AKP usulü çoğunluk kriteri

AKP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun karar yeter sayısında çıkan görüş ayrılığını gidermek için beşte dört çoğunluk kriterini değerlendiriyor.
AKP, siyasi partiler arasında kurulacak yeni TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun karar yeter sayısı konusunda Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında çıkan görüş ayrılığını gidermek için formül arıyor.

AKP kurmayları, salt çoğunluk ya da oy birliği yerine ‘beşte dört çoğunluk’ kriterini de değerlendiriyor. Bu kriterle de muhalefetin ittifak yaparak AKP’nin istemediği düzenlemeleri kabul etmesinin önüne geçilmiş olacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı ziyaret ederek yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili CHP ve MHP liderleriyle yaptığı görüşmelerde oluşan uzlaşmayı anlatacak.

Davutoğlu’nun, Kahraman’dan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması için siyasi partilere çağrı yapmasını istemesi bekleniyor. Kahraman’ın çağrısıyla HDP’nin de komisyon sürecine dahil edilmesi sağlanacak.

'KARAR YETER SAYISI' TARTIŞMASI

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda siyasi partilerin eşit üyeyle temsil edilmesi konusunda genel bir uzlaşma sağlanırken, kararların hangi çoğunlukla alınacağı konusu ise henüz belirsizliğini koruyor.

Bu konuda, Kahraman’ın komisyonun oluşmasından sonra üyelerle yapacağı toplantıda karar verilmesi bekleniyor.

AKP kulislerinde, Başbakan Davutoğlu’nun ‘salt çoğunlukla’ karar alınmasını istediği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ise muhalefet partilerinin ittifak yaparak başkanlık sistemini reddettirme yoluna gidebileceği endişesiyle ‘oy birliği’ kriterini istediği dile getiriliyor.

AKP yönetimi, görüş ayrılığını gidermek için çeşitli formülleri tartışıyor. Salt çoğunluk ya da oy birliği yerine ‘beşte dört çoğunluk’la karar alınması formülü de değerlendiriliyor.

Böyle bir çoğunluğun kabul edilmesi durumunda, AKP’nin desteği olmadan muhalefet partilerinin birlikte hareket ederek yeni anayasayı şekillendirmesinin önüne geçilebilmesi hedefleniyor.

SAYI ARTABİLİR

AKP yöneticileri, önceki uzlaşma komisyonunda olduğu gibi her partiden 3’er üyenin görevlendirilebileceğini ya da sayının artabileceğini belirtiyor.

‘Beşte dört çoğunluk’ kriterinin kabul edilmesi durumunda 4 partinin 3’er üyeyle temsil edilmesi durumunda karar yeter sayısı 10, 4’er üye olması durumunda 13, 5’er üye olması durumunda ise 16 olacak.

Bu durumda 3 muhalefet partisi ortak hareket etse bile iktidar milletvekillerinden en az birinin desteği olmadan AKP’nin istemediği bir düzenlemenin kabul edilmesi mümkün olmayacak.

Kaynak: cumhuriyet.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "AKP usulü çoğunluk kriteri" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete