İzmir'de 287 bin dönümlük skandal!

Çalınan Ataşehir'in tam 1000 katı büyüklüğünde 287 bin dönümlük bir alanı Torba Yasa ile birilerine bedelsiz vermeye çalışanların hikayesi...
Burcu Oral EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL

Yandaş iş adamları
için yapılan düzenlemeler yeni yeni haber oluyor medyada. Ancak uygulama hiç de yeni değil. Çıkarılan hemen her yasada, birilerinin "rantı" gözetilmiş...

287 BİN DÖNÜM ARAZİYİ, BEDELSİZ VERMEYE ÇALIŞIYORLAR

Bu kez iddia, İzmir hakkında... Sarnıç Köyü'nden, Adnan Menderes Havalimanı'na, Kısık'tan, Buca Kaynaklar'a kadar uzanan tam 28 bin 700 hektar; yani 287 bin dönümlük araziden söz ediyoruz. Torba Yasa ile "çalınan" ve tartışılmaya devam eden Ataşehir'in tam 1000 katı büyüklüğünde bir alan ve orayı birilerine bedelsiz vermeye çalışanların hikayesi anlatacağız...

ESKİ CHP'Lİ YENİ AKP'Lİ CEVAHİR...

Sözkonusu iş adamı İbrahim Cevahir... Bir dönem SHP ve CHP'de siyaset yapan, kurulduktan sonra ise AKP'ye üye olan Cevahir Holding,  İzmir'de 1969 yılından bu yana orman arazisi olan ve 2B yasası kapsamındaki büyük bir arazide, zabıt kayıtları toplamış. 287 bin dönümlük araziyi; Osmanlı Tapuları, iskan kayıtları vb.  şekilde "tapu kaydı" sayılmayan belgelerle ele geçirmiş, sonra da dava açmış, "buraların tapularını bana verin" diye. Ancak 2002’de yerel mahkeme, 2004’te de temyiz için gidilen Yargıtay  "buralar sizin atanızın, dedenizin değildir. Siz burayı ele geçirmişsiniz, tapu veremeyiz' diyor ve konu bir süreliğine kapanıyor...

Ta ki 2012 yılına kadar. 

HÜKÜMET, CEVAHİR İÇİN MAHKEMELERİ YOK SAYAN KANUN ÇIKARMIŞ

Nisan 2012`de çıkarılan 6292 sayılı 2B kanunun 7. Maddesinin, 1 fıkrasının a bendindeki ifade ile "davalar sonucunda Hazine ve Orman alanı olarak tahsis edilen arazilerden, zabıt kaydı olanlara, arazilerin bedelsiz verilmesi" hakkı tanınıyor. Yani, mahkeme kararları, yasa ile geçersiz sayılıyor. 

Bu düzenlemeyi gerekçe gösteren Cevahir Grubu, 26 Kasım 2012`de yine başvuru yapıyor, söz konusu bölgedeki 2B uygulaması askıya alınıyor. 


35 BİN İZMİRLİ MAĞDUR

Süreç nedeniyle, yaklaşık 35 bin İzmirli, iki buçuk yıldır tapusunu alamıyor. Yerel seçim öncesi bu durumu kullanan AKP, sürekli seçim vaadi olarak "bize oy verin, sorunu çözeceğiz" sözü veriyor.

AKP "3 BAKAN SÖZÜ" VERMİŞ, SÖZÜNÜ TUTAN YOK!

Seçim sürecinde konuyla ilgili broşürler hazırlayan, mitingler düzenleyen "3 Bakan'ın Sözü" diye vaatte bulunan AKP'liler, Meclis'e gelecek ilk torba yasanın içine bu tapu sorununu çözecek madde koyacaklarını söylemişler.  Ama o madde, yasalaşan torba kanuna bir türlü girmemiş!

ERDOĞAN BAYRAKTAR: "BU KONU BENİ AŞAR!"

İzmirli vatandaşlar, Meclis'e gelip, AKP milletvekillerine verdikleri sözü hatırlatsa da çözüm bulamamış. Son çare olarak randevu istenen eski bakan Erdoğan Bayraktar, manidar bir cevap vermiş vatandaşa... "Bu konu beni aşar.  Hiç bana gelmeyin!"

"ÇALIŞMADAN KAZANANLAR LOBİSİ Mİ?"

Bayraktar'ın  inşaat lobisini şikayet ettiği bir röportajda "çalışmadan kazananlar lobi yaptı" diye işaret ettiği isimlerin arasında acaba Cevahir Grubu var mı bilinmez... Ama bu olay,  bir Bakanı, Bayraktar'ı aşıyorsa, akıllara gelen soru da şu oluyor kuşkusuz: "Kaybedilen davalar üzerine, yasa çıkararak sorunu çözme talimatı veren, Hükümetin tepesindeki o isim mi?"

BEDELSİZ RANTIN BOYUTU 287 BİN DÖNÜM

Şimdi İzmirli vatandaş, atadan dededen kalan 287 bin dönümlük bu arazinin, bedelsiz olarak kendisine verilmesini talep eden Cevahir'in peşinde... Hükümet'ten, bir an önce verilen sözleri tutmasını istiyorlar. Eğer arazi Cevahir Grubu'na tahsis edilirse, iddiaya göre, Torba Yasa ile Ataşehir'den alınıp, Ümraniye'ye bağlanan mahallenin tam 1000 katı büyüklüğünde bir alan da yandaş iş adamına, peşkeş çekilmiş olacak!




Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM

    :

    :

    :

    :

    "İzmir'de 287 bin dönümlük skandal!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ