Yolsuzlukları dilinden düşürmeyen CHP ve MHP niye yok?

Uluslararası Şeffaflık Derneği, milletvekili adaylarına mal varlıklarını ve seçim kampanyası bütçelerini kamuoyuna açıklama çağrısı yaptı. Çağrıya sadece 14 adaydan yanıt geldi...
Burcu ORAL EVREN | ÖZEL HABER

SAYIN ADAY; MAL VARLIĞINI 'AÇIK'LA...

Seçim meydanlarında 'yolsuzlukla mücadele' söylemini dilinden düşürmeyen partilerin adaylarının, sıra kendi mal varlıklarını açıklamaya gelince sessiz kalması, bilinçli seçmenin gözünden kaçacak mı?

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin öncülüğünde yapılan; milletvekili adaylarının kendilerinin ve birinci dereceden yakınlarının mal varlıklarını ve  seçim kampanyası bütçelerini kamuoyuna ‘açık’lama çağrısına sadece 14 adaydan yanıt geldi...

CHP VE MHP ADAYLARININ KAMPANYADAN HABERİ Mİ YOK?

İsimlerin büyük çoğunluğunun  HDP'li olması ve CHP ile MHP'den hiçbir aday ismin listede yer almaması, muhalefetin miting meydanlarında sürekli kullandığı "yolsuzlukla mücadele söyleminde" samimiyetsiz olduğu duygusu yarattı.

Mal varlığını ya da seçim kampanyası bütçesini şimdiye kadar açıklayan milletvekili adayı sayısı 14...  Bu adayların 12’si HDP'li, 1’i AKP'li, 1’i ise bağımsız... Kampanya yetkilileri  CHP'nin roman kökenli İzmir adayı Özcan Purçu'nun da kampanyaya katılacağını söylediğini  ancak imzalı beyannamelerin henüz ellerine ulaşmadığını belirtti.

İŞTE O İSİMLER...

Mal varlıkları ve/veya seçim kampanyası bütçelerini kamuoyuna açıklayan milletvekillerinin illere göre alfabetik listesi ve bildirim yaptıkları varlıkları şöyle:

Diyarbakır

Nesrin Hilal Şanlı-HDP (10 gr. altını var, seçim kampanyasını da bu altından elde edeceği gelir ile  yürütecek)

Nimetullah Erdoğmuş-HDP (3000 TL. Emekli maaşı var.  Seçim kampanyasını 89 bin TL'lik emekli ikramiyesi ile yürütecek)

Nursel Aydoğan-HDP (Ankara, Bursa ve Diyarbakır'da ev. 1 adet Volkswagen Jetta  otomobil

Ziya Pir-HDP (50 bin TL )

İstanbul

Berkan Çelik- Bağımsız (İstanbul Avcılar'da iki adet ev, dizüstü bilgisayar ve cep telefonu var. Kredi ve bağışlardan olusan toplam 21 bin TL ile  seçim kampanyasını yürütecek.)

Cihan Deniz Zarakolu-HDP ( İstanbul Maltepe'de ev, Belge Yayınları'nda %25 hisse, Kampanya bütçesini parti kaynaklarından karşılayacak)

İzmir

Cemal Bekle – AKP  ( İzmir'de 2 adet ev 1 Adet işyeri.  Seçim kampanyası bütçesi kendi kaynağından ayırdığı 30 bin TL)

Van

Adem Özcaner-HDP ( 1 adet Chevrolet otomobil. 20 bin TL bağış ile seçim kampanyasını yürütecek)

Lezgin Botan-HDP (Van'da 1 adet daire, 1 adet Peugeot otomobil, Kevenli köyünde 520 bin TL değerinde arsa.  Seçim kampanyası için  10 bini borç, 20 bini bağış, toplam 30 bin TL bütçe ayırmış)

Remzi Özgökçe-HDP ( Van Kalecik köyünde 3 tarlada 1/9 hisse,  1 adet samanlıkta 1/3 hisse , 1 adet kagir binada 4/188 hisse, Opel marka otomobil. Bankalara 50 bin TL kredi borcu, Seçim kampanyasını 20 bin TL bağış ile yürütecek.)

Selami Özyaşar-HDP (Van'da 1 adet konut, Çanakkale'de arsa.  Ata 2 Konut Yapı Kooperatifi'nde 1 adet hisse, 1 adet Volkswagen otomobil, 30 bin TL değerinde takı.  Seçim kampanyası için 25 bin TL bütçesi var.  Bunun 10 bin TL'si  bağış, 10 bin TL kendisinin, 5 bin TL borç )

Tuğba Hezer-HDP (20 bin TL bağış ile seçim kampanyasını yürütecek)

Yeliz Yıldırım-HDP (hiçbir şeyi yok)

Yurdusev Özsekmenler-HDP (160 bin TL değerinde konut, seçim kampanyası için 25 bin TL bağış)

***Özcan Purcu, CHP İzmir 5. sıra adayı da kampanyaya katıldı ancak imzalı resmi belgeler henüz Uluslararası Şeffaflık Derneği'ne ulaşmadı)))

VEKİLLER MECLİS'E AÇIKLIYOR, HALKA NİYE AÇIKLAMIYOR?

Türkiye’de 1990 yılından bu yana, siyasetçilerin de aralarında bulunduğu çeşitli yetkililerin mal bildiriminde bulunmasını düzenleyen bir kanun var: 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu.

Ancak bu ‘açık’lamalar milletin Meclisi'ne yapılırken, milletin kendisine asla yapılmıyor. Türkiye’de milletvekili adaylarının seçim kampanyası bütçelerini ‘açık’lamaları için ise herhangi bir kanun dahi bulunmuyor. Oysa dünyanın 108 ülkesinde seçim kampanyalarının detayları, denetimi ve kamuoyuna açıklanması kanunlar ile düzenleniyor.

Haksız zenginleşmelerle birlikte yolsuzlukları önlemek, Türkiye’ye ‘açık’ siyaset anlayışını getirmek için; Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin öncülüğünde, birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle kurulan ‘Açık’ Koalisyon  milletvekili adaylarına ‘açık’ çağrıda bulunmuştu. Çağrıda; "7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesinde; kendilerinin ve birinci dereceden yakınlarının mal varlıklarını ve  seçim kampanyası bütçelerini kamuoyuna ‘açık’layın" denilmişti.

Kampanya linki burada:
http://transparencypolitics.seffaflik.org/mal-varligi-ve-kampanya-finansmani/


ÖZEL HABER | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Yolsuzlukları dilinden düşürmeyen CHP ve MHP niye yok?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete