HDP'li Bilgen: 'Türkiye bir yol ayrımında'

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Türkiye bir yol ayrımında. Ya tek adamlığa doğru gidecek ya da yerel yönetimlerin güçlü, yerinden yönetimin etkili olduğu bir yeni demokratik konsepte girecek” dedi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bilgen, Başkanlık modelinin ya da siyasi yasaklar getirilmesi konularının tek bir gündemin parçaları olduğunu ifade ederek, “Türkiye bir yol ayrımında ya tek adamlığa doğru ilerleyecek ve bu fiili rejim değiştirme süreci, Meclis’te tasfiye, siyasi aktörlerin konuşmasını engelleme adımlarıyla ilerleyecek ya da Türkiye demokratikleşecek, yerel yönetimlerin güçlü, yerinden yönetimin etkili olduğu bir yeni demokratik konsepte girecek” dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin de açıklama yapan Bilgen, HDP’nin dokunulmazlıklarla ilgili önerisinin net olduğunu ifade etti ve şu açıklamalarda bulundu:

“Daha önce BDP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonuna, dört partinin temsil edildiği komisyona yaptığı öneri; bütün dokunulmazlıkların kaldırılması, kürsü dokunulmazlığı yani ifade özgürlüğü dışında hiçbir dokunulmazlık statüsünün olmayacağı bir yasal düzenlemeyi Meclis’in gündemine getirmeyi öneriyoruz. Herkesin dokunulmazlığı kalksın ve kim gerçekten suç işliyorsa, kim bu anlamda bir ayrıcalığın arkasına sığınarak bu ülkeye zarar verecek bir işin içerisindeyse herkes yargılansın diyoruz.”

-“SEÇİLMİŞ BİR SİYASİ PARTİNİN TEMSİLCİLERİNİ HEDEF GÖSTERMEK SUÇTUR”-

Bu tartışmaların bir korkutma, bir geri adım attırma amacı taşıdığını ifade eden Bilgen, “Anayasa yapım süreciyle ilgili bir öneriyi Türkiye kamuoyunun gündemine getirmeyi engellemeye yönelik bir psikolojik harp” olarak gördüklerini söyledi. Bilgen “Cumhurbaşkanı’nın kendisini yasama organının yerine koyup neyin terörle mücadeleyi daha kolaylaştıracağıyla ilgili açıklamalar yapması, doğrudan yargıya seçilmiş bir siyasi partinin temsilcilerini hedef gösteren sözler söyletmesi suçtur” dedi. Savunduklarının Türkiye’nin yararına olduğunu dile getiren Bilgen, “Onların önerisinin de Türkiye’nin içerisine girdiği şiddet sarmalına hizmet edeceği kanaatindeyiz” diye konuştu.

-“ANAYASA YAPIM SÜRECİNİN SABOTE EDİLMEMESİ”-

Anayasa yapım süreciyle ilgili Başbakan’ın partilerle ortak bir çalışma yapma arayışı içerisine girmişken, bir taraftan da arama toplantıları önerisini dikkat çekici bulduklarını belirten Bilgen, “Önce neyi aradığınıza karar vermeniz gerekiyor. Gerçekten demokrasiyi mi arıyorsunuz? Eğer siz başkanlığı arıyorsanız, başkanlıkla ilgili kararın referandumda rahat çıkabilmesine dair ikna arzusuyla arama toplantılarını yapıyorsanız, toplum sizin niyetinizin gayet farkında. Şiddetin, gerilimin, seçimlerin bir kişinin Başkanlık sevdasıyla ilgili olduğu kanaatindeyiz” açıklamalarında bulundu.

“Anayasa yapım sürecini ikna odası toplantılarına çevirmeye kimse tenezzül edip bu değerli tartışmayı bir kişinin hevesleri uğruna kurban etmeyelim” diyen Bilgen, sırf Başkanlığa toplumu ikna etmek için bir sürecin, Anayasa yapım sürecinin sabote edilmemesi gerektiğini söyledi.

Anayasa yapma hedefleri için Anayasa yapım ortamının da buna uygun olması gerektiğini ifade eden Bilgen, “Demokratik bir ortamda evde kahvaltı yapanların önüne tank mermilerinin düşmediği, evinde namaz kılanın hayatını kaybetmediği, cenazelerin sokakta 15 gün kalmadığı, sivillerden cenazelerin kaçırılmadığı bir ülkede ancak yeni ve demokratik bir Anayasa yapabilirsiniz” diye konuştu.

“İSLAM ORDUSU MEZHEP ÇATIŞMALARINA ZEMİN OLUŞTURUR”-

Cumhurbaşkanı’nın Suudi Arabistan ziyaretine ilişkin değerlendirme yapan Bilgen, Cumhurbaşkanı’nın gittiği ülkenin, idam cezalarının keyfi uygulandığı bir ülke olduğunu ve Türkiye’nin de bu ülkeyle stratejik ittifak yapma hevesi içerisinde olduğunu dile getirdi. Bilgen, konuyla ilgili, “Bölgede açıkça mezhep savaşına zemin oluşturacak bir yeni silahlı güç oluşturma arayışını İslam ordusu diye tarif etmek, Orta Doğudaki büyük çatışmalara taraf kılınması son derece tehlikelidir. Türkiye’nin iç politikasındaki riskler gibi dış politikasındaki tehditler de Türkiye’yi komşusuz bırakacak bir noktaya götürüyor” dedi. 

    :

    :

    :

    :

    "HDP'li Bilgen: 'Türkiye bir yol ayrımında'" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete