CHP'nin önseçim kararı niye davalık oldu?

Eyipişiren: "Önseçimden çıkanlar yine aday olacak mı, belli değil!
KARŞI GAZETE | ÖZEL

"ÖNSEÇİMDEN ÇIKANLAR YİNE ADAY OLACAK MI, BELLİ DEĞİL!"

CHP'nin erken seçime giderken adaylarını yeniden ön seçim ile belirlememek için yaptığı yönetmelik değişikliği, YSK'dan onay aldı.

Ancak CHP yönetiminin bu kararı aynı zamanda davalık da oldu.  CHP'nin eski Parti Meclisi üyesi Levent Eyipişiren, değişikliğe itiraz ederek, dava açtı.

Karşı Gazete'nin ulaştığı Eyipişiren, dava açmasının nedenlerini gazetemize anlattı. "Milletvekilleri seçimden yeni çıktı, para ve emek harcadı, yeniden yorulmasınlar" savının siyasette geçersiz olduğunu vurgulayan Eyipişiren, "eğer 'önseçim için yeterli süre yok, yetişmez' diyorlarsa, YSK'nın açıkladığı takvime süresi içinde itiraz etselerdi" diye konuştu.

"LİSTELER İPTAL EDİLİRSE, CHP ADAYSIZ KALABİLİR"

Eyipişiren, yapılan yönetmelik değişikliğinde ön seçimden çıkan adayların erken seçimde aynen korunacağına dair bir ifade olmadığını ve seçim aşamasında listelerin iptal edilmesi halinde partinin adaysız kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalındığını  da vurgulayarak şöyle konuştu:

"Yönetmelik değişikliği kararının, tüzüğe ve siyasi partiler yasasına aykırı olduğunu düşünüyorum. Sakınca şu; tüm milletvekilleri merkez atama ile listeye konulursa buna dair itirazlar olacaktır. Şimdiye kadar CHP'nin seçimlere ilişkin yaptığı itirazları YSK'nın adil olarak incelemediğini biliyoruz. Hatırlayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini... Yani son aşamada bazı illerde CHP'nin adaysız kalma riskini parti yönetiminin üstlenebilmesine itiraz ediyorum.

"SOL PARTİLER ADAYLARINI SEÇİMLE BELİRLER"

Ayrıca sol ideoloji açısından da itirazım var.  Sol partiler, adaylarını ön seçim ile belirler. Ben 2011 yılında da PM'de önseçim istemiştim. 81 kişi içinden sadece 6 kişi 'evet' oyu verebilmişti.  'Önseçim yapacak zaman yok' diyorlar. Genel Merkez, YSK takvimine itiraz etseydi... YSK, partilere görüş almak için göndermedi mi taslak takvimi? Kimseden ses çıkmadı.  Takvimin sıkışmasını fırsat görerek parti içindeki mekanizmaları işletmemek gibi bir yöntem de izliyor olabilirler.

Liste çok değişmeyecektir belki ama neden yönetmelik değişirken bunu net olarak yazmadılar?  "Önseçimden çıkanlar aynen korunacaktır" diye bir ifade neden koyulmadı? Şu an yapılan %15lik merkez atama yetkisinin kaldırılması ve herkesi Genel Merkez'in atamasıdır . 550 adayın tamamını belirlemeye bir sol partide kimsenin hakkı yoktur."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "CHP'nin önseçim kararı niye davalık oldu?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete