CHP'li Yüceer: "Erdoğan, söylemini değiştirsin!"

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kurulan komisyonun yaklaşık 800 sayfalık raporuna CHP'li vekiller muhalefet şerhi hazırladı.
KARŞI GAZETE | ÖZEL 

Ayrı ayrı hazırlanan şerhlerden CHP'li üye Candan Yüceer'in hazırladığında başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Hükümet temsilcilerinin söyleminin değişmesi gerektiğine dikkat çekildi. Komisyon toplantılarına ağırlıklı olarak; toplumsal cinsiyette 'eşitlik' yerine,  'adalet' kavramını kullanan  AKP'ye yakın kadın derneklerinin çağrılması eleştirildi. 

CUMHURBAŞKANI'NIN SÖYLEMİ DEĞİŞMELİ...
 
Hükümet üyelerinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söyleminin değişmesinin, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde önem taşıdığına dikkat çekilen şerhte şöyle denildi. 

"İktidar ve sözcülerinin özellikle Cumhurbaşkanı’nın, “Üç çocuk sahibi olsunlar, kürtaj yaptırmasınlar, daha çok evinde otursunlar, anne olsunlar, Kadınla erkek eşit değildir, fıtratları farklıdır” yönündeki söylemleri kadına şiddet olarak topluma yansımaktadır. Şiddetle mücadele etmek için bütün siyasi kademelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin dile getirilmesine ihtiyaç vardır."

 BAKAN AYŞENUR İSLAM, İNANDIRAMADI!

Komisyona katılan son konuşmacı  Bakan Ayşenur İslam'ın   tüm sorunlar hallolmuş gibi bir konuşma yaptığı belirtilen şerhte,  "Soyut kavramlar kullandığı şiddet olayları karşısında 'elleri kırılsın' ya da 'tecavüzlerde çığlık atın' diyen Bakan’ın bu konuşması inandırıcılıktan uzaktır." denildi. 
 
 AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE KADIN HAKLARINDA GERİYE GİDİLDİ...

"12 yıllık AKP iktidarı boyunca kadın hakları konusunda şiddet, cinayet, taciz, tecavüz başta olmak üzere, sürekli kötüye gidiş olmuştur." değerlendirmesi yapılan şerhte, şu başlıklar öne çıkıyor:


2014’TE 294 KADIN KATLEDİLDİ

"2014 yılında, sadece basına yansıdığı kadarıyla (gerçek rakam bunu çok üzerindedir) 294 kadının katledildiği ve 20.000 kadının sığınma evlerine müracaat ettiği ülkemizde, kadına yönelik politikalar ve izlenen rota şiddetle mücadelede yetersiz kalmaktadır.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE UYULMUYOR

Kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin uluslararası sözleşmelere imza koymuş olmamıza rağmen bu sözleşmelerin gereği yapılmamakta, yasal mevzuatta yapılan düzenlemelerin yaşama geçirilmesinde gereken ilgi, çaba ve samimiyet gösterilmemektedir.  


KOMİSYON, ŞİDDETLE MÜCADELE EDEN KADIN ÖRGÜTLERİNİ NİYE DIŞLADI?
 
Kadına yönelik şiddet alanında yıllardır mücadele eden bağımsız kadın örgütlerinin büyük bir çoğunluğu toplantılara davet edilmeyip, bir nevi dışlanmıştır.

TOPLUMSAL 'CİNSİYET EŞİTLİĞİ' Mİ,  'CİNSİYET ADALET'İ Mİ?

Davet edilen bir kaç örgüt dışında konuyla ilgili yeterli birikimi olmayan, iktidarın siyasi görüşüne yakın, toplumsal cinsiyet eşitliği yerine, kadın-erkek eşitliğinde adaleti savunan kadın dernekleri ve STÖ’ler dinlenmiştir. Davet edilen sivil toplum örgütlerinin ve kişilerin hangi kriterlere göre seçildiği bilinmemektedir."

AMAÇ ÜZÜM YEMEK DEĞİL, BAĞCIYI DÖVMEK...

CHP'li Yüceer'in şerhinde, AKP iktidarının komisyondan bir sonuç alma amacını gütmediği bunun da  konunun uzmanı kadın örgütlerinin çağırılmamasıyla açığa çıktığı belirtildi.   "Amaç üzüm yemek yerine bağcıyı dövmek olmuştur." denilen şerhte komisyon çalışmalarında sürekli olarak  geleneklere vurgu yapılması da eleştirildi. 

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "CHP'li Yüceer: "Erdoğan, söylemini değiştirsin!"" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ