İç Güvenlik Paketi/Varan -2: Hükümetin istediği raporu yazmayan müfettişe, tazminat!

Karşı Gazete, Meclis'e gönderilen 43 maddelik İç Güvenlik Paketi'ni yazmaya devam ediyor. Sarısülük'ün katiline beraat yolunu açacağı öngörülen paketteki maddelerden biri de Mülkiye müfettişlerini, Hükümetin istediği yönde rapor yazmaya zorlayacak...
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL


TEFTİŞ KURULLARINA ZAPTURAPT!

Meclis'e sevk edilen ve özellikle emniyette köklü değişiklikler öngören İç Güvenlik paketini Karşı Gazete olarak analiz etmeyi sürdürüyoruz.

Paketteki 1. maddede getirilen düzenleme ile Gezi Direnişleri sırasında öldürülen Ethem Sarısülük'ün katili polis memuru Ahmet Şahbaz'a, beraat yolu açılabileceğini yazmıştık.

Ethem Sarısülük'ün katili Şahbaz'a beraat yolu...

Paketteki dikkat çeken bir başka madde ise 38...

Bu madde ile başta mülkiye müfettişleri olmak üzere teftiş kurullarında görevli müfettişlere "kusurları" nedeniyle doğrudan tazminat davası açılamaması ancak idarenin ödediği tazminatı, kusurlu gördüğü müfettişe rücu edebilmesine yönelik düzenleme yapılıyor.

MADDE 38 NE ANLAMA GELİYOR?

17-25 Aralık soruşturmasını yürüten emniyet mensuplarına yönelik, olumsuz rapor hazırlanması istendiği öne sürülen müfettişlere, şimdi doğrudan baskı geliyor...

Hükümet'in istediği yönde rapor yazmaya direnen müfettişler tazminat ödemeye zorlanacak.

Maddeyi Karşı Gazete'ye yorumlayan MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, teftiş kurullarının zapturapt altına alınacağı uyarısı yaptı.

”İKTİDARLA ORTAK YÜRÜMEYEN MÜFETTİŞE BASKI...”


"Düzenleme idareye çok büyük takdir hakkı veriyor. İdare bu düzenlemeden sonra, sonucundan hoşnut olmadığı teftiş raporlarını hazırlayan müfettişlere mahkemece verilecek kararların karşılığı olan tazminatı rücu etme yani müfettişlere yansıtma gibi bir yetkiyi eline geçirdi" diyen Korkmaz, şöyle konuştu:

”Dolayısıyla bu aşamadan sonra başta mülkiye müfettişleri olmak üzere diğer teftiş kurullarının meseleler üzerine cesur, adil ve bağımsız biçimde geçmesinin önü iktidar tarafından kapatılmış oluyor.

"HAZIRLIK SORUŞTURMALARI DA KONTROL ALTINA ALINACAK"

İktidarla ortak yürümeyen mülkiye müfettişleri, diğer müfettişlerin hepsi bu maddeyle tazminat baskısı altına sokuluyor. Müfettişin yaptığı soruşturma hazırlık soruşturmasıdır. Bu düzenlemeyle bu safha da kontrol altına alınabilecek. Hazırlık soruşturmasında bütün iddiaların son hüküm seviyesine geçmesi elbette beklenemez.

Bazı iddialar vardır ki onları ancak mahkeme takdir edecektir. Müfettiş bir iddiada bulunacak mahkeme bunu sabit, subut bulmayacak, 'delil yetersizliği' diyecek, 'hukuki delil bulunamadı' diyecek... Bu şartlarda idare dönecek müfettişe, 'sen kin ve garezle karar verdin' diyebilecek. Siyasi görüşü farklı olan, kendi istek ve arzularını yerine getirmeyen müfettişlere bunu yansıtacak diğerlerine ise yansıtmayabilecek".

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM



    :

    :

    :

    :

    "İç Güvenlik Paketi/Varan -2: Hükümetin istediği raporu yazmayan müfettişe, tazminat!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete