CHP'de önseçim krizi aşılamamış...

Önseçimi kaldıran yönetmelik değişikliğinin iptali davası, henüz sonuçlanmamış...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

EYİPİŞİREN: ”DAVAM REDDEDİLMEDİ, YÖNETMELİK TESCİLLENMEDİ!"

Cumhuriyet Halk Partisi'nin erken seçime girecek milletvekili adaylarını önseçimle belirlememek için yaptığı yönetmelik değişikliği, mahkemelik olmuştu... Eski PM üyesi Levent Eyipişiren'in açtığı davada tedbir  kararı ve değişikliğin iptali talep edilmişti.

Davanın ilk duruşması sonrası mahkemenin tedbir talebini reddettiğini açıklayan CHP yönetimi,  yönetmelik değişikliğinin de "tescillendiği" ifadesini kullanmıştı.

ÖNSEÇİM DAVASI EKİM'E ERTELENDİ

Ancak Eyipişiren'in açtığı davanın sonuçlanmadığı ve Ekim ayına ertelendiği ortaya çıktı.  Karşı Gazete'ye konuşan Eyipişiren mahkemenin 'görevsizlik' vermediğini sadece 'tedbir istemini' reddettiğini vurguladı ve şu açıklamayı yaptı:

”Mahkeme aldığı karar ile 'Bu yönetmelik değişikliğinin uygunluğuna YSK ( Yüksek Seçim Kurulu) karar veremez, ben karar veririm' demek istiyor. YSK'ya belge gösterirsin, ' ben adayımı bu yöntemle belirleyeceğim' dersin. O da 'tamam' der ama o yöntemin tüzüğe ve siyasi partiler yasasına uygunluğunu denetlemez.

"CHP, ERKEN SEÇİMDE ADAYSIZ KALABİLİR"

Mahkeme 15 Ekim'e ertelenmiştir. O duruşmada yönetmelik iptal edilebilir. Bu durumda ne olacağı tartışma konusu... Geriye dönük uygulama yapılır mı? Kesinleşen listeler iptal edilir mi? Belirsizlik var... Ancak YSK, Asliye Hukuk Mahkemesi kararına uymak zorunda.  Listeler kesinleştiği için geriye dönük uygulamayabilir ancak sonraki listeler için kararı dikkate alır.

EYİPİŞİREN: "MYK, PM'NİN GÖREVİNİ GASP ETTİ"

Ayrıca 1 Eylül'de aday belirleme yöntemleri YSK'ya bildirilecek ki burada sıkıntı var. Parti Meclisi (PM) bu yöntemi kendisi belirlemeli ancak Merkez Yönetim Kurulu  (MYK) bu görevi devralmış. Oysa bence bu CHP PM'nin devredilemez bir yetkisidir .



ÖNSEÇİMDEN ÇIKAN ADAY "LİSTEDE YOKUM" DİYE DAVA AÇARSA NE OLACAK?

Öte yandan herhangi bir ilde, önseçimden çıkan bir aday gidip de adliyeye, 'ben önseçimden çıkmıştım ama benim hakkım MYK tarafından gasp edildi, listeye konulmadım" derse ne olacak? YSK o ilde CHP  listesini iptal ederse ne olacak? Adaysız kalınacak...

"YSK'YA NASIL GÜVENİYORLAR?"

Partiyi böyle bir risk ile karşı karşıya neden bırakıyorlar? Ankara Belediyesi'ni ellerinden alan,  Türkiye'deki bütün itirazlarını redden YSK'ya nasıl güveniyorlar? Ben bunu anlamıyorum!"

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "CHP'de önseçim krizi aşılamamış..." hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete