Çözüm süreci çözememiş! Meclis Kürtçe yılbaşı tebriğini niye basamadı?

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın yılbaşında cezaevlerinde göndermek istediği Kürtçe tebrik kartı, Meclis Basımevi'nde basılamadı! Gelen açıklamada: "teamül gereği" denildi. Sarıyıldız, Karşı Gazete'ye konuştu...
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL 
KÜRTÇE TEBRİK KARTI BASILAMADI

Milletvekillerinin bayram, tebrik ya da başka özel günlerde kullanmak için, üzerlerinde kendi isimleri ve Meclis logosunun bulunduğu özel kartlar,  Türkiye Büyük Millet Meclisi Basımevi'nde basılıyor... Şimdiye kadar bu konuda sorun yaşamayan vekiller ilk kez "yapamayız" cevabı aldı. 

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere göndermek için yaklaşık 150 adet Kürtçe yılbaşı tebriği bastırmak istedi. Ancak basımevinden  olumsuz yanıt aldı. Basımevi, şimdiye kadar hiç Kürtçe kart basılmadığını ve bu talebi yerine getiremeyeceğini  bildirdi. 

GEREKÇE: "KÜRTÇE ULUSAL DİL DEĞİL "

Duruma tepki gösteren Faysal Sarıyıldız, Karşı Gazete'ye konuştu. Kamusal alanda anadil kullanımına yönelik baskının sürdüğünü ve kaynağını 1982 Anayasası'ndan aldığını  iddia ederek şu açıklamayı yaptı: 

”Türkçe dışındaki anadillerin kamusal alana girişi engellenmiş ve kamusal alan, dilsel bakımdan homojenleştirilmiştir. 1990’lı yıllardan itibaren basın ve yayın konusunda kısmen yumuşama yaşansa da kamusal alandaki bu anlamsız baskı halen devam etmektedir. 

"TEAMÜL GEREĞİ BASAMAYIZ"

En son kamuoyuna da yansıdığı üzere TBMM Basımevine Kürtçe yılbaşı kartı için yaptığımız başvuru “Kürtçe’nin ulusal bir dil olmaması ve dünyada kabul gören 200 ulusal dil arasında olmayışı nedeni ile yılbaşı kartlarını Kürtçe olarak basamayız” denilerek reddedildi.  Daha sonra yazılı olarak, “Teamül gereği baskınızı gerçekleştiremiyoruz” şeklinde bir yanıt verildi. 12 Eylül askeri darbesi ile yüzleşmeyi sağladıklarını iddia edenler faşist cuntanın bütün olumsuz özelliklerine en sıkı bir biçimde sarılmaktadır. Dünyanın başka bir yerinde bu yasaktan bahsetmeniz durumunda size gülerler. 

"HUKUK DEVLETİ, HERKESİN HAKKINI KORUMALI"

Milyonlarca insanın konuştuğu bir dile “ulusal dil değil” demek kimsenin haddine değildir. Bu sadece Kürtlere değil bütün Türkiye halklarına yapılan bir hakarettir. Türkiye’de de çok kültürlü ve çok dilli bir yapı mevcuttur. Türkçe’nin devlet faaliyet ve hizmetlerinde tek başına kullanılması, Türkçeyi bilmeyenler için zorluklar meydana getirmektedir. Kimsenin halklara bu acıyı daha fazla yaşatma hakkı yoktur. Etnik farklılığa sahip vatandaşının sayısal azlığına ya da çokluğuna bakmaksızın onun en temel haklarını korumak ve yaşatmak bir devletin hukuk ve demokratik bir devlet olmasının gereğidir."
 
ÇİÇEK'E SORDU

Sarıyıldız, olayı önerge  ile Meclis gündemine de taşıdı. Meclis Başkanı  Cemil Çiçek'e yasağın nedenini ve devam edip etmeyeceğini sordu. "Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki basım faaliyetlerinde hangi diller kullanılmaktadır? Bu kriter nasıl belirlenmektedir?" diyen Sarıyıldız, "Kürtçe, Meclis Başkanlığına göre ulusal bir dil değil midir?" sorusuna da yanıt istedi. 

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM


    :

    :

    :

    :

    "Çözüm süreci çözememiş! Meclis Kürtçe yılbaşı tebriğini niye basamadı?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ