Hızlı yürüyorsanız, bir de terlemişseniz... Aman dikkat!

Adalet Komisyonu'nda görüşülen yeni yargı paketinde sona yaklaşılıyor... Muhalefetin ısrarla karşı çıkmasına karşın Hükümet, geri adım atmadı. 'Makul şüphe' başta olmak üzere birçok yönü eleştirilen düzenleme, yakında hayatımıza girecek... Bu pakete, emniyetteki değişiklikler de eklenince, Türkiye'nin hukuk karnesinin giderek kötüleşmesinden endişe ediliyor.
Burcu ORAL EVREN  | KARŞI GAZETE RÖPORTAJ

ARTIK HERKES 'MAKUL ŞÜPHELİ' OLABİLİR...
 
Karşı Gazete, Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri süren düzenlemeyle ilgili hukukçu milletvekili Mahmut Tanal'ın görüşlerini aldı. Tanal, yeni yargı paketi ile hukuk devleti ilkelerinden geriye gidiş olacağını belirtti. Özellikle çok tartışılan 'makul şüphe' konusuna dikkat çekti.

Tanal, bu ifadenin subjektif değerlendirmelere neden olacağını bir kez daha vurguladı. "A cumhuriyet savcısına/polisine göre hızlı bir şekilde yürüyen ve terlemiş olan bir kişi, 'makul şüpheli' olabilir. B cumhuriyet savcısına/polisine göre ise sayılmayabilir... Nerede başlayıp biteceğinin kriteri yok. Bir belirsizlik hakim" diye konuştu. 
 
MUHALİF İŞ ADAMINA BASKI...
 
Düzenlemenin İktidara, kendilerine muhalif işverenlerin mal varlıklarına el koyma yetkisi de vereceğini hatırlatan Tanal, iletişimin tespiti konusundaki madde ile de artık kararlarda 'oy birliği' değil,  'oy çokluğu' aranacağını vurguladı. 
 
Tanal, paketteki en çok tartışılan unsurlardan biri olan 'dosya gizliliği' maddesinin yasalaşması ile de birçok ihlal yapılacağının altını çizdi. "Size isnat edilen suçu, aleyhinize olan delileri bilmeden bir iddiayı çürütebilmeniz mümkün mü? Bir iddiayı çürütmeniz için size ulaştırılmalı" diyen Tanal aksi halde, adil yargılanma hakkı, savunmanın kutsallığı ilkesi ve hak arama özgürlüklerinin ihlal edileceği uyarısı yaptı. 
 
EMNİYETE SIFIRLAMA OPERASYONU
 
Tanal, Hükümetin üzerinde çalıştığı öğrenilen, polis akademilerinin kapatılması dahil Emniyete ilişkin bir dizi düzenlemenin yer aldığı paketi de Karşı Gazete'ye değerlendirdi. 
 
Polis koleji ve akademilerinin, Atatürk döneminde kurulduğunu, askeri okul sisteminin bir benzeri olduğunu vurgulayan Tanal, şöyle konuştu:
 
"YENİ 1402’LİKLER YARATACAKLAR"
 
"Siz rütbeli polisi, Polis Akademisi'nde yetiştirirsiniz. Bunu kaldırmak demek, emniyeti komple yok etmek demek. Re'sen emekliye de ayırıyorlar... 12 Eylül dönemindeki  1402’likler var ya... Öyle bir dönem yaratıyorlar yeniden... Birşeyinden fazlalık var derken diğer yandan emekli olanların yerine valileri atıyorlar. Oysa bu, Emniyette boşluk anlamına gelir. 
 
"AMAÇ, HAFIZAYI SİLMEK"
 
Emniyetteki yeni yapılanmanın amaçları şunlar:
 
-Emniyetin hafızasını yok etmek
 
-Kendilerine biat etmeyenleri ortadan kaldırmak
 
-Bugüne kadar yolsuzluk, rüşvet, kaçakçılıkla ilgili emniyet hafızasını bitirmek 
 
Parti polisi kurulmak isteniyor. Devlet'in polisi, hukuk polisi değil..."
 

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM







 

    :

    :

    :

    :

    "Hızlı yürüyorsanız, bir de terlemişseniz... Aman dikkat!" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ