Sadece asansörler değil sektörün tümü güvensiz

İstanbul'daki Torunlar Grubu'na ait rezidans inşaatında meydana gelen korkunç asansör kazası, inşaat sektörünü her yönüyle bir kez daha tartışmaya açtı. Ekonominin taşıyıcı sektörü konumundaki "inşaat", sadece binaların yapımı esnasındaki güvenlik sorunlarıyla değil satışlardaki azalma ile de alarm veriyor.
ANALİZ | KARŞI GAZETE 

VERİLER NEGATiFE DÖNDÜ

Tükiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre inşaat sektörü patlamak üzere. Konut satışları Nisan ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 12,3 ve Mayıs ayında yüzde 12,5 geriledi. Temmuz ayında ise satışlarda çok keskin bir azalma yaşandı. Temmuz'da konut satışları yüzde 20,2 düştü.

YAPILAN KONUTLAR SATILAMIYOR

1 milyondan fazla ev satılmayı bekliyor. Normal ekonomi kurallarına göre arz artıp talep azalınca fiyatların düşmesi gerekiyor. Ama süreçteki tuhaflık burada da kendini gösteriyor. Satışlar durduğu, elde milyondan fazla anahtarı teslim edilmeye hazır konut biriktiği halde fiyatlar artmaya devam ediyor.

Son bir yılda konut fiyatları İstanbul’da yüzde 21.59, Adana’da yüzde 12.41, Ankara’da yüzde 12.1 oranında zamlandı.

TÜİK verileri Temmuz ve Ağustos aylarında devam eden pek çok inşaatın durma noktasına geldiği bildisini de veriyor. Satışlardaki azalma doğrudan üretimi de yavaşlatıyor. Ve koskoca bir sektörde daralma baş gösteriyor.

ÖNEMLİ DARALMA VAR

Haziran ayında inşaat malzemeleri içinde önemli yer tutan çimento üretimi yüzde 5,3, hazır beton üretimi yüzde 10,6, düz cam üretimi yüzde 11,3, taş ve mermer üretimi yüzde 16,6, plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 2,9 geriledi.

Öte yandan komşu ülkelerdeki benzer sıkıntılar da sektördeki sıkıntıyı körüklüyor. Yılın ilk yarısında yurtdışı müteahhitlik hizmetleri yüzde 15 oranında geriledi. Özellikle Irak ve Libya’da yeni projelerin alınmasında ciddi sıkıntı yaşanıyor.

KREDİ FAİZLERİ CAN YAKIYOR

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşın umudu banka kredileri. Ancak kredi faizleri dudak uçuklatıyor. Enflasyon artışından kaygı duyan Merkez Bankası'nın yakın bir gelecekte kredi faizlerini düşürme olasılığı ise yok gibi. Çünkü bu tek bir sektörü kurtarmak için bütün bir ekonomiyi riske atmak demek.

ÜLKE EKONOMİSİ ZOR DURUMDA

Enflasyon rakamları aldı başını gidiyor. Yıllık  enflasyon Yüzde 9,54 e çıktı. Türkiye'nin 2014'ü yıllar sonra iki haneli enflasyonla tamamlaması büyük olasılık.

Özetle bütün büyümesini inşaat sektörüne bağlayan Türkiye ekonomisi darbeyi en çok güvendiği sektörden yiyecek gibi görünüyor .

Ekonominin patronu Ali Babacan "inşaat sektöründen, üretime doğru geçiş yapmalıyız" derken, aslında yaklaşan tehlikeyi en üst düzeyde dile getirmiş oluyor.

KARSIGAZETE.COM | ANALİZ

    :

    :

    :

    :

    "Sadece asansörler değil sektörün tümü güvensiz" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ