Yaşam odaları zorunlu hale gelecek

AKP'nin defalarca reddettiği 'maden ocaklarındaki yaşam odaları' artık zorunlu hale gelecek.
KARŞI GAZETE | ANKARA

YAŞAM ODASI KARMAŞASI ÇÖZÜLDÜ

Meclis'te  görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı'na muhalefetin ısrarı ile dün gece eklenen madde, madenlerde yaşam odalarını zorunlu hale getiriyor. 

CHP'nin geçen yıl temmuz ayında Plan Bütçe Komisyonu'nda verdiği önergeyi reddeden AKP, bu kez ikna oldu.

Seçim takviminin daralması nedeniyle Meclis çalışmalarını bitirmek isteyen Hükümet, görüşmeleri süren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı'nda muhalefetin önerilerini kabul ederek, engelleme ile karşılaşmadan hızla yasayı çıkarmayı amaçlıyor. 

Sıkışan takvim sayesinde kabul edilen önergeye göre odaların hangi madenlerde kurulacağı ve teknik özellikleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 1 yıl içinde çıkaracağı yönetmelikle belirlenecek. 

CHP'Lİ ÖZEL: ARTIK İŞVEREN "MEVZUATTA YOK" DİYEMEYECEK...

Önerge sahiplerinden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Genel Kurul konuşmasında "yetmez ama evet" diyerek çabalarının sonuç vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Özel, şöyle konuştu:

SOMA KAZASINDA FİRMA KENDİSİNİ "MEVZUATTA YOK!" DİYEREK SAVUNMUŞTU...

"13 Mayıs gecesi facia yaşanır yaşanmaz ilk soru "Madende yaşam odası var mı?" sorusuydu. O gün o soruya Hükûmet yetkilileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız "Yoktu." diyemedi, "Vardı diye biliyoruz." dedi. 

Soma AŞ'nin yetkilileri üç gün boyunca şöyle söylediler: "Bizim yaşam odamız vardı, söktük, daha iyisini yapacaktık, yapamadan bu faciayla karşılaştık." 

Taner Yıldız söylemi tekrar etti, dedi ki: "Yaşam odası varmış, sökmüşler iyisini yapmak için." 

O ilk üç gün, dört gün "Yaşam odası yoktu." demeye kimsenin yüzü tutmadı.

YILDIZ: "MEVZUATTA VARMIŞ, YAPMAMIŞLAR"

Sonra biraz da firmayla yollar ayrılıp, hani o sizin Yeni Şafak Gazetesi firmanın sahibinin bir farklı ülkeden, bir farklı etnisiteden olduğunu falan söyleyip de, bir köşeye doğru ittirmeye çalışıp sorumluluktan Hükûmeti kaçırdığı noktalarda Taner Yıldız dedi ki: "Mevzuatımızda var, yapmamışlar." 

Nasıl yapmamışlar? Mevzuatımızda var, nasıl yapmamışlar? Bizim mevzuatımız diyormuş ki: "İşveren her türlü tedbiri alır." "Bunun içine yaşam odası da girer." dediler. 

MEVZUATTA OLSA YAPARLARMIŞ...

Madem kavgayı göze aldınız artık onlarla ve etekteki taşlar döküldü, firma dedi ki: "Mevzuatta yok, nerede yazıyor? Olsaydı yapardık." 

"AKP, HEP REDDETTİ"

Biz yaşam odalarını teklif ettikçe, muhalefet partileri önerge verdikçe siz "hayır" dediniz. Sonradan bir söylem gelişti: Kömür madenlerinde yaşam odasına gerek yok, dünyada da yok. Sonra önünüze örnekler kondu, Amerika'da olduğu ve konteyner tipi taşınabilir, maden değiştikçe değişebilen, birtakım esnekliklere sahip yaşam odaları ama maliyeti 250 bin dolar, bunu üstlenmeye kolay kolay işveren yanaşmıyor. Bu yüzden bunu es geçtiniz, durdunuz. 

"YETMEZ AMA EVET!

Şimdi, gelinen noktada, Cumhuriyet Halk Partisinin haklı talebi, ısrarıyla yönetmelikte düzenlenmiş bir şeyde, işte, bir yıl süreyle hangi maden ocağında olacak gibi bir şeyi Bakanlık kabul edecek noktaya yaklaştı. Yetmez ama evet diyoruz, daha ciddi düzenlemeler yapmak lazım.

Bütün yaz, başta Süleyman Çelebi, Musa Çam, İzzet Çetin olmak üzere grubumuzdaki sendika kökenli milletvekillerimizin dillerinde tüy bitti; Sağlık Komisyonunun tamamına anlattık, dinletemedik. Bugün gelinen noktada, hiç olmazsa, bir yıl içinde ...

Birtakım yuvarlak laflarla da buna yetmez ama evet diyoruz. Ama, şunu bilin: Bir daha ki faciada bu soruya cevap vermek için bu Meclis'in biraz daha bu konularda duyarlı davranması lazım."

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Yaşam odaları zorunlu hale gelecek" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ