Yeni ekonomi paketinde kimlere kıyak var?

CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Hükümetin açıkladığı Ekonomi Eylem Planını, Karşı Gazete'ye değerlendirdi. Böke, partisinin Antalya Kampı'ndaki sunumu nedeniyle kendisine yapılan eleştirileri de Karşı Gazete aracılığıyla yanıtladı...
ÖZEL RÖPORTAJ | KARŞI

YENİ DEĞİL, GEÇEN YIL AÇIKLANAN 10. KALKINMA PLANI'NDAN...

 "Reform olarak tanıtılan bir paketin içinde yenilikler barındırması gerekir" diyen CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı  Selin Sayek Böke, Davutoğlu'nun açıkladığı maddelerin yaklaşık bir buçuk yıl önce Haziran 2013`te yayımlanan 10.  Kalkınma Planı'ndan alındığını söyledi. "Bunlar yeni olmadığı gibi, aradan geçen süreye göre revize de edilmemiş" diye konuştu.  

"Bu kalkınma programının sürecine ben de dahil oldum. Emek  yoğun olduğunu, Kalkınma Bakanlığı'nın ne kadar özenle çalıştığını biliyorum" diyen Böke, "yaptığımız eleştiri bu çalışmaya değil, bu çalışmanın geciktirerek, yeni bir şey gibi sunulmasına" ifadesini kullandı. 

BABACAN & DAVUTOĞLU'NA KARŞI...
 
Ali Babacan'ın, Orta Vadeli Programı daha birkaç hafta önce açıkladığını ve buradaki hedeflerle, Davutoğlu'nun yeni açıkladığı planının çeliştiğini de vurgulayan Böke, özellikle büyüme rakamlarına dikkat çekti.

 "Orta Vadeli Programda 2015 için yüzde 4, 2016 ve 2017 yılları için ise yüzde 5'lik büyüme öngörülmüştü. Dün ise bu eylem planı ile 2018 için gayri safi milli hasıla (GSMH) 1.3 trilyon dolar olacak denildi. Yani bu hedef için yıllık  yüzde altı büyüme  gerekiyor ki, önceden açıklanan 4-5-5 planına uymuyor" diye konuştu.

"REFORM PAKETİ DEĞİL, TEMENNİ DOSYASI"

Başbakan Davutoğlu'nun gerçekçiliğini ve tutarlılığını yitirmiş bir program açıkladığını belirten Böke "Bu bir reform paketi değil, temenni dosyasıdır" değerlendirmesi yaptı. 

Açıkladığı hedeflere, Davutoğlu'nun da çok inanmadığı izlenimi edindiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, "bir heyecan, istek, ciddi bir dönüşüm algısı yaratacak bir sunum değildi. Siyasetin yorgunluğu buraya da yansıyor" dedi. 

DEĞİŞEN KADROLAR, RAKAMLARI TUTTURAMIYOR MU?

Kamudaki görevden almaları da değerlendirdi Böke ve "sürekli kadrolar değişiyor. İdari kadroyu sürekli değiştirip, görevden alma ile tehdit ederseniz  o zaman birbiriyle tutarsız rakamlar ortaya çıkar" yorumu yaptı.  

PAKETTEN KİMLERE TEŞVİK VE KADRO ÇIKACAK?

Böke, pakette gençlere, kadınlara ve işsizliğe doğrudan çözüm olabilecek unsurlara yer verilmediği vurguladı. Ancak çok sayıda teşvik ve kurulacak komisyon/ kurullar ile yandaşlara yeni kaynaklar aktarılabileceği uyarısı yaptı. "Dağıtalacak teşviklerin siyasi amaçlarla belli kişi ve gruplara dağıtılması tehlikesi vardır. Bu teşviklerin de, soruna sorun katacak şekilde kullanılacağından endişeliyiz" diyen Böke, paketteki bir başlığa da dikkat çekti. 



YİNE KİME VERİLECEK O İHALELER?

"Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim diye bir başlık var Davutoğlu'nun açıkladığı bu planda... 2003’te yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu şimdiye kadar 32 kez değiştirilmiş ve bu değişiklikler 113 maddeyi kapsıyor.  Bir ihale kanunu niye bu kadar değiştirilir?" sözleriyle CHP'nin yeni döneme ve yeni pakete ilişkin kuşkularını da ortaya koydu. 

"DERVİŞ MODELİ" ELEŞTİRİLERİNİ YANITLADI

CHP'nin Antalya Kampı'nda yaptığı ekonomi sunumu nedeniyle, bazı milletvekillerinin "Kemal Derviş'i örnek aldığı"  ve  "sosyal demokrat bir anlayışa ters düştüğü" eleştirilerini yönelttiği CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Karşı Gazete aracılığıyla o eleştirileri de şöyle yanıtladı. 



BÖKE: ”TAMAMEN YANLIŞ ANLAŞILDIM!"

"Tamamen yanlış anlaşıldı sanırım söylediklerim. Belki kendimi ifade edemedim.   Tarıma yönelik kalkınma politikalarını anlattıktan sonra Türkiye'nin sanayisizleştirildiğinden  ve bu alanın tekrar önemli bir alan haline getirilmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Kaynaksız iş yapılmıyor ne yazık ki, kalkınmak ve eşit bölüşmek için doğru projelere ve bu projeleri doğru finanse etmeye ihtiyacımız var. 'Üretimin canlanması için finansal kaynak ve farklı politikalara ihtiyaç var' demiştim. Bunlar gerçekleşirse, hem büyüyen hem de eşit paylaşan bir Türkiye hayali gerçek olacak".



Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM
























    :

    :

    :

    :

    "Yeni ekonomi paketinde kimlere kıyak var?" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ