​Yurtdışı oylarında büyük şüphe

HDP'li Gür, yurtdışındaki seçim sandıklarında görevlendirilenlerin AKP'liler arasından seçildiğini söyledi.
7 Haziran seçiminin güvenliği konusundaki endişelerini sıralayan HDP, AGİT’ten Türkiye’ye kalabalık bir gözlemci heyet göndermesini istedi. AGİT, bir hafta içinde kararını verecek.

Genel seçime iki aydan az bir zaman kala sandık güvenliği ile gözlemlerde bulunmak ve görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti, HDP ile de bir araya geldi. Andreas Baker, Steven Martin ve Vladimir Misev’den teşekkül eden AGİT ekibi, HDP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür’den konu hakkında bilgi aldı.

7 Haziran’da yapılacak seçimin güvenliği konusundaki talepleri toplamak ve durum değerlendirmesi yapmak üzere Türkiye’de olduklarını aktaran Andreas Baker, yaptıkları toplantıların sonuçlarını değerlendireceklerini belirti. Baker, seçim için gözlem ekibi gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin kararlarını bir hafta içinde vereceklerini dile getirdi.

“İNSAN HATASI” DENİYOR

Heyetin sorularını yanıtlayan Nazmi Gür, hükümetin seçim gerekçesiyle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere 20 bin polis göndereceğini anlattı.

Güvenlik güçlerinin seçim merkezlerine zırhlı araçlarıyla girdiğini ve polislerin sandık başlarına kadar girdiğini belirten Gür, itirazlar sonuçlanana ve müdahale yapılıncaya kadar zaten seçimin bitmiş olacağını söyledi.

Gür, sandık başı görevlilerinin AKP yanlısı kişilerden seçildiğini de belirterek bu konuda sunulabilecek çok kanıt olduğuna işaret etti. Sandıkların ilçe seçim kurullarına hava karardıktan sonra gittiğini ve oyların seçim kurullarına iletilmesi konusunda şaibeler olduğunu dile getiren Gür, “Sonuçların UYAP sistemi üzerinden gönderilmesi işlemlerinin adil yürüyüp yürümediğinden emin olamıyoruz” diye konuştu.

Gür, geçmişte oynamalar gördüklerini, şaibeli durumlar tespit edildiği taktirde ise bunların “insan hatası” denilerek geçiştirildiğini kaydetti.

GÜÇLÜ HEYET TALEBİ

Ağrı’daki operasyonun seçimi yönlendirmeye yönelik bir çaba olduğuna ve seçime kadar benzeri provokasyonlar olabileceğine de işaret eden Gür, “Her yerde özgürce ve güvenli bir ortamda kampanya yürütebileceğimizden kuşkuluyuz” dedi. Nazmi Gür, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“AGİT’in bu seçimde mutlaka gözlemci göndermesini talep ediyoruz. Çok güçlü ve kalabalık bir heyet göndermesinde yarar var. Geçen seçimde de AGİT’in seçim misyonu göndermesinin faydalarını gördük. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Gaziantep, Urfa, Diyarbakır, Van ve Ağrı gibi illerde olmaları bizim için önemli.”

YURTDIŞI OYLARI KONUSUNDA DA ENDİŞE VAR

HDP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nazmi Gür, yurtdışında kullanılan oyların güvenliği konusunda da endişe duyduklarını da ifade etti. AGİT yetkilileriyle görüşmesinde yurt dışında 3 milyona yakın seçmen olduğunu belirten Gür, 100 civarındaki ülke ve gümrük kapılarında kullanılacak oyların Türkiye’de sayılacağını, özellikle oyların yarısının bulunduğu Almanya için dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Sayım gününe kadar bu oyların güvenliği konusunda endişe eden HDP’ye göre, yurt dışı seçim tamamen hükümetin kontrolünde yürütülecek.

Kaynak: Güler Yılmaz/Taraf Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Yurtdışı oylarında büyük şüphe" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ