihlal eden çok tehlikeli bir maddedir.

TEK YETKİLİ ANKARA AĞIR CEZA...

Bu konuda “yetki ve görevli hakim Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesidir” şeklinde getirilen düzenleme, Anayasanın yargı yetkisini ve kanuni hakim ilkesini düzenleyen hükümlerine aykırıdır.

Bu düzenleme yasallaştığında AKP iktidarının tespit, tarif ve tayin ettiği hakimler yetkili ve görevli kılınacak ve yurttaşların Anayasal güvence altındaki haberleşme hürriyeti zaafa uğratılacaktır.

DEMİR BİLYE VE SAPAN SUÇ ALETİ

Demir bilye ve sapan suç aleti sayılacak. “Toplantı ve gösteri yürüyüşüne yüzlerini kısmen bez vesaire unsurlarla öreterek katılanlar” 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

GÖSTERİCİLERE İDARİ GÖZALTI

Toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılanlar; “toplu olarak işlenen suçlar” kategorisine alınacak. Bu durumda Cumhuriyet Savcısı devre dışında bırakılarak barışçıl gösteriye katılanlar da kolluk amirinin talimatıyla kırk sekiz saate kadar  gözaltına alınabilecek, toplu işlenen suçlarda da hakim karşısına çıkarılma süresi 4 güne  kadar uzatılabilecektir. Bu düzenlemeyi bu haliyle “idari gözaltı” olarak adlandırmak gerekir.

SÜPER VALİ!

Valiler, suç sonrasında da suçun aydınlatılmasına müdahale etmekte, suçun aydınlatılması noktasında olay yeri incelemesi, arama, el koyma, yakalama gibi tedbirlerden hangilerine başvurulabileceğine karar vermektedir. Valinin, adli alana girmesi yürütmenin yargıya açık bir müdahalesidir.

SAVCI BAŞKA, VALİ BAŞKA TALİMAT VERİRSE...

Bu düzenleme yürürlüğe girerse, aynı konuda savcı ve validen farklı emir alan kolluk amir ve memurları, hangi amirin emrini uygulayacağı konusunda kararsız kalacaklardır.

VALİLERE OLAĞANÜSTÜ HAL YETKİSİ

Getirilen yeni düzenleme ile bir ilde valiye, birden çok ilde ise İçişleri Bakanı'na olağanüstü hal ilan yetkisi verilmekte ve Bakanlar Kurulu'nun yetkileri gasp edilmektedir. Meclis devre dışı bırakılmaktadır. Valilere, mini bir olağanüstü hal yetkisi veriliyor.

TERFİLERDE MÜLAKAT ŞARTI

Polislik mesleğinde, bütün rütbelere terfilerde mülakat ve yazılı sınav şartı getirilmektedir. Ancak sınavlarda başarılı olmak yeterli olmamakta, Rütbe Terfi Kurul'unun takdirine bırakılmaktadır. Halbuki mevcut uygulamada mülakatın objektif olamaması nedeni ile sadece yazılı sınav esas kabul edilmektedir. Bu uygulama ile liyakat yönünden uygun ama bir çok uygulamada görüldüğü gibi Hükümete yakın olmayan kişilerin terfi edememesine yol açılacaktır

POLİSE ZORUNLU EMEKLİLİK

Emniyet Teşkilatı personelinden işlediği iddia edilen disipline aykırı fiillerin zamanaşımına uğramış ve soruşturma dosyası işlemden kaldırılmış olanlar; zamanaşımı ile ilgili yasa hükmü anlamsızlaştırıldığı için zorunlu emekli edilecek.

3200 POLİS, EMEKLİ EDİLECEK

Halen görev yapmakta olan yetişmiş , nitelikli ve parti polisi yaklaşımlarına biat etmeyeceği öngörülen yaklaşık olarak 3200 emniyet üst düzey görevlisinin 3 ay içinde zorunlu emekli edilmeleri öngörülmektedir.

POLİS KOLEJLERİ KAPATILACAK

Polis Kolejleri kapatılacak. Polis Koleji'nde öğrenim gören öğrenciler, MEB tarafından çeşitli okullara yerleştirilecek. Düzenleme ile Polis Koleji'nde okuyan öğrencilerin kanunla kendilerine verilen kazanılmış hakları ellerinden alınacak.

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi kapatılacak. Polis yöneticisi  eğitimi lisans seviyesinden, kurs seviyesine düşürülecek.

İŞ BULMA GARANTİSİ ORTADAN KALKIYOR...


Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte eğitim gören; Emniyet Genel Müdürlüğü  adına Fakülte ve Yüksekokullardan (FYO) mezun olanlar, Polis Meslek Yüksekokulu  (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü (POMEM) mezunlarının sınava  tabi tutulmak ve başarılı olmak koşuluyla Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına  atanabilecekleri öngörülmektedir.

Bu yasayla, halen eğitime devam eden ve eski yasa hükümlerine göre bulundukları eğitim kurumlarından mezun olmaları halinde Emniyet Teşkilatı kadrolarında iş bulma garantileri yasayla teminat altında bulunan kişilerin bu hakları, isteklerine bakılmaksızın ellerinden alınmaktadır. Sınav adı altında tasfiye uygulanmaktadır.

JANDARMA'DA YENİ DÖNEM

İl ve İlçelerde önemli güvenlik görevleri olan İl ve İlçe Jandarma komutanlarının  atamalarında Jandarma Genel Komutanının hiçbir etkisi olmayacaktır.

Generallerin de Bakan tarafından görevden uzaklaştırılması yolu açılmaktadır. General atamaları konusunda Genelkurmayın teklifi, İçişleri Bakanlığı tarafından uygun görülmez ise, bu uyuşmazlığın çözüm mercii olarak Başbakan belirlenmiş, Başbakanın kararı yalnızca İçişleri Bakanlığı'na iletilmesi yeterli görülmüştür. Böylece, Başbakan'ın vereceği karara Genelkurmay'ın itirazı ortadan kaldırılmış ve Hükümet'in general atamalarını eline alması sağlanarak, Genelkurmay devre dışı bırakılmıştır.

Sicil, görevden uzaklaştırma ve atama yetkisinin Bakan'a ve valilere verilmesi durumunda tüm silahlı kuvvetlere sirayet edecek bir siyasallaşma içine girileceği, Jandarma ve TSK'daki siyasallaşmanın sonuçlarının ise kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde ağır sonuçları olacağı açıktır.

HUKUKSUZ SORUŞTURMALARA DOKUNULMAZLIK

Tasarının 38. maddesi ile “hukuksuz soruşturmalara dokunulmazlık” getirilmek istenmektedir. “Müfettişlerin.... suç sayılan eylemleri ile kin, garez ve hatıra dayalı olarak veya baskı veya telkinle kanaat oluşturduğu ya da değiştirdiği; kesinleşmiş yargı ya da disiplin kurulu kararıyla tespit edilirse, idarenin görevliye rücu hakkı saklıdır" ifadesi ile Hükümet'in görüşünde olmayan kamu görevlilerinin yargısız infazına zemin hazırlanmaktadır.

Bu madde şu anda hukuksuz bir şekilde müfettiş görevlendirip, mevcut kanunlara göre suç işleyenlerin kendilerine dokunulmazlık kalkanı getirme isteğidir. Mevcut yöneticiler yapmış oldukları keyfi, hukuksuz işlemler nedeniyle ileride tazminatlara mahkûm olacaklarını bildiklerinden böyle bir güvence yoluna gitmek istemektedirler.

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM



chp

    :

    :

    :

    :

    "Yeni Güvenlik Paketi için acil çağrı: Tasarı geri çekilsin, yoksa..." hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ