close

​İşte 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nu başlatan belge!

Rusya’nın uyarısı ile dikkatleri üzerine çeken kara para çetesi için geriye sadece rutin teknik takip kalmış görünüyordu. Ancak takip ile birlikte meselenin basit bir kara para hareketinden çok daha fazlası olduğunu tüm Türkiye görecekti.
ÖZEL HABER | KARŞI GAZETE

Türkiye’yi sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının Rusya’nın “kara para” şüphesi üzerine başlatıldığı ortaya çıktı. Karşı Gazete’nin ulaştığı belgelere göre, Rus Federal Gümrük İdaresi, üç ay içerisinde ülkeye milyonlarca dolar giriş yapılmasından şüphelenerek harekete geçti. Rus makamları önce, kapatılan 17 Aralık soruşturmasının en önemli şüphelisi Reza Zarrab’ın şoförü Turgut Happani’nin de olduğu isimlerin ifadesini aldı. Şüpheliler ifadelerinde paraları Moskova’ya “gayrımenkul” alımı için getirdiklerini söyledi. Daha sonra bu ifadeleri ve isim listelerini Türkiye’ye gönderen Rusya, “Kara para soruşturması” talebinde bulundu. Türk Gümrük İdaresi ellerine ulaşan bilgilerin ardından İstanbul Emniyeti’ni bilgilendirince Türkiye’yi sarsacak soruşturma başlamış oldu. 

Rusya Sheremetyevo Havalimanı görevlileri, bavullarla yüksek miktarlarda para taşıyan isimleri tespit edip sorgulamaya başlayınca ucu Ankara'da parlamentonun koridorlarına kadar uzanacak bir sürecin fitilini ateşlediklerini muhtemelen bilmiyorlardı.

RUSYA, KARA PARA SORUŞTURMASI TALEP EDİYOR

Rusya’dan gelen belgelere göre Rusya Federal Gümrük Servisi tarafından 2010 yılında üç ay içinde 38 milyon 622 bin 968 ABD doları ve 10 milyon 300 bin Euro Türkiye’den kara para girişi tespit ediliyor. (Bu rakam gümrük belgesinde ise 150 milyon ABD Doları olarak kayıtlara geçiyor.)

Rus makamları, bu yüksek miktarlı paraların Türkiye’den Rusya’ya bavullarla kaçırıldığının tespiti üzerine, Türk Gümrük İdaresi’nden kara para soruşturması yapılmasını ve sonucundan bilgi verilmesi talep etmiş.

Rusya Federal Gümrük İdaresi, Merkezi Soruşturma Departmanı tarafından Türk Gümrük İdaresi ile yapılan karşılıklı yardımlaşma anlaşması uyarınca, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç’a 06 Aralık 2010 tarihli 07-158/9253 numaralı diplomatik bir belge gönderiliyor. 

HAVALİMANI GÜMRÜĞÜ TESPİT EDİYOR

Söz konusu bildirimde; aralarında Reza Zarrab’ın şoförü Turgut Happani’nin de bulunduğu, Kadir Happani, Erol Erdoğan, Hüsamettin Altunbaş, Mustafa Aşiroğlu, Sefer Berkant Berk, Sabri Berk, Ertuğrul Bozdoğan, Adem Gelgeç, Murat Cesurtürk, Adnan Menderes Yazar, Yücel Özcil, Mustafa Happani ve Ömer Şanlı tarafından 22 Temmuz ile 31 Ekim 2010 tarihleri arasında toplam 38 milyon 622 bin 968 ABD Doları ve 10 milyon 300 bin Euro’nun nakit olarak şüpheli bir şekilde Rusya’ya girişinin yapıldığının Sheremetyevo Havalimanı Gümrüğü’nce tespit edildiği bildirilmiştir. 

ŞAHISLAR PARANIN KAYNAĞINI AÇIKLAYAMIYOR

Sheremetyevo Gümrük Muhafaza birimince tespit edilen toplam 37 olaya ilişkin detay 3 sayfalık liste halinde belgeye ekleniyor. Bu liste incelendiğinde; para taşımada kullanılan isimlerce Türkiye’den Rusya’ya çok sayıda nakit para getirildiğinin tespit edildiği, şahısların sorgulanmasında paranın kaynağını açıklayamadıkları, paraları Moskova ve civarında gayrimenkul alımı için getirdiklerini beyan ettikleri görülüyor.

TAKİP İÇİN TALİMAT YAZISI ANCAK 17 GÜN SONRA…

Bunun üzerine, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından şüpheli şahıslarla ilgili gerekli takipler yapılması için aciliyeti olan talimat yazısı İstanbul Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne tam 17 gün sonra, 23 Aralık 2010 tarihinde yazılıyor.

Bir AKP’li bürokrat tarafından yazılan gerekli takip yazısının intikal ettirildiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü, söz konusu belgeden hareketle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük operasyonu olan 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nun düğmesine basıyor.

ÖZEL HABER | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "​İşte 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nu başlatan belge!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ