Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 11 sıra birden geriledik

Türkiye, yolsuzluk algı endeksinde en sert düşüş yaşayan ülke oldu. 11 sıra birden geriledi. Üstelik bu değerlendirmenin içinde henüz 17/25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonları sonrasında yaşananlar ve Bakanlarla ilgili iddiaların araştırıldığı Meclis Soruşturma Komisyonu'na getirilen yasak yok!
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL

11 SIRA GERİLEMEK NE ANLAMA GELİYOR?

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International) bu yıla ilişkin verileri açıklandı.

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde, en sert düşüşü yaşayan ülke 11 sıra birden gerileyen ve 64. sıraya yerleşen Türkiye oldu. Dikkat çeken gerilemeyi, CHP Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı Aykut Erdoğdu, Karşı Gazete okurları için değerlendirdi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün şimdiye kadar yaptığı değerlendirmeleri 'adil' bulmadıklarını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Şimdiye kadar tamamen
kağıt üzerinde, sadece yasal düzenlemelere bakılarak değerlendirme yapıldı. Türkiye'nin yeri AKP döneminde zaten 52. ya da 53. sırada değildi, çok daha geride olması gerekiyordu" dedi.

Erdoğdu sözlerine şöyle devam etti:

17/25 ARALIK OPERASYONLARI, DÜNYANIN DA GÖZÜNÜ AÇTI!

"Ancak 17/25 Aralık operasyonları süreci ortaya çıktıktan sonra Türkiye'deki bu kötü durumu bütün dünya görmeye başladı. Ama şunu unutlamayalım, güncel bir değerlendirme yapmıyorlar bu endekste. Bu değerlendirme yaklaşık bir yıl geriden geliyor. Bildiğim kadarıyla 17/25 Aralık sonrasında yaşanan süreç, bu değerlendirmeyi somut olarak çok etkilemedi... Ancak algıda bir farklılık yarattı. Buna rağmen Türkiye irtifa kaybetti. 11 sıra birden düştü. Eğer 17/25 Aralık sonrasındaki gelişmeler de üzerine konulursa, Türkiye gelecek yıl için çok daha yüksek şekilde irtifa kaybedebilir.

YATIRIMCILAR KORKACAK!

Dünyada yatırım yapacak yatırımcılar, bir ülke ilgili karar verirken bu örgütün verdiği sıralamayı dikkate alarak yatırım yapıyor. Fitch gibi not veren, birçok kredi derecelendirme kuruluşu, bankaların risk değerlendirmelerinin analizi, bu yolsuzluk algı endeksindeki sıralamaya göre yapılıyor. Bu sıralama bir kriter olarak kullanılıyor. Türkiye'nin bundan başı çok ağırlayacak... Türkiye'nin yabancı sermaye girişi de ciddi şekilde zora girecek.

Orta vadede önemli sonuçları olacaktır. Böyle giderse daha da hızlı düşüş yaşanabilir. Ama iktidar değişirse, CHP iktidara gelirse, tüm kurumları elden geçireceğiz. E - devletten, Kamu İhale Kurumu'na kadar bir çok alanda devrim niteliğinde reform planlarımız var.

Eğer bunlar yapılırsa Türkiye sıralamada ilk 30’a niye girmesin? Eğer Türkiye bağımsız bir ölçüm sonucunda Yolsuzluk Algı Endeksi'nde ilk ona girerse, milli gelir hiçbir şey yapmadan iki katına yükselmiş olur. Örneğin; Türkiye her yıl yaklaşık 150 milyar liralık kamu ihalesi yapıyor. Sadece bu kalemden, şeffaflık, rüşvetin önlenmesi ile etkin denetim sağlanması halinde en az yüzde kırk tasarruf edilebilir ki bu da 150 milyar liradan 60 milyarının tasarruf edilmesi demek..."

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM



    :

    :

    :

    :

    "Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 11 sıra birden geriledik" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete