Ziraat Bankası'nın Kara Parası Nereden?

Ziraat Bankası'nda "kara para" iddiaları ile Yolsuzluk Operasyonu bağlantılı mı?
RÖPORTAJ | KARŞI GAZETE

Türkiye'nin İran'dan aldığı petrolün parasının ve Türkiye'de faaliyet gösteren İranlı şirketlerin ödemelerinin uluslararası ambargaya rağmen Halk Bankası aracılığıyla yapıldığı ortaya çıkmış, haberler Türkiye açısından rahatsızlık yaratmıştı. 

Bu kez yine bir Türk kamu bankasının, Ziraat Bankası'nın adının 'kara para' iddialarıyla anılması, uluslararası piyasalarda güvenilirliğimizin sorgulanmasına yol açıyor.

ABD, ZİRAAT BANKASI'NI NİYE İNCELİYOR?

Karşı Gazete, Ame­ri­kan Mer­kez Ban­ka­sı'nın (FED) mü­fet­tiş­le­ri­nin Zi­ra­at Ban­ka­sı New York Şu­be­si’n­de baş­lat­tık­la­rı de­ne­tim hakkında, CHP'nin ekonomi uzmanlarından Faik Öztrak ile konuştu. 

O KARA PARANIN İÇİNDE SİLAH TİCARETİ VAR MI?

Öztrak, bir devlet bankasının böyle bir uyarıya muhattap olmasının ve  denetlenmesinin endişe verici olduğunu vurguladı. İddiaların altında İran'la olan altın ticaretinin yanısıra, başka Arap ülkeleri de olabileceğine dikkat çekti.  Son günlerde, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine silah yardımı yaptığı iddialarının da gündeme olduğunu hatırlatan Öztrak, "kara paranın içinde silah ticareti olmadığını düşünmek istiyorum!" diye konuştu. 

"HÜKÜMET İDDİALARA KARŞI ÇOK SESSİZ"

Faik Öztrak, uluslararası alanda Türkiye'ye yönelik bir baskı olduğunu ve Hükümet'in bu algıyı yönetecek bir strateji izlemesi gerektiğine işaret etti, "ancak anlayamadığım bir şey var, bu saldırılara karşı Hükümeti çok sessiz buluyorum" yorumu yaptı. 

Türkiye'nin Hükümet'in yanlış ekonomi politikalara nedeniyle yüksek cari açığa mahkum edildiğini ve çok yüksek borcunun olduğunu hatırlatan Öztrak, son dönemde ekonomiye ve bankacılık sistemine yapılan baskının da işlerin kötüye gitmesine neden olacağı uyarısında bulundu. 

BANKACILIKTA DOMİNO ETKİSİNE DİKKAT!

"Bir ülke düşünün, o ülkede cumhurbaşkanlığı makamı, bağımsız bir BDDK'ya 'bir bankayı kapatın' diye talimat veriyor. Bu açıkça bankalar kanunu 74. maddesine göre hukuksuz ama yine de yapıyor. İnsanlar bu ülkeye nasıl güvensin! Geçen yıl Mayıs'tan itibaren FED, dolar basmayacağım demişti ve Türkiye bu nedenle zaten en kırılgan 5 ekonomi arasına girmişti. Şimdi de bankacılık sistemiyle uğraşıyorlar. Bu güven müesseselerinden birisinde sorun olursa, her kurum için risk ortaya çıkar" diye konuştu.  

"ERDOĞAN, EKONOMİ BİLMİYOR!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu anlattıkları konusunda bilgi sahibi olmadığına inandığını söyleyen Faik Öztrak,"bence Erdoğan  2001 krizinin arkasında ne olduğunu bilmiyor. Bu gidiş çok tehlikeli. Türkiye'deki yüzde ikilik büyüme tedirgin edici" değerlendirmesinde bulundu. 

İŞŞİZLİK DAHA DA ARTACAK

Büyüme konusunda halka gerçeklerin söylenmediğini öne süren CHP Milletvekili, "Türkiye'de yatırımlar uzun süredir çok düşük, işsizlik oranını sabit tutacak bir büyüme oranını gerçekleştirilemiyor. Bu büyüme oranı, işsizliği artıracak seviyelerde" dedi. Türkiye'deki büyümeyi, ABD ile ya da Avrupa ile değil; Hindistan, Çin, Rusya, Brezilya ve Afrika ülkeleri ile karşılaştırmak gerektiğini söyledi.  

MÜLKİYET HAKKI ENDİŞESİ DOĞAR

Hükümetin, kurumlara bu şekilde yüklenmesinin, Türkiye'de mülkiyet hakkının korunmadığına dair düşüncelere neden olabileceğini de vurgulayan Öztrak, bu durumda yatırımcıların yatırım; tüketicilerin de tüketim yapmaktan kaçınacağı, büyümenin giderek düşeceği uyarısı yaptı. 

2012 SONRASININ İNCELENMESİ İLGİNÇ!

Ziraat Bankası New York Şu­be­si’n­de yapılan teftişte, özellikle 2012’nin ikinci yarısındaki işlemlerin mercek altına alınması dikkat çekiyor. Bu durum akla, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu sonrasında ortaya atılan Türkiye'nin İran'la olan ticari ilişkilerindeki yolsuzluk iddialarını getiriyor. İra­n’­dan alı­nan do­ğal­ga­zın pa­ra­sının, Rı­za Zar­raf ara­cı­lı­ğıy­la al­tın ola­rak öden­diği öne sürülmüştü.


Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM




    :

    :

    :

    :

    "Ziraat Bankası'nın Kara Parası Nereden?" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ