Davul Davutoğlu'nda, Tokmak Erdoğan'da

Hükümet Programı'na müdahale, ne anlama geliyor?
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE | RÖPORTAJ

"DAVUL BENDE, TOKMAK SENDE" OLUR MU?

Dün Meclis'te okunan 62. Hükümet Programı'na son anda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müdahale edildiği öne sürülmüş, Erdoğan'ın  paralel yapıya ilişkin ifadelerin yer aldığı  bir bölümü, programa koydurduğuna dair haberler basına yansımıştı.

Peki eğer, iddia gerçek ise ne anlama geliyor?

"Tüm yetkilerimi Köşk'e çıkınca da kullanacağım" diyen Erdoğan'ın gölgesi, ilk günden Davutoğlu'nun üzerine mi düştü?

Karşı Gazete, AKP'den istifa eden Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal ile bu müdahalenin anlamını ve "paralel yapı" algısını konuştu. Bal'a göre bu olayda öncelikle tartışılması gereken "paralel yapı" mücadelesi değil; Erdoğan'ın Davutoğlu'na "Başbakanlık yaptırıp- yaptırmayacağı" sorunu...

FİİLİ YARI BAŞKANLIK SİSTEMİNE Mİ GEÇİLECEK?

İdris Bal, bu tartışmada önemli olan noktanın 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan üzerindeki etkisi' olduğuna dikkat çekti. "Erdoğan, daha seçilmeden 'tüm yetkilerimi kullanacağım' demişti... " hatırlatması yapan Bal, Anayasa'nın bu süreçte Erdoğan'a bazı olanaklar sağlayabileceği uyarısı da yaptı.

ANAYASA 104. MADDEDE GİZLENEN TEHLİKE...

"Anayasa'nın 104. Maddesi, cumhurbaşkanına yasalarla verilen çeşitli yetkilerin kullanılması olanağı sağlıyor" diyen İdris Bal, AKP'nin Meclis çoğunluğunu kullanarak, yeni yasalar çıkarabileceğini ve bu yasalarla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bazı yetkiler tanınabileceğini söyledi.

"Yasalarla, cumhurbaşkanlığı makamı güçlendirilir ve Erdoğan da her hafta Bakanlar Kurulu toplantılarına başkanlık ederse, fiili bir yarı başkanlık sistemi başlamış olur" diyen Bal, sözlerine şöyle devam etti:

ERDOĞAN İLE DAVUTOĞLU ARASINDAKİ İPLER KOPACAK MI?

”Bu durumda kimin başbakan olduğundan daha önemlisi, Erdoğan'ın niyetlerini hayata geçirip- geçiremeyeceği... Geçmişte de benzer süreçler yaşanmıştı. Turgut Özal, Mesut Yılmaz ya da Süleyman Demirel, Tansu Çiller isimleri arasında benzer sıkıntılar yaşanmıştı. Partisini bırakıp da, cumhurbaşkanı olan her isim, üzerinde etkili olabileceği bir parti genel başkanı ve başbakan hayali kuruyor. Ama bu tür düşünceler, geçmişte de hayat bulamadı... Genelde bir süre sonra ipler kopuyor! Sonunda başbakanlar; ’davul bende, tokmak sende olmaz!' diyor".

"PARALEL YAPI" NİYE HÜKÜMET PROGRAMINA GİRDİ?

Bal, "paralel yapı" tanımının Hükümet Programı'na koyulmasını da "algı yönetiminin" bir parçası olarak tanımladı. Başbakan Davutoğlu üzerinde, en azından bir süre daha Erdoğan'ın gölgesinin olacağını öne süren İdris Bal, programda yapılan değişikliğin bunun göstergesi olduğunu ifade etti.

"Paralel yapı ifadesi ile de halkın üzerindeki psikolojik savaşı ve algı yönetimini sürdürmeye çalışıyorlar" değerlendirmesi yapan Bal, "Halkı, iktidarın temizliğine  ve yaşananların darbe girişimi, kumpas olduğuna inandırmaya çalışıyorlar. Bu algı, iktidarın işine geliyor, hatalarını da örtmüş oluyor. Erdoğan ve çevresindekiler, bu operasyonu sürdürmek istiyor. Yeni programa da işlemelerinin nedeni budur. Algı ve dikkat dağıtma operasyonudur, ancak sürdürülebilir değildir" diye konuştu.

Burcu ORAL EVREN | KARSIGAZETE.COM

    :

    :

    :

    :

    "Davul Davutoğlu'nda, Tokmak Erdoğan'da" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ