Erdoğan, 'erken seçim' için ona danışmak zorunda!

Deniz Baykal Meclis Başkanı olursa...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

BAYKAL TBMM BAŞKANI OLURSA, ERDOĞAN 'ERKEN SEÇİMİ' ONA SORMAK ZORUNDA


Meclis'e giren partiler, Hükümet kurulmadan önce ilk uzlaşı sınavını Meclis Başkanlığı seçiminde verecek. En yaşlı vekil olduğu için geçici başkanlık görevini de yürütecek olan eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın adı, Meclis Başkanlığı seçimi için de geçmeye başladı bile...

Siyasi geçmişi ve liderlik özellikleri dikkate alındığında muhalefetin büyük bölümünün olumlu yaklaşacağı düşünülen Baykal isminin, AKP'de dahi kabul edilebilir olduğu görüşünde olanlar var.

BAYKAL, MECLİS'İN KİLİT İSİM OLDU...

Baykal, partilerin ittifakı ile Meclis Başkanı seçilirse Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra ikinci adam olacak. Anayasa ve protokolde yeri Cumhurbaşkanı'ndan sonra gelen Meclis Başkanı, eğer yetkilerini kullanırsa (kullanmayı tercih edebilir ya da etkisiz eleman olmayı seçebilir) siyaset içinde kilit rol üstlenecek. Yurtdışı gezilerde ona vekalet edecek. Yani, geçici de olsa, cumhurbaşkanlığı makamının sahibi olacak.

ERDOĞAN, ERKEN SEÇİM İÇİN TBMM BAŞKANI'NA DANIŞACAK

Eğer güven oyu alınamaz ve erken seçim gündeme gelirse, Meclis Başkanı yine kilit noktada!

Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı, görevi verdikten sonra  kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulu kurulamaz ya da  güvenoyu alamazsa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. İşte bu durumda Meclis Başkanı'nın kim olacağı büyük önem taşıyor!  Meclis Başkanı'nın 'hayır' dediği bir durumda Cumhurbaşkanı yine de kararı kendisi veriyor  ancak TBMM Başkanı'nın hükümet kurma görevinin verileceği kişinin doğru tespiti açısından etkili olması olasılığı da var.

"MUHALEFET, ORTAK EYLEM PLANI AÇIKLAMALI, İLK AŞAMA TBMM BAŞKANI"

CHP'nin eski milletvekillerinden Atilla Kart, Karşı Gazete'ye yaptığı açıklamada Meclis Başkanlık seçiminin kritik önem taşıdığı uyarısı yaptı. "Üç muhalefet partisi hiçbir angajmana  girmeden, akılcı şekilde, aritmetik pazarlık hesabı yapmadan Meclis Başkanlığı seçiminde  uzlaşırsa, yasama denetimi açısından önemli bir süreç başlayacak" diyen Kart,
başarılı bir koalisyon için muhalefetin Kumpas davaları, 12 Eylül darbesi, 17/25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve yasal süreci gibi konular hakkında bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini de vurguladı. Kart,  "Meclis Başkanı, bu planın ilk aşaması olacaktır' dedi.

YENİ MECLİS BAŞKANI, İSTERSE YASAMAYI GERÇEKTEN DENETLEYEBİLİR

RTÜK, EPDK, SPK gibi üst kurullardaki AKP temsiliyetinin azaldığını hatırlatan ve "Kamu yönetimindeki kilitlenmeyi aşma noktasında ciddi bir fırsat yakalandı. Anayasal restorasyon için Meclis Başkanı kilit isimdir." diyen Kart, pazarlıksız seçilecek bir Meclis Başkanı'nın,  Anayasal sistemi onarmaya, parlamentodan başlayabileceğini söyledi.

HÜKÜMET KURMA AŞAMASINDA BAYKAL DA KONUŞABİLIR...

Kulislere ilk sızan isim olan Baykal için MHP ve HDP'nin  uzlaşabileceği hatta AKP'nin de çok duygusal ve agresif tavır almayabileceği konuşuluyor.

Burcu Oral Evren
Karsigazete.com Ankara Temsilcisi
  • Volkan AKIN
    Kabul Görmesi Lazım Volkan AKIN - 9 Haziran 2015 tabii bunlar için önce Baykal ın Başkan seçilmesi ve mazbatasını alması gerekir.

:

:

:

:

"Erdoğan, 'erken seçim' için ona danışmak zorunda!" hakkında Tweetler

DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

KARŞI VİDEO
https://twitter.com/KarsiGazete