​Erdoğan 7 Haziran’dan sonra Başbakanlık koltuğuna kimi oturtmayı planlıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerinden sonra AKP hala iktidarda kalmayı başarırsa (tek başına ya da koalisyon kanadı olarak) Ahmet Davutoğlu’nun Genel başkanlık’tan ayrılmasını isteyeceği ileri sürüldü.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

Erdoğan’ın Başbakanlık koltuğu için 17/25 Aralık sürecinde “kırın kapıyı girin” ve “o savcıyı alın nezarethaneye” talimatlarıyla kayıtsız şartsız kendisine bağlı olduğunu kanıtlayan Efkan Ala’yı düşündüğü öne sürüldü.

Ala 17/25 sürecinde kayıtsız şartsız biat etmesinin mükafatını ilk kabine değişikliğinde Erdoğan tarafından dışarıdan İçişleri Bakanı yapılarak görmüştü. 

DEVLETİ EFKAN ALA’NIN EKİBİ YÖNETİYOR?

Erzurum İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Kamu Yönetimi eğitimi alan Ala tam bir kadrocu. Ala ile hayatının bir bölümünde yolu kesişmiş ve kendisine bağlılığını bildirmiş hemen herkes, becerisine bakılmaksızın, şu anda devletin üst düzey konumlarında bulunuyor. 

Ala’nın İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden okul arkadaşı Adnan Ertem Kasım 2007’de önce Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı sonrasında da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne atandı. 

Efkan Ala’nın yine 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu arkadaşlarından bir diğeri ise önce Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı’na getirip ardından da Ağrı Valisi yaptırdığı arkadaşı Mehmet Tekinarslan. 

İki dönemdir Ankara Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Mustafa Ak da, Ala’nın 1987 İÜ Siyasal Bilgiler mezunu arkadaşlarından bir diğeri.

Tıpkı Efkan Ala gibi Erzurum doğumlu ve 1987 İÜ Siyasal Kamu mezunu olan Mükerrem Ünlüer de Ala’nın devlette konumlanmasına yardımcı olduğu diğer isim. Ünlüer 2014’te İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na 2015’te ise İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. 

Efkan Ala’nın Siyasal mezunu arkadaşlarından bir diğeri ise şu anda Cumhurbaşkanlığı’nda Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Nadir Alparslan. Alpaslan aynı zamanda 2011’den bu yana Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor ve ballı bir maaş alıyor. 

VALİLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ ALA’NIN EKİBİNDEN

Devlet içerisinde kadrolaşmayı kariyer hedeflerinin önemli bir gereği olarak gören Ala’nın İçişleri Bakanlığı sürecinde bu çalışmalarını arttırdığı ve Erzurumlu hemşerisi ya da İÜ SBF’den kendi döneminde mezun olmuş pek çok kişiyi kritik devlet kurumlarına yerleştirdiği belirtiliyor.

Halen farklı kentlerde Valilik yapmakta olan çok sayıda ismin de Efkan Ala ile bir biçimde ilişkisi olan kişilerden seçildiği öne sürülüyor. 

Ala'nın İÜ Siyasal Bilgiler ve Hukuk fakültelerindeki arkadaşları kontenjanından çeşitli illere vali olarak atanmasını sağladığı isimlerden bazıları.

Ardahan Valisi Ahmet Deniz (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1987)

Van Valisi İbrahim Taşyapan (İÜ Siyasal Bilgiler 1986 mezunu)

Batman Valisi Azmi Çelik (İÜ Siyasal Bilgiler 1988 mezunu)

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları (İÜ Siyasal Bilgiler 1986 mezunu)

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar (İÜ Siyasal Bilgiler 1987mezunu) 

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak (İÜ Siyasal Bilgiler 1986 mezunu)

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz (İÜ Siyasal Bilgiler 1988 mezunu)

Hatay Valisi Ercan Topaca (İÜ Siyasal Bilgiler 1987 mezunu)

İstanbul Valisi Vasip Şahin (İÜ Siyasal Bilgiler 1985 mezunu)

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer (İÜ Siyasal Bilgiler 1985 mezunu)

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük (İÜ Siyasal Bilgiler)

Uşak Valisi Seddar Yavuz (İÜ Siyasal Kamu 1988 mezunu 

Nevşehir Valisi Mehmet Ceyhan (İÜ Siyasal Kamu 1987 mezunu) 


ARKADAŞINI ÖNCE MÜSTEŞAR SONRA BAKAN YAPTIRDI

Efkan Ala İÜ Siyasal Kamu 1986 mezunu yakın arkadaşı Sabahttin Öztürk’ü önce memleketi Erzurum’a, oradan Antalya’ya Vali yaptırdı. Kendisinin İçişleri Bakanlığı döneminde de Bakanlık müsteşarlığına getirdi. Öztürk, Ala’nın AKP’den milletvekili adayı olmasının ardından seçim sürecinde İçişleri Bakanlığı görevine getirildi ve halen bu görevi yürütüyor.

Şu anda devlette üst düzey görevlerde bulunan bürokratların önemli bölümünün herkesten çok Efkan Ala’ya sadakat gösterecek kişilerden oluştuğu biliniyor.

Efkan Ala’nın 2007’de Başbakanlık Müsteşarlığı koltuğuna oturduğu günden itibaren kadro konusunu birinci öncelik olarak gördüğü ve kendisini devletin zirvelerine taşıyacak kadroları 17/25 sürecindeki boşluktan da faydalanarak tamamlandığı görülüyor.

Ala’nın istediği noktaya ulaşmasına engel olabilecek bir durumla karşılaştığı taktirde üst düzey bürokrasideki kadrolarını harekete geçirmekten çekinmeyeceği öne sürülüyor.

karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Erdoğan 7 Haziran’dan sonra Başbakanlık koltuğuna kimi oturtmayı planlıyor?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete