​"Seçim öncesi Ağrı benzeri provokasyon bekliyoruz"

HDP: Seçim öncesi Ağrı benzeri yeni provokasyon bekliyoruz! Bu provokasyonda Cumhurbaşkanlığına tahsis edilen örtülü ödenek kullanılabilir... İşte CHP, MHP ve HDP'nin seçim güvenliğine ilişkin endişeleri...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT adına görevlendirilen bir heyet, 7 Haziran seçimine ilişkin muhalefetin endişelerini dinledi. CHP, MHP ve HDP'nin  Meclis grupları ile görüşen heyete, partiler seçim süreci ve  güvenliği konusundaki görüşlerini aktardı. 

Karşı Gazete'nin edindiği bilgilere göre  HDP grubu AGİT temsilcilerine Ağrı benzeri yeni bir provokasyon bekledikleri uyarısı yaptı...  Ağrı başta olmak üzere Urfa ve Diyarbakır'a seçim için mutlaka gözlemci gönderilmesini talep etti.  Partiler en çok sandık güvenliği ve propoganda sürecinde basına yönelik baskılar ile  TRT'nin muhalefete yaklaşımını gündeme getirdi. 

İşte partilerin, AGİT heyetine aktardığı çekinceler:

CHP: ”VALİLER, İÇ GÜVENLİK YASASININ VERDİĞİ YETKİ İLE ADAYLARI ENGELLEYECEK"

CHP görüşmede şu başlıklara dikkat çekti:

-Medya üzerinde iktidar baskısı var.

-Gazeteciler işten çıkarılarak, medya çalışanlarına gözdağı veriliyor. 

-Seçim öncesi propoganda dönemi adil değil.  Cumhurbaşkanı iç siyasete müdahil oluyor. Anayasal sınırları aşıyor.

-TRT dahil televizyonlar muhalefete gereken yeri ayırmıyor. 

-İç Güvenlik Paketi ile vali ve polislere verilen yetkiler ile muhalefet adaylarının seçim toplantısı yapmasının bile engellenmesinin önü açıldı. 

-CHP'nin reklam filmini TRT yasakladı. İktidar partisine ayrılan süre, muhalefete ayrılandan 7 kat fazla. Adil bir demokratik yarış gerçekleşmiyor. 

MHP: ”SANDIK TUTANAKLARINI BİLGİSAYARA İŞLEYEN KİŞİLERE DİKKAT EDİLMELİ!"

MHP Grubu şu çekinceleri aktardı:

-Seçimlerin kalitesi, seçmen iradesinin sandığa tam yansıması, sandık iradesinin sonuçlara yansıması konusunda bazı tedbirler alınması gerekiyor. 

 -Özellikle birleştirme tutanaklarının sağlıklı olması konusunun ciddi olarak takip edilmesi lazım. 

-Tutanakların, bilgisayarlara işlenmesi aşamasında görevli kişiler, yürütmenin görevlendirdiği kişiler. Bu nedenle şeffaflık önemli. 

-Seçmen iradesi her türlü manipülasyondan korunmalı ve pazarlama aracı olarak kullanılmamalı.

-TRT'nin bir kamu kurumu olarak tutumu, ajansların manipüle aracı olarak kullanılması büyük bir problem. 

-Tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı,  seçimde  taraf tutuyor. 

-Basına yönelik baskılar var. Cezaların, taraflı yayınlar sırasında değil de sonradan devreye girmesi bir anlam taşımıyor.  

-Seçimlerde trafolara kedi girmesi konusunda endişe taşıyoruz. 

HDP: "ERDOĞAN'IN ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ, AĞRI BENZERİ PROVOKASYON İÇİN KULLANILABİLİR"

HDP Grubu ise seçim öncesi Ağrı benzeri yeni bir provokasyon beklediklerini söyledi. Bu provokasyonun organizasyonu için de Cumhurbaşkanlığına tahsis edilen  yeni 'örtülü ödeneğin' kullanılabileceğine dikkat çekti. 

- Doğu ve Güneydoğu'daki aşırı güvenlik önlemleri, seçmen iradesinin sandığa yansıması konusunda  sıkıntı yaratıyor.

-Güvenlik güçleri oy kullanılacak bölgelerine zırhlı araçlarla geliyor, aynı gerekçe ile sandık baslarında polisler bekliyor.  

-Sandık görevlilerinin çoğunluğu iktidar partisinden... Bunun binlerce kanıtı var.  Bu durum da oy sayımında ihlallerin ortaya çıkma nedenlerinden biri. 

-Sandık sonuçları UYAP sistemi üzerinden seçim merkezlerine gidiyor. Bu aşama her türlü hileye açık. Bu sistemin güvenliği konusunda emin değiliz. 

-YSK, fazladan 17 milyon oy pusulası bastı. Bu sayının fazlalığı dikkatimizi çekiyor.  

-TRT, CHP'nin seçim reklamını reddeti, gerekçeleri  Hükümetin eleştirilmesi. Devlet Televizyonu zaten sHDP'nin hiçbir etkinliğine yer vermiyor. 

AĞRI OPERASYONU SEÇİM HİLESİ

-Ağrı'daki operasyon tümüyle seçimi yönlendirmeye yönelik. 
 
-3 milyona yakın yurtdışı oy var. Sandıklar Türkiye'de açılacak. Özellikle oyların yarısının bulunduğu Almanya ile ilgili AGİT'ten destek bekliyoruz.

HDP, İÇ ANADOLU VE KARADENİZ'DE RAHAT DEĞİL...

AGİT Heyeti, HDP temsilcilerine bazı sorular da sordu.  "Özgürce kampanya yürütebilecek misiniz?" sorusuna, HDP temsilcileri  "Özellikle Karadeniz ve İç Anadolu'da adaylarımız ve partimizin çalışması konusunda sıkıntı var." yanıtı verdi... Hükümetin, bölgeye  20 bin ilave polis gönderdiğine dikkat çekildi.

YSK, HDP'NİN 40’A YAKIN ADAYINA İTİRAZ ETTİ

"YSK ile sıkıntınız var mı?"  sorusuna da HDP'liler "40’a yakın adayımızı değiştirmek zorunda kaldık" diyerek çok da uyumlu bir çalışma gerçekleştiremediklerini aktardı.  

YSK'ya seçim döneminde yapılan itirazların da kabul görmediğini vurgulayan HDP, bu nedenlerle mutlaka Türkiye'ye seçimde gözlemci heyet gönderilmesi talebinde bulundu.  

"AĞRI'YA SEÇİM GÖZLEMCİSİ İSTİYORUZ" 

"Adana, Mersin, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Ankara ve  bölgede Urfa, Diyarbakır ve Ağrı'da AGİT'in olması bizim içim önemli" diyen HDP temsilcileri YSK Başkanı ile yaptıkları bir görüşmeyi de AGİT heyetine aktardı. 

MEĞER YSK BAŞKANI, SEÇİM GÜVENLİĞİNİ PARTİLERE BIRAKMIŞ!

"İki  hafta önce  YSK Başkanı ile görüştük, seçim güvenliği konusunu partilere  havale ettiklerini söyledi...  Bu kabul edilebilir değil. Kabul edilecek olan, seçimlerin  hakim güvenliğinde yapılmasıdır." diyen HDP yetkilileri, "Bu iş partilere bırakılmışsa, güvenlikten kuşku duyarız." dedi.  

ERDOĞAN'IN ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ, SEÇİM PROVOKASYONUNDA MI KULLANILACAK?

HDP'nin seçime ilişkin en büyük endişesi  ise Ağrı çatışması ile gündeme gelen provokasyon iddiaları.  AGİT heyetine Ağrı'yı hatırlatan HDP, yeni bir provokasyon bekledikleri uyarısı yaptı. Bu provokasyonun organizasyonunda  da  Meclis kapanmadan apar topar yasalaştırılan ve  Cumhurbaşkanına hesap vermeden harcama yapma olanağı sağlayan  'örtülü ödeneğin' kullanılabileceği söylendi.  

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​"Seçim öncesi Ağrı benzeri provokasyon bekliyoruz"" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ