Al gülüm, ver gülüm... Yandaş işadamına adrese teslim 'teşvik'

LİMAK'a önce peşkeş, sonra 'teşvik' mi?
KARŞI GAZETE | ÖZEL

1 AYLIK GELİRİNE EŞİT BEDELLE SATTILAR, ARDINDAN ÖZEL TEŞVİK ÇIKARDILAR

Üçüncü Havalimanı, BEDAŞ ( Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş), İskenderun Limanı,

Şanlıurfa Çimento, Sabiha Gökçen Havalimanı gibi birçok ihaleyi kazanan ya da kazanan ortaklıkların içinde yer alan LİMAK Grubu, en son Siirt'te yaptığı Emine Erdoğan Kız Yurdu'nu TÜRGEV'e tahsis etmesi ile gündeme gelmişti...

Hükümete yakın olduğu için sürekli büyüdüğü konuşulan, yolsuzluk tapelerinde adı geçen LİMAK Holding'in AKP ile yakın ilişkisinin meyvelerini topladığı öne sürülüyor.

Yatırımlara verilecek teşviklerle ilgili olarak Nisan ayında yapılan değişiklik, dikkatleri yeniden LİMAK'ın üzerine çekti. Karşı Gazete'ye  Resmi Gazete'de yayınlanan o değişiklikle ilgili bilgi veren uzmanlar, yine bir "adresi belli teşvik" vakası yaşandığı uyarısı yaptı.

 EN DÜŞÜK FİYATA SATILAN SANTRALA ÖZEL TEŞVİK

Yatırımlarda Devlet yardımlarının nasıl yapılacağına dair kuralları belirleyen düzenlemedeki değişiklik; tam da Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'ni işaret ediyor...

Rastlantıya bakın ki Türkiye’nin ilk doğalgaz kombine çevrim santrali olan Kırklareli'deki bu tesis, 1 Ağustos 2013 tarihinde Limak Enerji tarafından özelleştirme yoluyla devralınmıştı.

"KIYAK SATIŞ, KIYAK TEŞVİK!"

105 milyon dolara yapılan bu satış, bir çok uzman tarafından santralin yaklaşık 1 aylık gelirine eşit olduğu gerekçesiyle "kıyak özelleştirme" denilerek eleştirilmişti.

Bu kıyak özelleştirmeye ek olarak Hükümet'in şimdi de "kıyak teşvik" verdiği öne sürülüyor


8 Nisan 2015 günü yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının 9. maddesini yorumlayan uzmanlar gazetemize şu değerlendirmeyi yaptı:

"ADRESE TESLİM DÜZENLEME"

”Sanki Bakanlar Kurulu Kararı'nın  9. Maddesi sadece Hamitabat Santrali için eklenmiş.

Diğer yeni yapılacak doğalgaz santralleri desteklenmezken Hamitabat Santrali'nin yerine 'iyileştirme' adı altında yeni yapılacak santral (komple yeni ve tevsi ifadesi ile ister santral iyileştirilsin isterse sökülüp yerine yenisi yapılsın) destek kapsamına alınmış.

Eski teknoloji olan santral, modernizasyon kapsamında ele alınarak teşvik kapsamına sokulmuş.

YERLİ KAYNAKLARA TEŞVİK YOK, HAMİTABAT'A ÖZEL DESTEK VAR!

Afşin-Elbistan’da bulunan en büyük yerli kömür kaynakları halen değerlendirilememekte, Afyon-Dinar ve Konya-Karapınar sahalarında yeni tespit edilen yerli kömür sahalarındaki çalışmalar ise henüz sonuçlandırılamamışken ve yerli kaynaklara destek ve teşvikler verilmezken, hatta  diğer yatırımcıların yeni doğal gaz yakıtlı yatırımlarına da teşvik verilmezken; Hamitabat Doğal Gaz Santrali’nin özelliği nedir ki, özel olarak teşvik kapsamına alınmıştır?".

SADECE KDV'DEN BİLE 150 MİLYON KURTARDILAR!

-LİMAK, santrale yapacağı yatırım için   ithal edeceği malzemelerin Gümrük Vergisi, KDV, diğer harç ve kesintilerini ödemeyecek.

 -Asgari ücretlinin bile zorunlu vergi ödediği Türkiye'de; bu değişiklik sayesinde örneğin sadece  ithal edilecek makina/ teçhizatta yaklaşık 150 milyon dolar KDV ödenmeyecek!


Yani daha önce Bakanlar Kurulu Kararı ile  teşvik edilemeyecek ya da teşviki özel şartlara bağlı yatırım alanları içinde olan doğal gaz santrali, sadece LİMAK tarafından alındığı için özel uygulamaya tabii oluyor. Bu teşvik sadece kişiye özel uygulanıyor.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Al gülüm, ver gülüm... Yandaş işadamına adrese teslim 'teşvik'" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete