O arşiv 95 yıl sonra açıldı!

TBMM, İstiklal Mahkemeleri'ni kamuoyuna açma çalışmalarını tamamladı. O belgeler artık herkesin incelemesine açık.
KARŞI GAZETE | ANKARA


"TARİH, DEDİKODU MALZEMESİ YAPILMASIN DİYE..."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İstiklal Mahkemeleri belgelerinin kamuoyuna açılması ve elektronik ortama taşınma çalışmalarının sonuçlandığını açıkladı. 

"MAKSADIMIZ YENİ BİR ÇATIŞMA DEĞİL..."

"Maksadımız yeni bir çatışma, kamplaşma değil; geçmişte olup bitenleri o günün şartları içinde değerlendirmek ve geleceğimizi daha sağlıklı bir teminata bağlamaktır." diyen Çiçek;  çalışmanın  yakın tarihte faaliyet gösteren bu mahkemelerin tutanaklarını, olduğu gibi, tek cümle eklemeden günümüze aktardığını ifade etti. 

Çiçek, "tarihi bir dedikodu malzemesi olmaktan kurtarmak istiyoruz, çünkü tarihçiyim diyen eline mikrofonu alan gelip maksatlı açıklamalar yapıyor" değerlendirmesi yaptı.


95 YIL SONRA İLK KEZ...

18/09/1920 ile 07/03/1927 tarihleri arasında faaliyet gösteren; Ankara 1, Eskişehir, Kastamonu, Konya, Isparta, Pozantı, Yozgat, Amasya, Elcezire, İstanbul, Şark ve Ankara 2 İstiklal Mahkemeleri olmak üzere  12 mahkemeye ait belgelerin, bilimsel ölçütlerde tasnifi, indekslenmesi ve elektronik ortama aktarımı tamamlandı.  Mahkeme karar defterleri, zabıtları, kararları vb.  belgeler yaklaşık 95 yıl sonra araştırmaya açıldı. Belgelere internetten ve kitap olarak ulaşılabilecek.

İŞTE O BELGELER...

BELGELERE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

    :

    :

    :

    :

    "O arşiv 95 yıl sonra açıldı!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ