Eski Cumhurbaşkanı'nın oğluna hapis şoku

İran eski Cumhurbaşkanı ve şu anda İran Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanlığı görevinde bulunan Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin oğlu Mehdi Haşimi, hapis cezasına çarptırıldı.
İran eski Cumhurbaşkanı ve şu anda İran Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanlığı görevinde bulunan Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin oğlu Mehdi Haşimi, hapis cezasına çarptırıldı.

HAPİS PARA VE KAMUDA ÇALIŞMA YASAĞI

İran yargı haber ajansına (mizanonline.ir) göre; İran Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, Mehdi Haşimi'nin yolsuzluk iddiasıyla görülen davasında hapis, para ve kamuda çalışma yasağı cezalarına çarptırıldığını söyledi.

Yasal olarak detayları açıklayamayacağını belirten Ejei, Haşimi'ye suçlamaların bir bölümüyle ilgili olarak "rüşvet, zimmete para geçirme, dolandırıcılık" yasasının 2. 3. ve 5. maddeleri uyarınca, söz konusu cezalara mahkûm edildiğini, mahkeme kararının onanmasının ardından ayrıntıların kamuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.

KARARA İTİRAZ EDEBİLİR

Mehdi Haşimi 20 gün içerisinde hakkındaki karara itiraz edebilir.

Haşimi hakkında verilen bu kararın temyiz yolunun açık olduğunu kaydeden Ejei, sanık ve avukatların karar kendilerine tebliğ edildikten en geç 20 gün içinde itiraz haklarının olduğunu, itiraz etmemeleri durumunda kararın kesinleşeceğini ifade etti.

HAKKINDAKİ İDDİALAR ŞÖYLE

İranlı Milletvekili Ahmed Tevekkuli, Meclis konuşmasında 4 Şubat'ta, "Norveçli petrol şirketinin 2002-2003 yıllarında Güney Pars Gaz Sahası'nın ihalesini almak için o dönem İran Milli Petrol Şirketi'nin üst düzey yetkililerinden Mehdi Haşimi'ye 5,2 milyon dolar rüşvet verdiğini" iddia etmişti.

Norveç petrol şirketi Statoil tarafından 2006'da yapılan açıklamada, 2002 ve 2003 yıllarında İranlı bir yetkiliye Güney Pars Gaz Sahası'nı işletmek için açılan ihalede kendilerine kolaylık sağlaması için ödeme yapıldığı kabul edilmişti.

Şirket, Mehdi Haşimi'ye 10 yıl boyunca toplam 15,2 milyon dolar ödeme yaptığını da açıklamıştı. Rafsancani'nin oğlu Haşimi ise iddiaların "Babasının siyasetteki imajını karalamak isteyenler tarafından ortaya atıldığını" ileri sürmüştü.

    :

    :

    :

    :

    "Eski Cumhurbaşkanı'nın oğluna hapis şoku" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ