Vatandaşa SİT alanı; Yandaşa iş sahası!

İzmir'deki O SİT Alanı, Ağaoğlu'na mı Peşkeş Çekildi?
ÖZEL | KARŞI GAZETE

Yandaş işadamları ile olan ilişkileri ortalığa saçılsa da, Hükümet bundan rahatsız değil... Onca eleştiriye ve tepkiye rağmen, kendi bildiğinden şaşmayan Hükümet, yandaşı desteklemeyi sürdürüyor...

Bu kez iddia İzmir'in Seferihisar İlçesi'nden...

TURGUT KÖYÜ'NDE İMAR PLANI KİMİN İÇİN DEĞİŞTİ?

Seferihisar'ın Turgut Köyü'nde 1. Derecede Doğal SİT Alanı'nda imar planının, kurulacak rüzgar santrali için değiştirildiği önü sürüldü. İddianın sahibi, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam...

VATANDAŞA CEZA, AĞAOĞLU'NA İMAR DEĞİŞİKLİĞİ

Çam, KARŞI GAZETE'ye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın söz konusu bölgede imar planı değişikliği yaptığını ve böylece SİT alanı üzerine, 14 megawatt gücünde 7 adet rüzgar türbininden oluşan santral kurulmasının önünün açıldığını öne sürdü.

"Hükümet, ruhsatları Ankara'dan veriyor, Bakanlığın verdiği ruhsatlarda da, ÇED raporu aranmaksızın bazı şirketlere rüzgar enerjisi santrali, maden arama ruhsatları, taş ve mıcır ocakları ruhsatları dağıtılıyor" diyen Musa Çam, normal  koşullarda, buralar için izin verilmeden önce ÇED raporlarının alınması gerektiğini vurguladı. Ancak bazı kişilerin siyasi ilişkileri kullanarak ÇED raporu aşamasını atladığını iddia eden Çam, bunun yöntemini de KARŞI GAZETE'ye anlattı.

KAMULAŞTIRMA İLE YANDAŞA RANT

"Ankara’dan, Bakanlar Kurulu kararı ile bazı alanlara ve güzergahlara, kamulaştırma yapılıyor. Bakanlar Kurulu, kendisinin belirlediği takdir ücretini de ilgili şahısların banka hesabına yatırarak, kamulaştırdığını  ilan ediyor. Vatandaşın yargıya gitmesi, dava açması ve takdir bedeline itiraz etmesi, kısa sürede mümkün olmadığı için hemen ilgili şirketlere bölgeyle ilgili ruhsatları veriyor. Yeni icat edilen 'ivedi yargılama usulü' ile de başvuru süreleri daraltıldı. Yargı aşaması ise zaten uzun sürüyor. Vatandaş bunlarla uğraşırken, ruhsat da verilmiş oluyor. "

SEFERİHİSAR'IN TURGUT KÖYÜ'NDE AĞAOĞLU KIYAĞI

"Turgut Köyü'nde de bu yöntemin izlendiğini ardından SİT alanının da kaldırıldığını söyleyen Musa Çam, burada Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerji AŞ. adına rüzgar enerjisi santrali kurulmasına izin verildiğini  öne sürdü. Çam, bu şirketin sahibinin de 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu'nda gözaltına alınan Ali Ağaoğlu olduğunu iddia etti.

İDDİA BAKANLIĞA SORULDU

İddialarını önerge ile Meclis'e taşıyan CHP'li Musa Çam, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na şu soruları da yöneltti.

- Yapılan değişiklik ile 1. Derecede Doğal SİT Alanı olan bölgede rüzgar santrali kurulması için ÇED raporu alınmış mıdır? Alınmış ise sonucu nedir?

- Bakanlığınız imar planı değişikliğini hangi gerekçelere dayanarak yapmıştır?

- Projeyi gerçekleştireceği belirtilen işadamının 17 Aralık 2013 Yolsuzluk ve Rüşvet soruşturmasında adı geçen işadamları arasında yer alıyor olmasının sonucu olarak mı bu imkan sağlanmıştır?

- Yapılacak nakil hatları için ihale usulü mü uygulanacaktır?

- “Sakin Şehir” ünvanı olan ve uluslararası alanda öneme sahip bir ilçede kurulması planlanan başka RES var mıdır?

- Kurulacak rüzgar santralleri için bölgede hangi önlemler alınmıştır, tahrip edilecek tarım alanı ve doğal alanların oranı ne kadardır?

Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM


    :

    :

    :

    :

    "Vatandaşa SİT alanı; Yandaşa iş sahası!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ