​Başbakanlıktan şok Suriyeli sığınmacı yanıtı

Başbakanlığın, Suriyeli sığınmacıların ülke dışına çıkarılmasını talep eden vatandaşa verdiği yanıt, şaşırttı.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

SURİYELİLERİ, ÜLKE DIŞINA ÇIKARIN BAŞVURUSUNA, OLUMSUZ YANIT

Suriyeli sığınmacılardan şikayetçi olan vatandaş, çareyi Meclis'e başvurmakta buldu.

Mardin Midyat’tan TBMM Dilekçe Komisyonu’na yazan A.S.,  “Suriyeli sığınmacıların ülke dışına çıkarılmasını” talep etti.

Dilekçeyi işleme alan Komisyon, talebi Başbakanlığa sordu. Başbakanlıktan gönderilen yanıtta Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak "gönüllülük" esasına dikkat çekildi. Şunlar kaydedildi:

"SADECE GÖNÜLLÜ DÖNME İŞLEMİ YAPILABİLİR"

“Suriye uyruklu yabancılar ülkede Geçici Koruma altında bulunmaları nedeniyle Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Yabancılar (Sığınma Başvuru Sahibi yabancılar) gibi değerlendirilmekte, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi yabancılara tanınan haklardan (zorla sınır dışı edilmeme, istekleri dışında başka ülkeye gönderilmeme vb.) yararlanmakta, sadece ülkelerine gönüllü olarak dönmek isteyen Suriyelilere ülkelerine Gönüllü Geri Dönüş işlemi yaptırılmaktadır."

"ULUSLARARASI HUKUKTA MÜMKÜN DEĞİL"

Yanıtta, Türkiye yasa dışı yollardan dahi girmiş olsa, Suriyelilerin sınır dışı edilemeyeceği vurgulandı. İçişleri Bakanlığının 58 Nolu Genelgesi hatırlatıldı.   "Ülkemize yasal ya da yasa dışı yollardan girdikten sonra çadır kentlere gitmeyerek, bir şekilde ülke içine gelen ve yasa dışı yollardan kalmaya çalışırken yakalanan Suriye uyruklu yabancıların kendi ülkelerine gitmek istememeleri durumunda bu yabancıların Suriye’ye sınır dışı edilmeleri insani mülahazalar çerçevelerinde hem de uluslararası hukuk ve ulusal mevzuatımızca mümkün olmadığı  belirtilmektedir." denildi.

GÜVENLİK VE ASAYİŞİ TEHDİT EDEN SURİYELİ, BARINMA MERKEZİNE...

Başbakanlığın yanıtında ‘Sosyal yapı içerisinde genel güvenlik ve asayişi ihlal eden Suriye uyruklu yabancıların tespit edilmesi durumunda, toplu taşıma araçları kiralamak suretiyle en az iki görevli refakatinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı bünyesinde hizmet veren barınma merkezlerine sevkinin sağlanacağı’ da ifade edildi.

"46 ve 58 Nolu Suriye Genelgeleri ile  62 sayılı Suriye Yönergesi doğrultusunda Suriye uyruklu yabancılar sınır dışı edilememektedir.” açıklaması yapıldı.

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "​Başbakanlıktan şok Suriyeli sığınmacı yanıtı" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ