Meclisin MİT Komisyonu'ndan skandal rapor

AKP "MİT'i denetlemek için TBMM'de komisyon kuralım" dedi fakat komisyonun kuruluş yasasında "denetim" sözcüğü bile geçmedi.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

İŞTE MİT'İ DENETLEYEN KOMİSYONUN RAPORU!

MİT'e neredeyse sınırsız yetkiler veren ve bu nedenle çok eleştirilen yasa Meclis'te görüşüldüğü sırada Hükümet, muhalefeti; "MİT'i denetlemek için TBMM'de komisyon kuralım" diyerek rahatlatmaya  çalışmış, kamuoyundaki tepkileri de hafifletmeyi amaçlamıştı.

Ancak komisyonun kuruluş yasasında  "denetim" sözcüğü bile geçmedi... Yani MİT'i ve hatta Jandarma, Emniyet ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'nu denetleyeceği söylenen bu komisyonun görevleri arasına 'denetleme' konulmadı.

Komisyon'un;  MİT'in faaliyetlerini kendi yazacağı ve Başbakanlığın onaylayacağı bir rapor üzerinden inceleyebileceği anlaşıldı ki öyle bir rapor hiç yazılmamıştı... Ve hala yazılmadı.

Biz, Karşı Gazete olarak bu komisyonun işlevi olmayacağına dair eleştirileri derlemiş, haberleştirmiştik...

 



Ancak sadece birkaç toplantı yapabilen, o toplantılarda da  'kurumlara ilişkin genel bilgi' almanın ötesine geçemeyen komisyon üyeleri ( muhalefet partilerine mensup) MİT Komisyonu olarak anılan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu çalışmalarını sık sık eleştirdi.

Şimdi tam da MİT TIR'ları görüntülerinin ortaya saçıldığı ve yasal süreçlerin devam ettiği bu günlerde, Meclis MİT Komisyonu, faaliyetlerine ilişkin rapor açıkladı.
 

Eğer o komisyon gerçekten görevini yapsaydı, MİT TIR'larının içinde ne olduğu ve neden olduğu konusunda Hükümet, muhalefete ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hesap vermek zorunda kalacaktı!

MİLLETİN AKLIYLA BÖYLE DALGA GEÇİYORLAR!

Ancak öyle olmadı... 'Denetlemek' için kurulduğu söylenen fakat  kuruluş yasasında 'denetleme' sözcüğü tek bir kez bile geçmeyen bu komisyon, dalga geçer gibi bir  faaliyet raporu hazırladı.


O rapora Karşı Gazete ulaştı. Toplam ( kapak dahil) 5 sayfa olan raporun ilk sayfasında komisyonun adı yer aldı. İkinci sayfada içeriğe ilişkin kısa bilgi, üçüncü sayfada komisyon üyelerinin isim listesi bulunuyor. Dördüncü ve beşinci sayfalarda da yapılan 4  toplantının içeriği çok genel olarak belirtiliyor. Beşinci sayfada Güney Kore Ulusal Meclisi İstihbarat Komisyonu üyelerinin ziyareti hakkında birkaç satır bilgi veriliyor.

MECLİS MİT KOMİSYONU NE YAPMIŞ?


-İlk toplantıda başkanlık divanı oluşturuldu.

-İkinci toplantıda Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği brifingi alındı.

-Üçüncü toplantıda Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı brifing verdi.

-Dördüncü toplantıda, muhalefetin talebi üzerine  'MİT içinde muhalefeti yaptırmakla görevli bir ekip oluşturulduğu' iddiaları ele alındı.  (Sonuç çıkmadı)

İşte 'MİT'i denetleyecek" vaadiyle kurulan TBMM Komisyonun hali...







KARSIGAZETE.COM.TR | Burcu Oral Evren

    :

    :

    :

    :

    "Meclisin MİT Komisyonu'ndan skandal rapor" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete