"En az 3 çocuk, 400 vekil, bolca da yoksul istiyorum!"

TÜİK'in aile araştırmasına göre üç ya da daha fazla çocuğu olan hane halklarının yoksulluk oranı 2013 yılında tam yüzde 49,6...
İşte Mustafa Sönemz'in o yazısı...

TÜİK “İstatistiklerle Aile” başlıklı yıllık araştırmasının 2014 sonuçlarını açıkladı. Araştırmada hanelerde yoksulluk düzeyi de var. Genele bakıldığında ailelerin yüzde 22,4’ünün yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşadıkları anlaşılıyor. Ama detaylar daha ilginç.

Tayyip Erdoğan’ın gittiği her yerde istediği üç çocuğu yapmış aileler arasında yoksulluğun, tüm aileler arasında tavan yaptığı görülüyor. TÜİK araştırması ortaya koydu ki, 3 çocuk yapmış ailelerin yüzde 49,6’sı, yani üç ya da daha fazla bağımlı (geçimini ailenin sağladığı) çocuğu olan hanehalklarının yoksulluk oranı 2013 yılında yüzde 49,6 oldu. Üstelik yıldan yıla da bu oran artıyor.

"YOKSULLUK ORANI 3.5 KAT FAZLA"

Örneğin 2011’de bu tür ailelerde yoksulluk sınırının altında yaşayanlar yüzde 48,1’iken 2013’te artmış ve yüzde 49,6’ya ulaşmış.

Yoksulluk sınırının altında kalmada ikinci önemli aile türü, tek ebeveynin eline bakan çocukların olduğu aileler.

Genellikle babasız çocukların anneleri tarafından geçindirilmeye çalışıldığı ailelerde yoksulluk sınırının altında  kalanlar yüzde 30’a yaklaşıyor.

Geliri olmayan ve ailenin bakımına  muhtaç çocuğu olan hanehalklarının yoksulluk oranı (yüzde 27,2) ve bağımlı çocuğu olmayan hanehalklarının yoksulluk oranından (yüzde 7,7) yaklaşık 3,5 kat fazla.

EN GENİŞ AİLE ŞIRNAK'TA

TÜİK araştırması, geniş aile meselesine de parmak basıyor. Türkiye genelinde ortalama hanehalkı büyüklüğü 2014 yılında değişmeyerek 3,6 oldu. Ortalama hanehalkı büyüklüğü illere göre incelendiğinde ise malum; Kürt illeri öne çıkıyor. 2014 yılında ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il, 7,3 kişi ile Şırnak oldu. Şırnak ilini 6,6 kişi ile Hakkâri, 6,1 kişi ile Şanlıurfa ve Batman, 6 kişi ile Siirt illeri izledi. Ortalama hanehalkı büyüklüğünün en düşük olduğu il ise 2,7 kişi ile Çanakkale oldu. Çanakkale ilini 2,8 kişi ile Balıkesir ve Eskişehir, 2,9 kişi ile Burdur ve Edirne illeri izledi.

Kaynak:Mustafa Sönmez | Birgün

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    :

    :

    :

    :

    ""En az 3 çocuk, 400 vekil, bolca da yoksul istiyorum!"" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ