Yargı Paketi'nde geri adım: Çok eleştirilen 3 madde çıkarıldı!

Kamuoyunda 'makul şüphe' maddesi ile tanınan yeni Yargı Paketi'nin alt komisyon çalışmaları sona erdi. AKP, 3 önemli maddede geri adım attı... "Makul şüphe" ifadesi ise geri geldi.
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE RÖPORTAJ


Meclis Adalet Komisyonu'nda
görüşmelerine başlanan yeni Yargı Paketi, alt komisyondan geçti. Şimdi ana komisyonda görüşülecek ve ardından da Genel Kurul'da ele alınacak.

Karşı Gazete, CHP'li komisyon üyesi Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ile paketteki son değişiklikleri konuştu. 

İşte çıkan maddeler, kalan maddeler...

3 MADDEDE GERİ ADIM...

Alt komisyon görüşmelerinde tehdit suçuna cezaları artıran madde geri çekildi. 

Ayrıca telefon dinleme ve teknik takiplerde çok sayıda suçun katalog suç kapsamına alınması fikrinden vazgeçildi.  Sadece  Türk Ceza Kanunu 302. madde pakette bırakıldı. 

KESER DÖNER, SAP DÖNER...

"Türkiye savcısı" olarak anılan maddede de geri adım atıldı. Bir savcıya, örgütlü suçlarda Türkiye'nin her tarafında karar alma yetkisi veren o madde çıkarıldı. Karşı Gazete'ye bu kararı değerlendiren Ömer Süha Aldan,  "sanırım 'bize döner' diye düşündüler ve geri çektiler" diye konuştu. 

KALAN MADDELER...

Ömer Süha Aldan, paket ile Yargı'da gerçekleştirilecek değişiklikleri de şöyle anlattı. 

"-Bu teklifin ilk 8 maddesi noterlerle ilgiliydi. Bir ulusal ağ düzenlemesi yapılıyor, kişilere ait özel bilgilerin başkaların eline geçmesinden endişe etmiştik. Noterler Birliği Başkanı komisyona bilgi verdi, 'sakınca yok' dedi.  O açıklamaya itibar ettik. 

-Maaş artışı yapıldı Hakim ve Savcılara. 

-Ucuza silah elde etme hakları verildi. 

SİCİL AFFININ TARİHİ DEĞİŞEBİLİR

-Disiplin cezalarına af getirdiler. Ancak disiplin cezaları nedeniyle 59 kişi önceden ihraç edilmiş, onlarla ilgili bir şey yapmadılar. Biz dedik ki ’Ferhat Sarıkaya'ya geçmiş dönemde hak tanındı ve mesleğe geri alındı. Bu 59 kişi için de kurul inceleme yapsın, eğer suçları yoksa mesleğe geri alınsınlar', ama bunu kabul etmediler. 

Ayrıca affın tarihi 1 Eylül 2013 ve öncesi suçlar...  Bunun mantıksız olduğunu söyledik. '17 Aralık operasyonunu yapan Hakim ve Savcıları kapsamasın diye mi yaptınız?' sorusunu sorduk. 'Hayır, gerekirse ana komisyonda tarihi değiştiriz' dediler. 

'MAKUL ŞÜPHE'YE GERİ DÖNÜLDÜ

-Arama kararlarında eski düzenleme, ’makul şüphe' idi. 17 Aralık sonrası, 'bizim evimiz, barkımız aranmasın' diye bunu 'somut delillere dayalı kuvvetli şüphe' olarak değiştirmişlerdi; şimdi artık vaziyet tamamlandı, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet soruşturması da takipsizlik ile sonuçlanınca, tekrar eski haline döndürdüler.

DOSYALARA ERİŞİM SINIRLANDI

-Bir diğer değişiklik, dosya erişimi konusunda yapılıyor. Önceden avukatların dosyaya erişimi, Hakim kararı ile sınırlanabiliyordu.  17 Aralık'tan sonra ise Hükümet; 'cemaat acaba bizim için hangi evrakı yaptı' diye görmek için bunu tamamıyla kaldırmıştı. Avukatların, her türlü belgeyi inceleyebilmesine olanak sağlanmıştı.  Herhalde o işi de tamamıyla halletmiş olacaklar ki tekrar geriye dönüş oldu. Dosyalar, sınırlandı. Ama bu da savunma hakkını kısıtlayan bir mahiyet oldu. Biz bu düzenlemeye bu haliyle karşı çıktık"


Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM


    :

    :

    :

    :

    "Yargı Paketi'nde geri adım: Çok eleştirilen 3 madde çıkarıldı!" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ