Günün Videosu

Erdoğan 4G üzerinden kime kıyak geçti?

Erdoğan, “4G ile zaman kaybetmemize gerek yok” dedi. Türkiye’nin iki yıl içerisinde 5G’ye geçmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde 4G’li bir çöplük haline döneceğimiz kehanetinde bulundu.
ÖZEL HABER | KARŞI GAZETE
 
Erdoğan, "4G’yi bırakıp doğrudan 5G’ye geçelim" dedi ama bu işte bir tuhaflık var. Aselsan uzunca bir süredir Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve özel sektörle birlikte 4G üzerinde çalışıyor. Hatta Aselsan Genel Müdürü Faik Eken, 4G için yürüttükleri Milli Baz İstasyonu Projesi’nin yılsonunda tamamlanacağını belirtmişti. Daha da ötesi Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı seçim beyannamesinde AKP, 4G altyapısının yaygınlaştırılacağını vaat ediyor. Ayrıca dünyanın 2 yıl içinde 5G’ye geçtiği falan da yok. Biraz araştırınca öğreniyorsunuz ki 5G’nin standartları bile henüz oturmamış. En erken 5 yıl sonra yapılacak 2020’deki Tokyo Olimpiyatları’nda kullanılabileceği belirtiliyor.
 
4G’YE GEÇMEZSEK KİM KAZANIR?

Peki, Erdoğan bu açıklamayı neden yaptı? 4G’ye gerek yok çıkışı kimin işine, nasıl yarıyor? Karşı Gazete, uzun yıllardır telekomünikasyon sektöründe çalışan ve kamu-özel hemen tüm taraflarla ilişkide olan bir yetkiliye bunu sordu. Sektöre hâkim olan yetkili, bu soruların üzerinde yeterince durulmadığını ve buna şaşırdığını söyledi. Evet, ülkemizde hukuk kan ağlıyor. Adrese teslim ihaleler son sürat devam ediyor. Ne yapalım, bunlara boyun mu eğeceğiz? Her şeye rağmen özgür basın var ve kamuoyunun gerçekleri bilmesi gerekiyor.
 
Erdoğan 4G çıkışını Türk Telekom’un 175. yılı etkinliğinde yaptı. Burası önemli, çünkü mesajın muhatabı için uzaklara gitmeye gerek yok. Kaynağımızın verdiği teknik bilgilerle sizi sıkmayacağız. Ancak özeti şu: 4G’ye geçilirse en büyük darbeyi Türk Telekom alır. Nasıl mı? Türk Telekom ülkemizdeki tüm internet servis sağlayıcısı (İSS) firmalara ve sabit telefon hizmeti veren şirketlere toptan satış yapıyor. Ancak mobil teknolojilerin gelişmesiyle uzun zamandır sabit telefon hatlarında büyük kan kaybediyor. En önemli gelir kalemini ise internet altyapı işletmeciliği oluşturuyor. Hem İSS firmalara toptan internet satışı yapıyor, hem de sabit telefonlar üzerinden verilen ADSL bağlantılarını sağlıyor.
 
İşte dananın kuyruğu burada kopuyor. 4G’ye geçmek demek bakır kablo temelli ADSL’in bitmesi anlamına geliyor. 4G ile birlikte kullanıcılar 3G’den ve ADSL’den çok daha hızlı internet bağlantısına kavuşacak. Sabit telefon hatlarına ve ADSL aboneliklere veda edilecek. Türk Telekom bünyesindeki TTNET de diğer İSS firmalar da ADSL abonelerinde büyük düşüş yaşayacak. Bu da tabii olarak Türk Telekom’a büyük darbe vuracak.
 
Erdoğan “gerek yok” çıkışıyla sektörü adeta şoke etti. Devletin kasasına 2.3 milyar avro gelir bırakacağı hesap edilen 4G ihalesini de belirsizliğe itmiş oldu. Zira ihalenin bu sene içerisinde yapılması bekleniyordu. Bu duruma en çok Türk Telekom yönetimi sevinmiştir. 4G geldiği zaman rekabette ve karlılıkta zor anlar yaşayacağı muhakkak. Zaten Erdoğan da konuşmasında açıkça buna işaret etmişti:

“Teknoloji geliştirme konusunda Türk Telekom’un çok daha önde olacağına inanıyoruz. Bu ara rekabet halinde olduğu şirketten geri düşme hali var. Rekabeti artırın”
 
LÜBNAN KÖKENLİ OGER TELECOM’A BÜYÜK KIYAK
 
Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi Kasım 2005’te özelleştirme kapsamında 21 yıllığına Lübnan kökenli Oger Telecom’a devredilmişti. Bu sürenin yaklaşık 10 yılı geride kaldı. 4G’yi bırakıp 5G’ye hazırlanalım demek en az 5 yıl daha beklemek anlamına geliyor. Bu durum da muhakkak ki Oger Telecom için büyük bir kıyak anlamına geliyor. 11 yıl daha Türk Telekom’da hissedar olmaya devam edecek şirket bu sürede en büyük gelir kalemi olan internet altyapı işletmeciliğinde büyük gelir kaybına uğramamış olacak.

Diğer yandan vatandaş, eski ve yüksek fiyatlı internet teknolojisine mecbur bırakılırken şirketin 4G için yapması gereken yüksek rakamlı altyapı yatırımları gerçekleşmeyeceği için de buna ayrılan/ayrılması gereken bütçe, Lübnanlı patronların kâr hanesine yazılacak.
 
Bu arada meraklısına küçük bir not: 4G teknolojisi ilk olarak 2004’te Japonya’da hayata geçirilmişti. Bu seneye kadar, birçok Afrika ve Latin Amerika ülkesi de dâhil, 124 ülke 4G’ye geçti. Bakalım Türkiye 125. ülke olabilecek mi?
 
ÖZEL HABER | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan 4G üzerinden kime kıyak geçti?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete