Düşük puanla, yüksek puanlı okula nasıl geçilir?

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi, Eğitim-İş kurucu üyesi ve eğitimci Ali Taştan, Karşı Gazete okurları için, TEOG hakkında en çok sorulan soruları yanıtladı.
KARŞI GAZETE | ANALİZ

Kayıtlar ne zaman? Kaç okul tercih edilecek? Özel okula kayıt yaptıran, Devlet okulu tercih edebilecek mi? Düşük puanla, yüksek puanlı okula nasıl kayıt yaptırılabilir? Tüm velilere rehberlik yapacak bu analizi okumadan, tercih yapmayın!

İşte Ali Taştan'ın Karşı Gazete için yaptığı o analiz:

"TEOG" VELİLERİNİ SICAK BİR YAZ BEKLİYOR...

Dershanelerin kapanma süreci ile ÖZEL LİSE GÖRÜNÜMLÜ dershaneler ortaya çıkmaya başlamıştır. Son bir yıl içerisinde yüzlerce ÖZEL BUTİK LİSE açılmış ve bu liselerde Milli Eğitim Müfredatı yerine dershane müfredatı uygulanmıştır.

ÖZEL LİSELERİN YILLIK ÜCRETİ ORTAMALA 10-15 BİN TL.

Bu liselerin yıllık ücretleri ise 10 -15 bin TL civarındadır. Veliler çocuklarını 5-6 bin TL’ye dershaneye gönderirken, bu aşamadan sonra ÖZEL BUTİK LİSELERE göndermeye başlamışlardır.

Alt yapı hazırlanmadan Dershanelerin kapatılması eğitimdeki fırsat ve imkan eşitliğine darbe vurmuştur. Ekonomik durumu iyi olan aileler çocuklarını ÖZEL LİSELERE göndererek bu sorunu çözmüştür.

YA DİĞERLERİ… NERDE FIRSAT VE İMKAN EŞİTLİĞİ? AKP’nin 6528 sayılı kanunu ile dershanelerin kapatılması yine yoksul aileleri vurmuştur.

YILDA 12 SINAV

2013/2014 eğitim öğretim yılında Seviye Belirleme Sınav (SBS) sistemi değiştirilmiş, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) adı altında yeni bir şekle dönüştürülmüştür. Eski sistemde tek bir sınav varken TEOG sistemi ile öğrenciler yılda 12 sınava alınmaya başlanmıştır.

SİSTEM HER YIL DEĞİŞİYOR

Tüm bu değişiklikler Liselere Yerleştirme İşlemlerinde de bir takım yenilikler yapılmasına neden olmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme işlemlerini her yıl değiştirdiği için, öğrenci velileri bu çok bilinmeyenli denklemi çözmek için üstün gayret sarf etmek zorunda kalmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı açıklamalara bakıldığında 2015/2016 eğitim öğretim yılında liselere yerleşecek öğrencilerin ailelerinin yeni bir denklemle karşı karşıya kalacakları ortaya çıkmıştır.

TASLAK KILAVUZA GÖRE TEOG TERCİHLERİ BÖYLE YAPILACAK:

Milli Eğitim Bakanlığı 2015 ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ UYGULAMASI TERCİH VE YERLEŞTİRME e-KILAVUZU’nu taslak olarak yayımlamıştır.

25 OKUL TERCİH EDİLECEK

Yeni kılavuza göre;

• Öğrenciler, Liselere yerleştirme işlemlerinde tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabilecekler.

ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRAN, DEVLET OKULU TERCİHİNDE BULUNAMAYACAK!

• Yeni kılavuzda yapılan diğer bir önemli değişiklikte, özel okullara gidecek öğrencilerin kayıt işlemlerinin devlet okullarından önce (24 Haziran – 10 Temmuz) yapılacak olmasıdır. Özel okula kayıt yaptıran öğrenciler Devlet okullarına tercihte bulunamayacaklar.

• Tercih işlemleri ekranında, «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRDIM, TERCİH YAPMAYACAĞIM » ve «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonlarının seçenek olarak sunulacaktır.

TERCİH YAPMAYAN, OTOMATİK OLARAK İMAM HATİP'E...

• Yerleştirme ekranında hiçbir işlem yapmayan öğrenciler sistem tarafından otomatik olarak Açık Liseye yönlendirilecektir. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 150 bin öğrenci tercihte bulunmamış ve bu öğrencilerin büyük çoğunluğu Anadolu İmam Hatip Liselerine zorunlu kaydedilmişti.

24 AĞUSTOS'A DİKKAT...

• Yerleştirme sonunda tercihlerine göre bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca boş kalan kontenjanlar için il/ilçe sınırları içerisinde 5 (beş) tercih alınarak Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğüne göre 24 Ağustos 2015 tarihine kadar merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecektir.

24 Ağustos tarihine kadar herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrencilerin tamamı sistem tarafından açık liseye yerleştirilecektir.

Bunun sonucunda 2015/2016 eğitim öğretim yılında örgün eğitimdeki öğrenci sayıları azalacak yaygın eğitimde artacaktır. Tam da AKP’nin istediği gibi liseyi evden okuyan etkileşimden uzak, haremlik selamlık bir gençlik yetişecektir.


İPUCU: NAKİL TARİHLERİNİ VE KONTENJANLARI ÇOK İYİ TAKİP EDİN!

• Bu aşamadan sonra veli ve öğrenciler çok dikkatli hareket etmeleri gerekmektedir.

Şöyle ki;

13/9/2014 tarihinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değiştirilmiş ve Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmeliğin 38 inci maddesi “…ortaöğretim kurumları arasındaki nakil ve geçişler öğrencinin yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak açık kontenjan bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapılır…” şekline dönüştürülmüştür.

Bu ne demek, bir öğrenci A okuluna nakil için başvuru yapacak, A okuluna başvuru yapanlar arasında puan sıralaması yapıldıktan sonra boş kontenjana göre öğrenci alınacak.

DÜŞÜK PUANLI ÖĞRENCİ, ÇOK YÜKSEK PUANLI OKULA NASIL GEÇEBİLİR?

Yani, geçtiğimiz yıl olduğu gibi çok düşük puanlı öğrencilerin çok yüksek puanlı okullara gitmesinin önü açılacak. (EK:1) Bu sorun geçtiğimiz yılda yaşanmış 353,80 puanlı İncesu Anadolu Lisesine 167,50 puanlı bir öğrenci girmiş bir diğeri de 48,71 puanla 381,48 puanlı GAP Anadolu Lisesine girmişti.

DÜŞÜK PUANLI NAKİLLERDE, AKP TAKTİĞİNE DİKKAT!

Bunun yanı sıra AKP ilçe teşkilatları tarafından üyelere mesaj atılmış, kontenjanların boş olduğu yüksek puanlı okullara çocuklarını nakil yöntemi ile geçirmeleri tavsiye edilmiş ve çok düşük puanlı çocukların çok yüksek puanlı okullara geçişi sağlanmıştı.

Bu süreç içerisinde yönetmeliğin ilgili maddesi sendikalar tarafından mahkemeye taşınmış ve yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı taslak kılavuzun içeriğine bakıldığında, Mahkeme kararının tanınmayacağı hususunda sağlam ipuçları görülecektir.


Yine BU YILKİ YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE çok düşük puanlı öğrencilerin çok yüksek puanlı okullara NAKİL YOLUYLA gidebilecekleri görülmektedir.

GÖZÜNÜZ, MİLLİ EĞITİM BAKANLIĞI'NDA OLSUN!

Bu yılda görülüyor ki, Milli Eğitim Bakanlığının iş bilmezliği nedeniyle, ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ karmaşık bir hale bürünecektir.

Çocuğu liseye başlayacak olan aileler yaz boyunca Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaları dikkatli takip etmeli, TERCİH VE YERLEŞTİRME TAKVİMİNİ iyi incelemeli, okulların boş kontenjanlarını takip etmeli ve tercihlerle ilgili iş ve işlemleri eğitim uzmanlarından yardım alarak yapmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı siyasi yandaşlarına koltuk verme alışkanlığını bırakmalı, işi eğitim ve bilişim uzmanlarına bırakmalı 1 milyon 300 bin öğrencinin geleceğini karartmamalıdır.

KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Düşük puanla, yüksek puanlı okula nasıl geçilir?" hakkında Tweetler

    DİĞER EĞİTİM HABERLERİ