Rıza Türmen: Hâla o endekse girebilmemiz büyük başarı

​Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde yer alan Türkiye, bu yıl 21 sıra gerileyerek 102 ülke arasında 80’inci sırada yer aldı. Türkiye'nin bu kadar gerilemesini Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen’e sorduk.
Elif KAYA | ÖZEL HABER | KARŞI GAZETE

Dünya Adalet Projesi tarafından her yıl açıklanan Hukukun Üstünlüğü Endeksi bu yıl da 102 ülkenin adalet sistemi mercek altına aldı.

Rapora göre Türkiye, hükümetin yargı ve yasama organları tarafından kontrol edilebilme altbaşlıklarının yer aldığı ‘hükümet gücünün kontrolü‘ kriterinde 102 ülke arasında 95’inciliğe geriledi.


Türkiye’nin bu gerilemesini Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen’e sorduk.

Rıza Türmen bu kadar hukuksuzluğun olduğu, hukukun bu kadar yok sayıldığı bir ülkenin “hala hukukun üstünlüğü sıralamasına girebilmesi bile bir başarı" diyerek hukukun içler acısı haline vurgu yaptı.

Hukukun tamamen ortadan kaldırıldığı bir ülkede yaşıdığımızı söyleyen Türmen "hukuka saygı duymayan ve hukuku kendi çıkarları için kullanan başka bir iktidar görmedim. Hukuk ortadan kalktığı için hukukun getirdiği güvenceler de ortadan kalktı.

Hukuk ortadan kalkınca; insan hakları ve demokrasinin de güvenceleri ortadan kalkıyor. Her şey tamamen keyfi davranışa bırakıldı. Hukuk ortadan kaldırıldığı zaman da Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde olacağı budur
” dedi.

SİLAH GÖNDERMEK ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

MİT TIR’larındaki silahların görüntüleri ortaya çıkınca Davutoğlu'nun ortaya attığı "Türkmenlere gidiyordu” açıklamasına da değinen Rıza Türmen, "Uluslararası hukuk bakımından savaşan devletlere ya da bir devlete karşı savaşan gruplara başka bir devletin silah yardımı yapması başka bir devletin toprak bütünlüğüne karşı çıkılmış olunuyor" dedi.

Uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler şartına aykırı bir tutum oluyor. Güvenlik komisyonuna başvurulduğu taktirde barışa karşı olan bu tehditi inceleyebilir.

KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Rıza Türmen: Hâla o endekse girebilmemiz büyük başarı" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete