CHP'li Korutürk: İkna edilmem söz konusu olamaz

Tape'lerin imhası kararına vekillerin imza atmasını isteyen AKP'li Başkan Köylü, "Toplantıya CHP'den Osman Korutürk'ü çağıracağım" demişti... Ancak Korutürk, Karşı Gazete'ye yaptığı açıklamada ”ikna edilmem söz konusu olamaz!" dedi.
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL


TAPE'LERİN İMHASI MUAAMMASI...


Yolsuzluk ve rüşvet iddialarına adı karışan 4 eski Bakan'ın "Yüce Divan'a gitmemesi" yönünde karar veren Meclis Soruşturma Komisyonu'nda yeni kriz yaşanıyor.

17 Aralık sabahı, Bakanlar ile aileleri arasında yapılan telefon görüşmelerinin, "hukuksuz" olarak dinlendiği gerekçesiyle; komisyona gelen soruşturma dosyasındaki tape'lerin imha edilmesini isteyen AKP'ye, muhalefet karşı çıkıyor.

Şimdi Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, üyelerden "imha" için imza istiyor. Muhalefet ise net şekilde bu talebe "hayır" diyeceğini açıkladı.

KÖYLÜ, CHP'DEN KORUTÜRK'Ü ÇAĞIRACAĞINI SÖYLEMİŞTİ...

Köylü'nün imza atılması için yapılacak toplantıya "CHP'den sadece Osman Korutürk'ü çağıracağını" söylemesi üzerine dikkatlerin yöneldiği Korutürk Karşı Gazete'ye konuştu.

"İHMA EDİLEMEZ"

Korutürk, son toplantıda tape'lerin imhası konusu gündeme geldiğinde, kendisinin itirazda bulunduğunu, tape'lerin imha edilemeyeceğini söylediğini ifade etti. Böyle bir işlem için Genel Kurul kararı gerektiğini de belirten Korutürk, AKP'nin imha işlemini dayandırdığı yasa maddesinin de yeterli olmadığını açıkladı; şöyle konuştu:

TAPE'LERDEKİ TÜM KONUŞMALAR AYNI SINIFA SOKULAMAZ

"İmha kararını Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 135. maddeye dayandırıyorlar.
Oradaki 'Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması hâlinde, alınan kayıtlar derhâl yok edilir’ ifadesine göre tanıklıktan çekilenler olduğu için kanunen dinleme yapılamayacağını savunuyorlar. Ancak burada başka şeylere dikkat etmek lazım. Tape'lerdeki o konuşmalar acaba gerçekten şahitlikten çekinme hakkına haiz biri ile şüpheli arasında mı yapıldı, bunun Komisyon tarafından incelenmesi lazım.

"YA İKİ ŞÜPHELİ BİRBİRİ İLE KONUŞMUŞSA!"

O konuşmaları yapanlardan; 'tanık' olduğu öne sürülen ama 'şüpheli' olması ihtimali de bulunan kişiler var. Yani iki şüpheli, birbiri ile konuşuyor olabilir! Yargıtay Ceza Genel Kurulu içtihadı var. Eğer iki şüpheli arasındaki konuşma imha edilirse, bu suça mahal vermek anlamına gelir... Yani öyle ezbere imha filan olmaz!"

YA TAPE'LERDE SORUŞTURULMAYAN SUÇLARLA İLGİLİ KONUŞMA VARSA?

CHP'li Osman Korutürk, çarpıcı bir iddiayı da ortaya attı. Soruşturma Komisyonu'nun kuruluş önergesinde her Bakan için, belli sayıda suç atfedildiğini hatırlatan Korutürk, "Komisyon sadece bu suçlamalarla ilgili inceleme yapıp, karar vermiştir. O zaman, bu komisyonun imha yetkisi de -eğer varsa- sadece tape'lerdeki o suçlarla ilgili cümleler için geçerli olabilir... Bu çok karışık bir durum" diye konuştu.

"İKNA EDİLMEM SÖZ KONUSU OLAMAZ!

Korutürk, imha kararına imza atmasının mümkün olmadığını da belirterek "ikna edilmem söz konusu olmaz" dedi.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNURUZ!"

"Komisyonda bir parti grubu olarak değil bireysel olarak, kendi vicdanımızla hareket ediyoruz" diyen CHP'li Korutürk, "Genel Kurul, böyle bir karar almadan delillerin yok edilmesi kararı doğru olmaz. Suç duyurusunda bulunuruz" ifadesini kullandı.

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM



    :

    :

    :

    :

    "CHP'li Korutürk: İkna edilmem söz konusu olamaz" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ