close

Özel Güvenlik AKP'nin eseri oldu

Çağlayan’da savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alan iki eylemciden birinin avukat kılığında içeri girmesi güvenlik ihmali tartışmalarını beraberinde getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, “istihbarat ve polisi pas geçerek” sadece özel güvenlik görevlilerini sorumlu tuttu.

Özel güvenlik sisteminin tümden kaldırılması gerektiğini belirten Erdoğan “Özel güvenlik teşkilatlarının hangi amaçla, kimler tarafından, nasıl kuruldukları hepsi soru işaretidir” dedi.

POLİSLE BAŞ BAŞA

Oysa özel güvenlik sistemi, AKP döneminde çıkarılan düzenleme ile yasal alt yapı kazandı. AKP iktidara gelmeden önce özel güvenlik alanını düzenleyen bir yasa yoktu.

Sayıları ise yaklaşık 20 bin dolayındaydı. Erdoğan başbakanlığındaki AKP hükümetinin, 2004 yılında Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Yasa’nın yürürlüğe girmesi ile özel güvenlik şirketleri mantar gibi ortaya çıktı.

Özel güvenlik görevlisi sayısı da yıllar içinde artarak, 265 bine çıktı. Bu veri, özel güvenlik sayısının polisle başa baş yarıştığını gösteriyor. Emniyetin 2014 faaliyet raporunda emniyetin toplam personelinin 269 bin 898 olduğu belirtildi.

YENİ POLİS ALIMI

Erdoğan’ın önerisinin nasıl uygulanacağı ise bilinmiyor. Sadece kamu binalarını 100 binin üzerinde özel güvenliğin koruduğu düşünüldüğünde, bu açığı emniyetin kapatması için yeni polis alımlarına ihtiyaç duyulacak.

Diğer taraftan sistemin kaldırılmasından en az 1 milyon kişi olumsuz etkilenecek.

'GÜNAH KEÇİSİYİZ'

Türk-İş’e bağlı Türkiye Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Genel Başkanı Bolat Ankaralı günah keçisi olduklarını belirterek “Cumhurbaşkanı, kanun çıkarılırken başbakandı.

Çıkıp bu kanunu savundu. Şimdi bunu kaldırmak istiyorlar. Acaba Çağlayan Adliyesi’nde polis olsaydı, aynı olay olmayacak mıydı? 100 bin polis alınması gerekiyor. Polis devleti oluruz o zaman. Polis şiddetinden insanlar mağdur” dedi.

ŞİDDETİ EKSİK OLMADI

* 1 Mart 2013’te Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yemek zammını protesto etmek isteyen öğrencilere biber gazı sıkan güvenlikler, tekme, yumruk ve coplarla müdahale etmişti

* Soma’nın Yırca köyünde yapılması planlanan termik santral için Kolin Grubu’na bağlı özel güvenlik görevlileri 21 Ekim 2013’te zeytinlikleri kesmek istedi.

Ancak Somalılar zeytinliklerin kesilmesine izin vermeyince özel güvenlik görevlilerinin şiddetine uğradı. Güvenlik görevlileri 11 köylüyü kelepçeledikten sonra 100 zeytin ağacının kesilmesine başlandı.

* Türkiye-Kazakistan maçında stadı terk eden Volkan Demirel’i görüntülemek isteyen gazetecilere saldıranlar da yine özel güvenlikler olmuştu.

* Kadıköy-Kartal hattındaki metrolarda dönemin Başbakanı Erdoğan’ın resimlerinin üstüne sticker yapıştıran üniversitelilere özel güvenlik görevlileri müdahale etmişti.

Kaynak: Alican Uludağ / Cumhuriyet

    :

    :

    :

    :

    "Özel Güvenlik AKP'nin eseri oldu" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ