"TSK, özellikle sürecin dışında tutuluyor!"

"Çözüm sürecinden haberimiz yok" diyen Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, neden şimdi konuştu? Neden "biz sürecin dışındayız!" sözleriyle Hükümete sitem etti? KARŞI GAZETE, o açıklamanın şifrelerini MHP'li siyasetçilerle konuştu.
RÖPORTAJ | KARŞI GAZETE

Sinan Oğan, MHP Iğdır milletvekili.

Aynı zamanda partinin stratejist vekili olarak biliniyor. Karşı Gazete için Necdet Özel'in açıklamasını değerlendirdi.  

"ORDU SİYASETE KARIŞMASIN AMA BİHABER DE OLMASIN!"

İşte MHP'li Sinan Oğan'ın değerlendirmesi:

"Prensip olarak ordunun geçmiş dönemlerde olduğu gibi siyasetin orta yerinde olmasını tasvip etmiyoruz. Her konuda fikir beyan eden bir Genelkurmay Başkanı doğru değildir. Ama bu konu, yani çözüm süreci, Genelkurmay Başkanı'nı ilgilendirmez mi?

"O SÖZLERDEN BEN UTANDIM!"

Bu sürecin dışında bir Genelkurmay Başkanı'ndan, binlerce şehit vermiş bir ordunun mensubunun komutanının 'bu süreçten haberimiz yok' demesinden ben utandım! Böyle bir Devlet yönetimini anlamak, algılamak mümkün değil.

"ERDOĞAN ARTIK BAŞKOMUTAN"

Prensiplere göre, cumhurbaşkanları başkomutandır. Erdoğan, çözüm sürecini biliyor, ilgili Bakanlar biliyor, Başbakanlık danışmanları biliyor, Genelkurmay Başkanı 'ben bilmiyorum' diyor! O zaman o Genelkurmay Başkanı'nın o koltukta ne işi var? Kendisine saygısı varsa, o koltukta oturmaması lazım. Tamam siyasete, tarıma, ekonomiye girmesin ama terörle ilgili konulardan da bihaber olmasın!

"SÜRECİ BİLMEMESİ KENDİ HATASI"

Süreci bilmemesinde kendi hatası da var. Bu hayati bir konu. Ya haberi olur, ya da Genelkurmay Başkanı'na bu Hükümet, güvenmiyor, bilgi paylaşmıyor demektir. Hükümetin güvenmediği bir Genelkurmay Başkanı'nın orada oturması doğru değil. Her konuda ahkam kessin demiyorum ama bu konuda bilgi sahibi olması elzemdir. Bilgisi yoksa, o koltukta oturmamalıdır". 

"TSK SÜRECİ BİLSE NE YAZAR, BİLMESE NE YAZAR..."

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise süreci, içinden ne çıkacağı belli olmayan 'Alaaddin'in Sihirli Lambası'na benzetti.  "Türk Silahlı Kuvvetleri'ni özellikle bu işin dışında tutuyorlar" yorumu yaptı. 

Yeniçeri, Necdet Özel'in açıklamasını Karşı Gazete için yorumladı:

YENİÇERİ: "TSK'NIN SÜRECİN DIŞINDA TUTULMASI KAYGI VERİCİ"

"Türkiye Cumhuriyeti'nin idari ve siyasi yapısında çok ciddi değişiklikleri öngören bir proje hakkında, TSK'nın yeterli derecede bilgilendirilmemiş olması kaygı verici... Özellikle 'düşündürücü' demiyorum, 'kaygı verici' tanımını kullanıyorum. 

"BU SÜREÇ, ALAADDİN'İN SİHİRLİ LAMBASI..."

Nedeni de şudur: Demek ki TSK'nın rıza göstermeyeceği ya da doğru bulmayacağı bir pazarlık sürdürülüyor. Yalnız TSK değil, ne ana muhalefet ne de muhalefetin çözüm süreci denen, Alaaddin'in Sihirli Lambası'ndan haberi yok!

"SINIRLARI BELLİ OLMAYAN BİR PROJE"

Sınırları çizilmiş, hareket alanı belli olan, ne yapılacağı belli olan bir proje olsaydı, muhalefet ve TSK'nın tavrı daha farklı olurdu. Hükümet programını okurken de Başbakan Davutoğlu kırmızı çizgileri  kabul etmeyen bir söylem içinde bulundu. Kırmızı çizgisi olmayan bir Devlet olmaz. Muhattaplarınızın haddini bilmesi ve ilişki şeklini belirlemesi için; kesin, net, açık, anlaşılır şekilde, nerede duracağınızı ortaya koymanız, neyi yapacağınızı, neyi yapmayacağınızı belirtmeniz gerekir. 

"TSK BİLSE NE YAZAR..."

'Kırmızı çizgi ile işe başlarsak teröristleri ikna edemeyiz, TSK'nın haberi olsa ne yazar olmasa ne yazar, onlar da bize bağlı' mantığı ile geçiştiremezsiniz. Önümüzdeki süreçte AKP, Kandil, İmralı arasında çevrilen dolaplar, mutlaka yargının karşısına gelecektir. 

"YASA ÇIKARARAK KAÇAMAZLAR"

Suç işleniyorsa, cezası çekilir. Sürece yönelik yasa çıkarmak yetmiyor, 'yaptıklarımızı suç olmaktan çıkarıyoruz' anlayışı hiç de mantıklı değildir. Bu anlayış Kenan  Evren'de vardı, Anayasaya madde bile koydu, buna rağmen yargılandı. Abdullah Gül de gidip ifade verecek. Çözüm süreci adı ile güneydoğuyu, PKK'ya peşkeş çekenler, elbet birgün yargılanacaktır

"ÖZEL'İN MESAJI DAVUTOĞLU'NA"

Sanırım Org. Necdet Özel'in mesajı, Davutoğlu'na yönelik bir mesajdı... Yani diyor ki 'bize bilgi vermediler, haberimiz yok, nasıl tavır koyacağımız da bilmiyoruz. Artık kapalı kapıların arkasındaki görüşmelerden haberdar olmak istiyoruz'... Bülent Arınç'ın, Özel'in sözlerine yönelik açıklaması ise doğru değildir. 'Bu konular Milli Güvenlik Kurulu'nda konuşuluyor' diyor. Konuşulsa niye koskoca Genelkurmay Başkanı 'haberimiz yok' desin! Necdet Özel'in algı kapasitesi, Arınç'ınkinden çok mü düşük? Konuşulsa anlamaz mı! Bu Hükümet, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlük ve birliğinden taviz vererek, bu faaliyeti sürdürme çabasındadır.

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM

    :

    :

    :

    :

    ""TSK, özellikle sürecin dışında tutuluyor!"" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ