Gümrükte 'devrim' dedikleri uygulamayı rafa kaldırdılar

Gümrük Bakanlığı'nın 2013 yılında “Gümrüklerde Devrim” olarak tanıttığı “Yetkilendirilmiş Yükümlü” uygulamasının bakan Canikli’nin talimatıyla rafa kaldırıldığı iddia edildi.
KARŞI GAZETE | ÖZEL HABER

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçıları yolda bırakan önemli bir karar aldığı öğrenildi. Karşı Gazete’nin edindiği bilgilere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2013 yılında, “Gümrüklerde devrim” diyerek tanıtımını yaptığı “Yetkilendirilmiş yükümlü” uygulamasını rafa kaldırıldı.

GÜMRÜĞE UĞRAMADAN SEVKİYAT YAPABİLİYOR

Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Hayati Yazıcı döneminde başlatılan Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi “Güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde kolaylık sağlanması ve bu firmaların gümrüklerde daha az zaman harcaması” esasına dayanıyordu.

Bu statüyü alan firmalar gümrüklerde daha az zaman harcıyor, gümrüklere uğramadan eşyalarını sevk edebiliyor, eşyaların kontrolleri sonradan yapılıyordu. Buna göre, eşya gümrük idaresine uğramadan gümrük işlemleri şirketin kendi deposunda yapılabiliyordu.

İTHALATÇILAR İÇİN DE UYGULANACAKTI

İhracat için iş dünyasına büyük kolaylıklar sağlayan uygulama, ithalat için de başlayacaktı ancak beklenen uygulamanın başlamadığı ortaya çıktı.

Eski Bakan Hayati Yazıcı döneminde 21 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle, ihracatçılara tanınan yerinde gümrükleme hakkı ithalatçılar için de tanınacaktı.

Yönetmeliğe göre, Bakanlık gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra uygulamayı ithalat için 01.01.2015 tarihinde başlatacaktı. 

CANİKLİ: KAMUOYUYLA PAYLAŞMAYIN

Resmi Gazetede uygulamanın yürürlüğe gireceği tarihin bile belli olmasına rağmen Canikli’nin talimatıyla, “ithalatta yerinde gümrükleme” uygulamasının rafa kaldırıldığı iddia edildi.

Bakan Canikli’nin bürokratlara “İthalatta yerine gümrükleme geçilmeyeceği, uygulamanın ihracatta da kaldırılacağı” talimatını verdiği öğrenildi.

Alınan bu kararın açıklanmak istendiği ancak Canikli’nin iş dünyasından gelecek tepkilerden çekinerek bu kararların kamuoyuyla paylaşılmamasını istediği öne sürüldü.

ULUSLARARASI AYAĞI DA DURDURULDU

Canikli’nin, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının uluslararası boyutunu da iptal ettiği öğrenildi.

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü alan şirketlere uluslar arası alanda kolaylıklar sağlayan uygulamayla ilgili, bakan Canikli’nin talimatıyla Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünün AB ve diğer ülkelerde de tanınmasını sağlayacak çalışmalar da bu süreçte durduruldu.

BAKANLIĞA DAVA AÇACAKLAR

Yetkilendirilmiş Yükümlü projesi kapsamında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin de içinde bulunduğu 20 şirket, Bakanlıkça istenen yatırımları yaparak bu statü belgesini aldı.

Gerekli kriterleri karşılayıp başvurularını yapan 15 şirket ise sırada bekliyor. Gerekli koşulları sağlamalarına rağmen haksız yere aylardır bekletildiklerini söyleyen şirketlerin avukatları, Bakanlığa dava açmaya hazırlandıklarını söylediler.

ZAMAN VE MAALİYET TASARRUFU SAĞLIYORDU

Bilgi almak için temas kurduğumuz bir şirket yetkilisi, Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının özellikle hammaddelerini yurtdışından ithal eden ihracatçılara küresel rekabette zaman ve maliyet avantajı sağladığını belirtti.

Yetkili, “Özellikle İstanbul’da yerleşik bir şirketin İstanbul’daki bir gümrük idaresine uğramadan, eşyasını doğrudan Kapıkule veya diğer sınır gümrük kapılarına sevk etmesi ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaktaydı.

Ancak şimdi işler çok yavaşladı. Firmalar daha önce 1 günde gönderdikleri malları 10 gün geçmesine rağmen gönderemiyorlar. Siparişler teslim edilmiyor” ifadelerini kullandı.

10 ŞEHİRDE CANLI YAYINLI TANITIM YAPILDI

Bu projenin tanıtımını bizzat Hayati Yazıcı, toplam 10 şehirde canlı yayınlara katılarak yapmış ve Yetkilendirilmiş Yükümlü projesini Bakanlığın en önemli projesi olarak tanıtmıştı.

Eski Bakan Hayati Yazıcı, verdiği demeçlerde projeyi “gümrüklerde yeni dönem” olarak tanıtmış ve projenin 2015 yılında ithalatı da kapsayacak şekilde genişletileceğini ifade etmişti.

ÖZEL HABER | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Gümrükte 'devrim' dedikleri uygulamayı rafa kaldırdılar" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete