​Torunlar'ın özelleştirme parasını vatandaş mı ödeyecek?

Bülent Arınç’ın “Ankara’yı parsel parsel sattın” dediği Melih Gökçek’in yönettiği başkentte, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen işadamına yaklaşık yarım trilyon liralık kıyak iddiası var.
KARŞI GAZETE | ÖZEL HABER

Mecidiyeköy'de 10 emekçiye mezar olan Torunlar Center'daki asansör kazasıyla kamuoyunun adını öğrendiği işadamı Aziz Torun'un özelleştirme ihalesiyle aldığı Başkent Gaz'a yeni bir düzenlemeyle 450 milyon liralık kıyak geçileceği iddia ediliyor.

Kulislerde konuşulan iddialara göre hükümet seçimlerden sonra abonelerin kartlı sayaç yerine mekanik sayaç kullanımını zorunlu hale getirecek bir düzenleme yapacak. Böylece 1,5 milyon aboneden kartlı sayaç kullanan 1 milyon vatandaş kişi başı 443 lira mekanik sayaç depozitosu ödemek zorunda kalacak.

Yani kartlı sayaç kullanan ve bunun için 300 dolar para veren abonelerden ilave 443 lira daha alınacak. Böylece de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuldan arkadaşı olan Aziz Torun'un cebine 450 milyon TL ilave para girecek. Torunlar'ın da Başkent Gaz'ın özelleştirme bedelinin yaklaşık dörtte birini buradan karşılayacağı ileri sürülüyor.

ÜÇTE BİRİ FİYATINA VERİLDİ

2008 ihalesinde 1 milyar 600 milyon dolar özelleştirme bedeliyle satılan ancak daha sonra satışı iptal edilen Başkent Gaz 2013'te aradaki yıllarda değerini üç kat daha fazla artıran yatırımlar yapılmasına rağmen tam 548 milyon lira daha düşük fiyatla Aziz Torun'un sahibi olduğu Torunlar Gıda’ya verildi. 

GÖKÇEK SATIŞTAN 3 MİLYAR DOLAR BEKLİYORDU

Oysa bu satıştan en az 3 milyar dolar gelir beklendiğini Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek Belediye Meclis Toplantısında söylemişti. Bu ifade toplantı tutanaklarına da geçmişti. 

KAMUOYU ASANSÖR FACİASIYLA TANIDI

Aziz Torun, şirketleri son 12 yılda ciddi şekilde zenginleşen Erzincanlı bir gıda toptancısı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İmam Hatip'ten okul arkadaşı. Aziz Torun adını kamuoyu Mecidiyeköy'deki Torunlar Center'da yaşanan asansör faciasınında 10 işçiye mezar olan inşaatla duydu. 

ERDOĞAN DA TELEVİZYONDA İTİRAF ETMİŞTİ

Başkent Gaz'ın değerinden çok düşük bir fiyata Aziz Torun'un olmasıyla ilgili Erdoğan da o dönemde çıktığı Fatih Altaylı'nın programında şunları söylemişti: "...Mesela Başkent Gaz’da 1,5 milyar doları yakalamışız. Yeni gelen 1.100 ile geliyor.

Şimdi 1,5’u yakaladığın yerde 1.100 ile verilirse, Fatih Altaylı bunun hesabını sormaz mı? 1.5’u yakalamıştı, Türkiye bu kadar güçlü olmuşken, enerjide bu kadar güçlü bir yere gelmişken nasıl oluyor da şimdi sen 1.100 veriliyor demez misin?” 

Söz konusu konuşma kulislerde satışın iptal edileceğiyle ilgili sinyal olarak algılanmıştı. Ancak ne var ki satış iptal edilmedi. Konuyu gündeme taşıyanlardan biri olan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun itirazları da dinlenmedi. CHP gensoru verdi.

Sonuç değişmedi. Aziz Torun Başkent Gaz’ı üçte bir fiyatına aldı. Şimdi de üçte bir fiyatına alınan şirketin özelleştirme parasının büyük bölümünün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından seçim sonunda yapılacak mevzuat değişikliğiyle halktan çıkarılacağı ileri sürülüyor.

Hâlihazırda Başkent Gaz; sayacın arızalı, pili bitti, kartın bozuk gibi nedenlerle vatandaşın sayacını söküp faturalı sayaca çevirmeye devam ediyor. Özelleştirmeden sonra yaklaşık 50.000 abonenin bu sebeple faturalı sayaca geçtiği ve şirketin kasasına 20 milyon TL’yi aşkın paranın girdiği belirtiliyor. 

ÖZEL HABER | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "​Torunlar'ın özelleştirme parasını vatandaş mı ödeyecek?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ