Madde-8 AKP'nin niyetini gizleme maddesi

İç Güvenlik Paketi'nin en çok tartışılan maddelerini, Karşı Gazete tek tek yazıyor...
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL

8. MADDE NEYİ GİZLİYOR?  "ZATEN MOLOTOF VE YÜZ KAPATMAYA CEZA VAR!"


Çok tartışılan İç Güvenlik Paketi, haftaya Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak.  Komisyon aşamasında muhalefetin çok sert eleştirdiği 130 maddelik paketin en çok tepki çeken başlıklarını, biz de Karşı Gazete okurları için tek tek gündeme taşıyoruz. 



HDP: ”BU MADDENİN AMACI, ASIL NİYETİ GÖZDEN KAÇIRMAK!"

Tasarının 8. Maddesi, gösteri ve yürüyüşlerde; ateşli silahlar/  molotof gibi patlayıcı maddeler ile amblem, pankart, afiş vs kullanılması halinde verilecek cezaları artırıyor. 
HDP'nin maddeye ilişkin karşı oy yazısındaki değerlendirme, dikkat çekici. HDP, bu madde ile zaten var olan cezaların ikinci kez  cezalandırmaya konu edildiğini; bu tartışmalar üzerinden de 'niyet' gizlendiğini öne sürüyor. 

Yani, HDP'ye göre paketi 'haklı' göstermeye çalışan AKP, asıl amacını böylece gözden kaçırıyor...

HDP'nin maddeye ilişkin çekinceleri şöyle:

"MOLOTOFA, MÜEBBET BİLE VERİLİYORDU ZATEN..."
"Halen yürürlükte olan TCK hükümlerine göre molotof kokteyli biyolojik ve kimyasal silah ile aynı kapsamda kabul edilmekte ve yüksek cezalar verilmektedir. Birkaç molotof birden yanında bulunduranlar örgüte silah sağlamaktan (TCK 315), bulunduranlar TCK 174’ten cezalandırılmaktadırlar.
Bununla birlikte molotof kokteylinin neticesinin insan hayatını tehlikeye atması durumunda müebbet cezası da verilebilmektedir.

Yani Hükümet, kamuoyunu yönlendirmek ve tasarının esas amacını dikkatlerden kaçırmak amacıyla ısrarla kimsenin molotof kokteyli kullanamayacağını, yüzünü kapatamayacağını söyleyerek propaganda yapmaktadır. 

"MOLOTOFA MÜKERRER CEZALANDIRMA"

Molotof bulundurulması, ya da yüzün kapalı olması, cana ve mala zarar verilmesi mevzuata göre suçtur ve ciddi cezalar da verilmektedir. Bu öneri ile TCK’ da cezai müeyyideye tabi tutulan molotof için mükerrer cezalandırma söz konusu olacaktır.

Yüzlerce insan, genç yaşlı şu an molotof ait cezai düzenlemeden ötürü cezaevindedir. Bu fıkranın konulmasının yegâne amacı kanundaki diğer önerileri dikkatlerden kaçırmaktır.

Aynı şekilde halen devam eden idari ve yargı pratiklerine göre toplumsal gösterilerde kullanılan bazı afiş, pankart vb malzemelere el konulmakta ve yargılama konusu yapılmaktadır. Bu konuda da sadece cezalar artırılmaktadır."

CHP: "BİBER GAZINDAN SAKINMAK İÇİN YÜZÜNÜ MENDİLLE KAPATANA 4 YIL"

CHP'nin pakete yönelik muhalefet şerhinde ise  tasarının 8. maddesi  için şu yorumlar yapıldı:

“Toplantı ve gösteri yürüyüşüne yüzlerini kısmen bez vesaire unsurlarla öreterek katılanlar” 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar cezalandırılır hükmü getirilmiştir.

Barışçıl gösterilerde sık sık yaşanan orantısız bir şekilde biber gazı ile müdahale esnasında nefes almayı kolaylaştırıcı kağıt mendil, atkı vb. materyallerle yüzünü kapatan vatandaş da bu durumda aynı cezaya çarptırılabilecektir.

Üzerinde ateşli silahla (tabanca ) yakalanan şahsa verilecek cezanın 12 ay olduğu, bu suçun paraya çevrilebildiği, ertelenebildiği ve hatta hükmün açıklanmasının geri bırakılabileceği de düşünülürse, yüzünün yarısını kaşkoluyla belki soğuktan korunma amacıyla kapatmış barışçıl göstericiye 2 yıl 6 aydan, 4 yıla kadar ceza verilmesini anlamak mümkün değildir.

YASAK ÜNİFORMA HANGİSİ?

Yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem ve işaret taşıyarak veya bu işaret ve amblemleri üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar ile kanunların suç saydığı nitelik taşıyan afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç ve gereçler taşıyarak veya bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazları ile yayınlayarak katılanlar altı aydan üç yıla kadar, hapis cezası ile cezalandırılacağı hükmü getirilmektedir.

Bu düzenleme de sübjektif kriterler taşımaktadır. Neyin yasak üniforma veya pankart veya afiş olacağı nasıl belirlenecektir?"

MHP:  ”RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMAK 1 YIL,  SAPAN TAŞIMAK 2,5 YIL"

MHP'nin karşı oy yazısında da şu çekinceler yer aldı:

"Ceza kanunlarında ruhsatsız tabanca taşımanın cezası 1 yıldan başlarken toplantı ve gösteri yürüyüşünde sapan bulundurmanın 2,5-4 yıl aralığında cezalandırılması çok orantısız bir ceza öngörüsüdür.

Ayrıca Tasarı ile gösteri yürüyüşünde belki de biber gazının etkisini azaltmak için yüzünü gizleyene ceza alt sınırı 2 yıl 6 ay olmasına karşın yasadışı örgütlerin üniformalarını giyenlere verilecek ceza alt sınırının 6 ay olması çelişkinin ötesinde ironidir."


Burcu Oral Evren | WWW.KARSİGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Madde-8 AKP'nin niyetini gizleme maddesi" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ