'Kur'an denetimi' başvurusuna Diyanet öyle bir yanıt verdi ki...

Seçim döneminde ayyuka çıkan din istismarının bir başka boyutu, TBMM Dilekçe Komisyonu'na yansıdı... Bu kez Meclis'e başvuran vatandaş, Kur'an-ı Kerim meallerinde denetim yapılmasını istedi.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

DİYANET'TEN ŞAŞIRTAN DUYARSIZLIK: "İSLAM DIŞI AMA BİR ŞEY YAPAMAYIZ..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zırhlı makam aracı tahsis etmesiyle yeniden gündem olan Diyanet İşleri Başkanlığı, kendi alanına giren konularda ne kadar yetkin davranabiliyor? İslam  dininin doğru öğrenilmesi için ne kadar çaba gösteriyor? Meclis'e yapılan bir başvuru, bu soruları  akıllara getirdi. Çünkü din konusunda en doğru bilgilerin referansı olması gereken Kur'an-ı Kerim mealinin düzeltilmesi ya da toplatılması için yapılan başvuruya duyarsız kaldı...

Olay şöyle gelişti:

Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvuran bir vatandaş,  bir yayınevinin Kur'an-ı Kerim mealinde hata yaptığını belirterek Diyanet İşleri Başkanlığı'nın  denetim yapmasını talep etti.

Başvuruyu inceleyen Komisyon, sorunu Diyanet İşleri Başkanlığı'na iletti. Ancak Diyanet, birçok meâlin  hatalı olduğunu bildiklerini  ancak tüm meallerin incelenmesinin pratikte mümkün olmadığını bildirdi.

EMNİYET DE ŞİKAYET EDİLEN KUR-AN MEÂLINI  SAKINCALI BULMUŞ

Diyanet'in verdiği yanıtta, şikayetçi vatandaşın işaret ettiği, İskender Ali Mihr (İskender Evrenesoğlu) tarafından hazırlanan Kur'an-ı Kerim Meali'nin daha önce Emniyet birimlerinin talebiyle incelendiği de ortaya çıktı.

İlgili kurulun ve Emniyetin'in  incelemesinde İmam İskender Ali Mihr müstear ismini kullanan şahsın, kitap ve yazılarında; "mürşit", "resul", "mehdi" ve "devrin imamı" kavramlarını çokça kullandığı ve bunlarla kendisini işaret ettiği tespit edilmiş.

Diyanet'in Emniyetin talebi üzerine yaptığı incelemede söz konusu mealle ilgili diğer tespitleri şöyle:

"KUR-AN İSTİSMAR EDİLMİŞ"

-Mezkûr şahsın "Kur'an-ı Kerim ve Türkçe Meali" isimli eserinde, birçok ayet vesilesiyle Kur'an'ın lafız, mana ve maksatlarıyla bağdaşmayan, ilmi metot ve usulden yoksun bir şekilde, aynı kavramlara yer verdiği; böylece Kur'an'ın yüce anlam ve mesajlarını istismar ettiği, mesnetsiz iddia ve tutarsız görüşlerine gerekçe olarak kullandığı görülmüştür.



"İSLAMLA İLGİLİ TEREDDÜTE YOL AÇIYOR"

-Yine adı geçenin "hidayet", "tevbe", "iman" vb. Kur'an'ın temel kavramlarıyla ilgili tefsir kaynaklarında rastlanmayan, İslam'ın inanç ve değerleri konusunda tereddütlere, kafa karışıklığına yol açacak türden yorum ve asılsız tevillere gitmiş.

-Söz konusu mealde, Kur'an'ın orijinal metninin latin harfleriyle yazıldığı ve bu yazımda hiçbir özel işaret (transkripsiyon) kullanılmadığı, dolayısıyla bu yazım şekliyle Kur'an'ı eksiksiz ve doğru okumanın mümkün olmadığı ifade edilmiş.

"İSLAM DIŞI KUR-AN MEALİ..."

-Sonuç olarak; kavramların doğru ve yerinde kullanılıp tercüme edilmediği söz konusu mealin, Kur'an ve sünnetin muhteva ve mesajı ile bağdaşmayan İslam dışı diye nitelenebilecek indi ve bâtınî yorumlara yer veren bir özellik taşıdığı tespit edilmiş.

Ancak tüm bu tespitlere karşın, Diyanet söz konusu Kur'an mealinin satış ve dağıtımını engellememiş. "Denetim, pratikte mümkün değil" kararını TBMM'ye iletmiş.

'SAHTE PEYGAMBER'

Şikayet edilen İskender Evrenesoğlu, kamuoyunda ‘sahte peygamber’ olarak biliniyor. Müritleri onun çevirmiş olduğu Kur’an’ı halka açık yerlerde bedava olarak dağıtıyor. Bu aralar makam aracı tartışması ile meşgul olan Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam hakkında yanlış bilgiler veren bu mealin dağıtılmasına neden engel olamıyor?

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "'Kur'an denetimi' başvurusuna Diyanet öyle bir yanıt verdi ki..." hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete