close

AYM’nin Kaç-Ak Saray kararı Resmi Gazete’de

Karara göre artık Atatürk Orman Çiftliği konusunda yargıya bireysel başvuru yapılamayacak.
Anayasa Mahkemesinin, Atatürk Orman Çitfliği arazisine yapılan Kaçak Saray ile ilgili bireysel başvuruları reddine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararda “Bireylerin kendi bireysel haklarının ihlal edildiğini ileri sürmeksizin, toplumun menfaatlerinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma haklarının olmadığı” ifade edildi.

Anayasa Mahkemesinin, Atatürk Orman Çitfliği arazisine yapılan Kaçak Saray ile ilgili bireysel başvuruları, kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle reddine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararda, bazı sivil toplumu kuruluşlarının, “AOÇ arazisinde Kaçak Saray yapımıyla ilgili nazım imar planları ve uygulama projeleriyle ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararlarının uygulanmamasını” Anayasa Mahkemesine taşıdığı hatırlatıldı.

Başvurucuların, AOÇ arazisi üzerinde uygulanması kararlaştırılan plan ve projelerin kentsel tarım modelinin ilk örneği olan AOÇ’nin tarihsel kimliği ve amacına aykırılık teşkil ettiği, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama haklarının ihlal edildiğini ileri sürdüğü anlatıldı.

Bireysel başvuruda “mağdur” kavramının, davada menfaat veya dava ehliyeti gibi kurallardan bağımsız şekilde yorumlandığı belirtilen kararda, bireylerin kendi bireysel haklarının ihlal edildiğini ileri sürmeksizin, toplumun menfaatlerinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma haklarının olmadığı ifade edildi.

Kaynak: AA

    :

    :

    :

    :

    "AYM’nin Kaç-Ak Saray kararı Resmi Gazete’de" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ