Nükleer müzakerelerde flaş gelişme

Batılı diplomatik kaynaklar İran'ın nükleer programıyla ilgili yürütülen müzakerelerde ana hatlarıyla uzlaşma varıldığını bildirdi.
İran'ın nükleer programına ilişkin 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü müzakerelerde tarafların büyük ölçüde uzlaştığı bildirilirken, ayrıntıların açıklanacağı bir basın toplantısı için hazırlıklar başladı.

Batılı diplomatik kaynaklar, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, müzakerelerde tarafların ana hatlarıyla uzlaşmaya vardığını ifade etti.

Diğer taraftan ABD tarafının durumu "anlaşma"olarak nitelendirmek istediğini anlatan diplomatik kaynaklar, İran tarafının ise kamuoyuna yapılacak duyuruyu "ortak açıklama ya da mutabakat"şeklinde adlandırmak istediğini belirtti.

Diplomatik kaynaklar, Batı ülkeleri ve İran arasında, basın toplantısında uzlaşmanın hangi ayrıntılarının açıklanması gerektiği konusunda da kısmi görüş ayrılıkları yaşandığını, özellikle ABD tarafının olabildiğince fazla detayın duyurulmasından yana olduğunu kaydetti.

Düzenlenecek basın toplantısı için hazırlıklar başlarken, basın mensupları açıklamanın yapılacağı alana götürüldü.

RUHANİ VE ZARİF DE TWİTTER'DAN DOĞRULADI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif attıkları Twitter mesajlarında İran'la nükleer görüşmelerinde ana çerçeve üzerinde ulaşıldığını belirtti.

Ruhani mesajında "Nükleer programda ana çerçeve üzerinde uzlaşıldı. Anlaşma metni yazımı hemen başlayacak" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından atılan mesajda ise "Nihai anlaşma için çerçeve üzerinde anlaşıldı" ifadesine yer verildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Reuters'in verdiği bilgilere göre İran'ın mevcut zenginleştirilmiş uranyum stoğunun üçte ikisi imha edilecek ya da ülke dışına çıkarılacak. İran'ın nükleer programı 10 yıl boyunca gözetim altında olacak.

Hemen nihai anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak, 30 Haziran'a kadar taslak metin hazırlanmış olacak. 30 Haziran'da belirlenen hedeflere ulaşılırsa nihai anlaşma imzalanacak.

Sürecin bundan sonraki kısmını Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEK) izleyecek. UAEK İran'ın söz konusu anlaşma çerçevesinde verdiği sözleri tutup tutmadığını takip edecek ve raporlayacak.

UAEK'in olumlu raporlar vermesi ve 30 Haziran'a kadar şartların yerine gelmesi halinde İran'a uygulanan yaptırımların kalkması bekleniyor.

    :

    :

    :

    :

    "Nükleer müzakerelerde flaş gelişme" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ