Veli Ağbaba: Erdoğan'ın hevesi kursağında kalacak

CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkanı Veli Ağbaba, genel seçim öncesi projelerini, adaylık kriterlerini, sağdan aday gösterip göstermeyeceklerini Karşı Gazete'ye anlattı.
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE RÖPORTAJ

Karşı Gazete olarak, CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkanı Veli Ağbaba’ya, genel seçim öncesi projelerini, adaylık kriterlerini, sağdan aday gösterip göstermeyeceklerini, cemaatle işbirliği yapıp yapmayacaklarını sorduk.

CHP Genel Merkezi’nde görüştüğümüz Ağababa, sorularımızı içtenlikle yanıtlarken, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Ağababa, Bülent Arınç’ın ‘halkın % 50’si bizden nefret ediyor’ söyleminin yanlış olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi ve onayı olmadan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aday olamayacağını söyledi.    

İşte Veli Ağbaba'nın açıklamaları;

“FİDAN, ERDOĞAN'A RAĞMEN İSTİFA EDEMEZ"

Başbakan Erdoğan'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifasına ilişkin "doğru bulmuyorum" yorumunu nasıl değerlendirdiniz, Erdoğan'ın onayı olmadan Fidan'ın böyle bir karar alması mümkün mü?


- Bence Erdoğan'a rağmen bir şey olmaz...   AKP ve devletteki tüm rolleri o dağıtıyor. Kimine milletvekili rolü, kimine yorumcu, kimine müsteşar rolü vermiş, herkes rolünü oynuyor... Bence listeyi de Davutoğlu değil, kendisi yapacak. Ama Başbakan’ı CHP çıkaracağı için hevesi kursağında kalacak. Fidan'ın, Başbakan adayı olduğunu düşünüyorum.

"ARINÇ'IN VERDİĞİ NEFRET ORANI YANLIŞ"

Bülent Arınç'ın "yüzde elli bizden nefret ediyor" cümlesi sizce doğru mu?


-Arınç'ın verdiği oran yanlış... Halkın daha fazlası onlardan nefret ediyor...

"BÜTÜN CHP'Lİ BELEDİYELERDE CEMEVLERİ İBADETHANE OLACAK"

CHP'li belediyelerde cemevlerinin ibadethane olması kararı alınıyor tek tek... Bu bir parti projesi, nasıl bir sonuç bekleniyor? 


-CHP'li bütün belediyelerde bu kararı alacağız. Sınırları içinde cemevi olan belediyelerimizin sayısı yüze yakın. 2 Aralık'taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararından sonra artık bu bir hak oldu.

Kimsenin vermeme şansı yok. Bizim yaptığımız bir hakkın teslimidir.

“CEMEVLERİ BİZİM GÖZÜMÜZDE İBADETHANEDİR”

Bir yerin ibadethane olup olmadığına, o inancın sahipleri karar verir. Buna herkes saygı göstermelidir. Bu bir gerçektir. Artık fiilen, cemevleri bizim gözümüzde ibadethane olmuştur.

Hem iman planlarına cem evlerini koyacağız hem de yasal olarak camilere hangi olanaklar sağlanıyorsa, aynısını sağlayacağız. 'Çözülmez' denen bir sorunu, gayet basit şekilde çözdük. Bu adım inanç özgürlüğü için çok önemlidir. Devamı da gelecektir. CHP, AKP'nin yasakladığı her şeyi özgürleştirecek. 

“ALEVİ AÇILIMINDAN BAHSEDİYORLAR, AMA…”

- Cem evlerinin, ibadethane sayılmasına yönelik bu projenize AKP ve MHP'li belediyelerden destek var mı?


Sadece CHP'li belediyelerde değil, AKP ve MHP'nin çoğunluk olduğu belediye meclislerinde de CHP'li üyeler bu teklifi veriyorlar. Bu teklifler, AKP ve MHP için bir samimiyet göstergesi olacak.

Ancak onlar Alevi açılımından söz edip, diğer yandan teklifimizi reddediyorlar. Malatya- Yeşilyurt, İstanbul- Güngören, İstanbul- Ümraniye, İzmir- Kemalpaşa, Yalova- Merkez, Zonguldak- Ereğli Belediyeleri, CHP'li üyelerin bu önerisini reddetti.

Ama mesela İzmir- Selçuk Belediyesi AKP'li olduğu halde, belediye meclisinde CHP'li üyelerin çoğunlukta olması sayesinde cemevleri önergemiz kabul edildi. 

ÖN SEÇİM Mİ, KONTENJAN MI?

Seçim yaklaşıyor... CHP'de en çok merak edilen kontenjan konusu ve ön seçim... Son tüzük değişikliği ile Kılıçdaroğlu'nun yüzden fazla adayı belirleme yetkisi var. Bunun tamamını kullanacak mı? Nerelerde kontenjan kullanılacak? 

“DENGELER GÖZETİLECEK”

-Öncelikle Genel Başkanımız bu kontenjanların tamamını kullanmayacak. Kullanılanların da tamamı 'seçilebilir yerler' için olmayacak. Her ne kadar ön seçim desek de, bazı dengelerin gözetilmesi lazım.

Kadın- erkek dengesi var, genç dengesi var, mezhep dengesi, Doğu- Batı dengesi... Bu dengelerin gözetilmesi için bazı yerlerde  kontenjan kullanılması gerekebilir. Ama benim kanaatim yüzden az sayıda kontenjan kullanılacağı ve bunların tamamının da seçilebilir yerden olmayacağı... 

“ÖN SEÇİM NERELERDE OLACAK”

-Ön seçim nerelerde olacak? Türkiye geneli mi? 

Yüzde onun altındaki iller hariç, diğerlerinin tamamında  ön seçim olur... Ama il başkanları isterse eğer diğer illerde de olabilir...

ŞİŞLİ SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

-Ön seçim demişken, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ile Mustafa Sarıgül arasında yaşananlar mahkemelik olmuştu, takipsizlik çıktı. Bundan sonra parti ne yapacak? Sarıgül için parti içinde bir disiplin işlemi gündemde mi? Ya da adaylığı konusunda bir karar alındı mı?


“YORUM YAPMAMIZ DOĞRU DEĞİL”

-Adli soruşturma tamamlandı. Bizim müdahale etme şansımız yok. Bu konuda bizim yorum yapmamız doğru değil... Adaylığına gelince; bizim partimizin aday belirleme yöntemi ön seçim. Onun da seçime girip-girmeme kararı kendi takdiri. Partimiz adayları ön seçimle tespit edecek. 

SEÇİMDE, CEMAATLE İŞBİRLİĞİ OLACAK MI?

-Dengelerden söz ettiniz... Aday belirlerken kriterler ne olacak? Cemaat ile işbirliği gerekebilir mi bu doğrultuda?

“KANAAT ÖNDERİ DEYİNCE, AKLA CEMAAT GELMEZ”


Adaylarımız gözetirken o bölgenin etkin isimlerinin tercih edilmesi doğrudur. Ama bu cemaat ya da tarikat desteklenecek anlamına gelmiyor. O ilde kim seviliyorsa, kanaat önderleri kim ise o da dikkate alınır ama kanaat önderi denilince akla cemaat gelmez. 

“GEZİ AİLELERİ DE OLABİLİR”

-Gezi ailelerinden aday olacaklar var mı?


Toplumun farklı kesimlerinden adaylar partiye güç katar... Gezi aileleri de olabilir...

CHP, SAĞDAN ADAY GÖSTERECEK Mİ?

- Bu durumda muhafazakar oyları almak için sağdan yeni adaylar gösterilebilir mi?


Bir partinin kendi tabanı dışındaki tabanlardan oy toplamaya çalışması normal. Ama CHP, sosyal demokrat bir parti.  Bu anlamda gösterilen çabalar olabilir ama CHP'nin sosyal demokrat bir kimliği var. Adaylar da bu kriterlere uygun adaylar olmalıdır. 

“TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI BELEDİYELERİ CHP’Lİ”

CHP, muhalefette olduğu için seçime giderken yerel yönetimlerin yaptıkları büyük önem taşıyor. Muhalefetteki bir parti için halka ulaşmanın yolu belediyeler... Bu hedef ile başlatılan projelerden alındı mı?


-Türkiye'de en başarılı belediye başkanları CHP'li belediye başkanları. Hepsi destan yazıyor...  En doğudaki Çat Belediyesi’nden en batıdaki Geyikli Belediyesi’ne kadar  her yokluğa karşın projeler üretiyorlar, kimsenin aklına gelmeyen uygulamaları var. Dinlenme  evleri, Alzheimer  merkezleri vb...  Sosyal projeler, seçimdeki en büyük kozumuz olacak. 

“ZENGİNDEN ALIP, FAKİRE VERİYORUZ”

“Kardeş Belediyeler” projemiz de çok iyi gidiyor. 'Zenginden alıp, fakire vermek' olarak da tanımlanabilir. Durumu iyi olan belediyelerimiz, kaynakları az olanlara destek veriyor.

Sadece maddi olarak değil, araç değil; proje, bilgi, deneyim desteği de veriliyor. Atılan tohumlar yeşermeye başladı.  Adıyaman'da büyük parklar yükseliyor, Bingöl'de, Niğde'de projeler geliştiriliyor... Çok önemli ve örnek bir proje... 

Hükümetin belediyelere vermediklerini, bu yöntemle sağlamaya  çalışıyoruz.

Sosyal demokrasinin en büyük özelliği dayanışmadır. Halk da bundan halk çok mutlu. Ağabey belediyeler, büyük heyecanla bu projeyi desteklemeyi sürdürüyor...

 Burcu Oral Evren | WWW.KARSİGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Veli Ağbaba: Erdoğan'ın hevesi kursağında kalacak" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ