Ünlü heykeltıraştan Özgecan anıtı ve Gezi heykelleri

Hem gezide kaybettiğimiz canlarımız hem de Mersin'de hunharca katledilen Özgecan Aslan...Türkiye bu ölümleri unutmadı. Yakın tarihimize damgasını vuran bu iki olayı Heykeltıraş Mehmet Aksoy taşa kazıdı.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

O, aslında dünyaca ünlü bir heykeltıraş. Onu Türkiye kamuoyunda bir anda gündeme getiren olay ise Kars’ta yaptığı “İnsanlık Anıtı” heykelinin yıkılması oldu. Heykele “Ucube” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 10 bin TL tazminat kazandı. Ancak davanın ardından verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle, hakkında 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi. İlk duruşmayı bekleyen Mehmet Aksoy’u İstanbul Cumhuriyet Köy’deki atölyesinde ziyaret ettik. 

Atölye toz içinde. Bizi görünce devasa heykelin üzerinden iniyor. Adeta tırnaklarıyla oluşturduğu dev gezi heykelinden önce tamamladığı Özgecan Aslan heykelinin yanına götürüyor bizi. “Toplumda inanılmaz bir gerilim var. Bu gerilim bir şekilde dışa vuruluyor” diyor. Sonrada “Özgecan’ın başına gelenler kimsenin başına gelmemeli” diye devam ediyor. 

Aksoy; Mersin’de hunharca katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ı ölümünden hemen sonra rüyasında görmüş. “Her gün bu olaylara şahit oluyoruz. Ama Özgecan’ın masum tavrı bütün insanları etkilediği gibi beni de etkiledi” diyor. Rüyasında Özgecan’ı bir melek gibi gören Aksoy; sabah erkenden atölyeye gelmiş. Rüyasında gördüğü heykelin aynısını yapmak hiçte kolay olmamış. “Sanki o heykeli yapmam için atölyemde beni bekleyen mermerler vardı” diyor. 

Aynı gün rüyasında gördüklerini başladı taşa işlemeye. Ortaya melek figürlü anıt mezar çıktı. Bakın o anıt mezarı nasıl anlatıyor. “Sonsuzluğa kanat açmış bir melek, özgürlüğün sonuna kadar olacağı, bunun engellenemeyeceği anlamına 
geliyor. Bu melek, kanadıyla mezarın üzerinde onu koruyor. Burada şiddete maruz kalan, kaldığında tırnaklarıyla canını kurtarmaya çalışan birinin izlerini görüyorsun. Mermere saplanmış. Saçları havada uçuşan masum bir kızcağız”. 

Anıt mezar, bayramdan sonra Mersin'e Özgecan'ın mezarına götürülecek. Heykeltraş Mehmet Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye başkanı Burhanettin Kocamaz’a sitem ediyor. “Mersin belediye başkanı ile kaç kez konuşmak istedim bir türlü randevu alamadım”. 



TAKSİM’E GEZİDE HAYATINI KAYBEDENLERİN ANITINI DİKMEK İSTİYOR 


Özgecan Aslan anıtının ardından yeniden mermerden yapılan devasa heykellerin yanına geliyoruz. Aslında yapacağı anıtın prototipini bitirmiş, onun birebirini şimdi daha büyük mermere kazımaya çalışıyor. Önce başlıyor gezi olaylarını anlatmaya: 

“Gezi olayları tarihe mal olmuş olaydır; dünyada çok saygın bir yerdedir. Bütün dünya örnek alıp direnişlerde bulunuyor”. Biz konuşurken yanında çalışan genç heykeltıraşlar toz içinde çalışmaya devam ediyor. Hava sıcaklığı 40 derecenin  üzerinde ancak onlar mermere can vermeye devam ediyor. 

Yaptığı heykeli kendi anlatıyor:

“Arka arkaya durmuş gençlik ve insanlar var. Bunlar, giderek bir ağaca dönüşüyor. Elleri, kolları ağacın yaprakları gibi 
oluyor. Arkada da anaları var. Onları koruyan analar. Burada anaların kaybettikleri çocukları ile ilgili acılarını hissediyoruz.”  Heykel tamamlandığında 5 parçadan oluşan bir bütüne dönüşecek. Bitirilmesi üç ayı bulacak. Tamamlandıktan sonra geziye üç can veren Antakya'ya gönderilecek. Ama Aksoy'un aklında başka bir yer daha var: “İsterim ki bir benzerini yeniden yaparak Taksim Meydanı’na koymayı. Ama bu o kadar kolay değil. Bakalım bunu bitirelim göreceğiz”. 

İstanbul’daki yetkililerle görüşerek bir benzerini Taksim Meydanı'na ibret olsun diye dikmek istiyor. Ama talebinin olumlu karşılanacağına olan inancı neredeyse sıfır…



Serhat DOĞAN | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Ünlü heykeltıraştan Özgecan anıtı ve Gezi heykelleri" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete