Türkiye'ye dönen Kürt parlamenterlere siyaset yolu

Sözde "Sürgündeki Kürt Parlamentosu" davasında yargılanan Mahmut Kılınç ve Necdet Buldan Ankara'da mahkemenin verdiği 'tutuklanmama güvencesi' ile Türkiye'ye döndü. Aralarında Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal'ın da yer aldığı 21 kişinin de aynı güvence ile geri dönmesi bekleniyor. Karşı Gazete, sürgün siyasetçilerin avukatlığını yapan Hasip Kaplan ile konuştu.
RÖPORTAJ | KARŞI GAZETE

SÜREÇ DEĞİL ZAMAN AŞIMI

1990’lı yıllarda örgüt üyeliği suçlaması nedeniyle yurtdışına kaçan Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinin, Türkiye'ye dönüşleri Ankara'da da yankılandı. Karşı Gazete'nin konuştuğu HDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, geri dönüşlerin sadece çözüm süreci ile ilişkilendirilmesinin doğru olmayacağını vurguladı. "Zaten, haklarındaki dava zaman aşımına uğradı, 20 yıllık zaman aşımı sürecine girdiler, geri dönmelerinin önündeki hukuki engel kalkmıştı" dedi. 

"12 EYLÜL'DE KAÇANLARIN DÖNÜŞÜ ÖNÜNDEKİ ENGELLER DE KALDIRILSIN"

Kaplan, yaşanan gelişmelerin, 12 Eylül döneminde yurtdışına kaçan siyasi mültecilerle de devam etmesini umduğunu söyledi. Bu kişilerin bazılarının vatandaşlıktan çıkarıldığını bazılarının da askerlik problemi olduğunu belirten Kaplan, buna ilişkin düzenleme yapılması beklentisi olduğunu vurguladı. 

Son üç - dört yıldır geri dönüşlerin devam ettiğini hatırlatan Kaplan, "elbette siyasi iklimin etkisi olmuştur ama sadece çözüm sürecine bağlayarak abartmamak lazım" değerlendirmesi yaptı. 

DÖNENLER, SİYASETE GİREBİLİR

Kaplan, geri dönen Kürt siyasetçilerin, HDP çatısı altında siyaset yapmasının da mümkün olduğunu söyledi. 

CHP'Lİ TÜRMEN: ”DÖNMELERİNİN ÖNÜNDE HUKUKİ ENGEL YOK"

CHP İzmir Milletvekili AİHM eski yargıcı Rıza Türmen de Hasip Kaplan gibi zaman aşımına dikkat çekti. 

"Zaman aşımına uğramış zaten bu insanları zorla yurtdışında tutmanın anlamı yok. Hukuken engel yok, eğer süreçle de ilgisi varsa bu iyi bir şey" yorumu yaptı. Türmen, "İnsanları zorla topraklarından sürmek, başka ülkelerde yaşamaya mecbur etmek yanlış" diye konuştu. 

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM


    :

    :

    :

    :

    "Türkiye'ye dönen Kürt parlamenterlere siyaset yolu" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ