​Mehmet Şimşek’ten yolsuzluk itirafı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada "yolsuzluk endeksinde kötü durumdayız, gelişme sağlamalıyız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin bağımsız kuruluşlarca hazırlanan yolsuzluk algısı endeksinde iyi bir sıralamada olmadığını ve gelişme kaydetmesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Şimşek, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi’nin (SETA-DC) organize ettiği, “Insight Turkey 5. Yıllık Konferansı – Türkiye’nin Dış Politikası” başlıklı programa katılmak üzere Washington’a geldi. Şimşek, ziyareti sırasında ABD Hazine Bakanı ve Ticaret Bakanı ile ayrı ayrı kahvaltıda bir araya geldi.

Insight Turkey 5. Yıllık Konferansı’nın onur konuğu Şimşek, bir saatten uzun süren bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Türk ekonomisinin gidişatı ve bu alanda yapılacak reformları içeren bir sunum yapan Şimşek, Türkiye’nin ilerlemek adına daha fazlasını yapması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin reform programının 3 bileşenden oluştuğunu dile getiren Şimşek, bunları sektörel dönüşüm, daha geniş yapısal reformlar ve AB’ye kabul edilme süreci şeklinde sıraladı.

SİYASİ ETİK YASASI GELİYOR

Yolsuzluklar ile mücadele ve şeffaflık konusunda atılacak adımlara değinen Şimşek, siyasi etik konusunda yasa tasarısı hazırladıklarını kaydetti. Tasarının bitme aşamasında olduğunu kaydeden Şimşek, yılın ilk çeyreğinde bu tasarıyı meclise sunacaklarını ifade etti. İngiltere merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı yolsuzluk indeksine değinen Şimşek şu ifadeleri kullandı:

“2002’de yayınlanan yolsuzluk algısı indeksine göre Türkiye 102 ülke arasında 64. sırada yer aldı. Dünyada yolsuzluğun ‘en çok’ olduğu ülkeler arasında 3’te 1’lik dilimdeydik. Bu 2002’deydi. AK Parti hükümetinin öncesinde. 10 yıldan uzun bir zaman sonra 175 ülke arasından 65. sıradayız. Şu anda yolsuzluğun ‘en az’ yapıldığı 3’te 1’lik dilimdeyiz. Gerçekte büyük ilerleme kaydettik. Ama 175 ülke arasından 65. sıra iyi bir yer değil. Çok daha fazla ilerleme gerekiyor.”

RUSYA AMBARGOLARIN ETKİSİ

Rusya’nın uyguladığı ambargoların Türk ekonomisine etkisinin önemli ölçüde olmayacağını söyleyen Şimşek, Rusya’nın yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle bu ülke ile ticari ilişkilerde son dönemde her yıl yüzde 30 ila 40 arasında düşüş yaşandığını kaydetti. Şimşek, Rusya’ya satılan ürünlerin başka ülkelere de ihraç edilebileceğine dikkat çekti.

Kaynak: Sözcü Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Mehmet Şimşek’ten yolsuzluk itirafı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete